Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Rutger van den Broek heeft nog dromen genoeg

Het derde seizoen van 'Heel Holland Bakt' is in volle gang. Mooie tijd voor een interview met Rutger van den Broek, de winnaar van het eerste seizoen, van wie onlangs het derde boek is uitgekomen. Hebban Culinair zocht hem thuis op. De grootste passie in het leven van Rutger is nog steeds bakken.

Echt zo’n herfstdag, waarbij het niet lukte om die bui voor te zijn. Met grote druppels op de jas liet Rutger mij binnen in zijn warme huis. Buiten donker en nat, binnen de geur van Kokosbollen met witte chocolade. Bij binnenkomst, kan je niet om de mooie foto, met een brandende kaars erbij, heen. Rutgers moeder is een half jaar geleden overleden, te jong. Zijn moeder heeft de allerlaatste drie recepten van zijn nieuwe boek nog geroken. Het leven moest van haar verder gaan en dat is gebeurd met als resultaat het mooie nieuwe boek De bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z.  

Rollercoaster

We kennen Rutger allemaal als winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Zijn leven stond direct en compleet op zijn kop. “Na de eerste aflevering werd ik al herkend in de Efteling. We hadden geen idee. Mijn vriend wist vooral dat ik acht zaterdagen en zondagen op een grasveld wat had staan bakken, maar we hadden vooraf niet kunnen bedenken dat ons leven zo zou veranderen.”
De afgelopen twee en half jaar zijn overweldigend en fantastisch geweest. Eigenlijk zijn er geen vervelende dingen gebeurd. De rollercoaster begon al na aflevering zes; het eerste verzoek van een uitgeverij kwam binnen. Twee weken later, na de finale, lagen er zeven verzoeken. Het verspreiden van de kennis over bakken kon gaan beginnen. Via een bevriende TV-kok kwam Rutger te weten waar hij op moest letten en welke keuzes hijzelf moest maken. “Ik wist in ieder geval dat ik zelf al het bak- en schrijfwerk wilde doen, dus geen ghost-writer voor mij.”
De keuze viel op zijn huidige uitgever waar onlangs ook de Bakbijbel verscheen. De Bakbijbel was het initiatief van de uitgeverij want zij hebben een hele ‘bijbel-serie’, maar zij hadden Rutger niet blijer kunnen maken. “Hier heb ik geen seconde over na hoeven te denken. De kans om een boek te schrijven waarin echt alles vastgelegd wordt.
Mijn doel is om mensen enthousiast te krijgen voor het bakken, of je nu een beginner bent of reeds een ervaren bakker. Zo heb ik veel how-to’s opgenomen (duidelijke uitleg van de basisstappen aan de hand van foto’s) en ook technieken en smaakcombinaties die verder gaan. Maar natuurlijk vooral heel veel lekkere recepten, die zo beschreven zijn dat volgens mij iedereen ze moet kunnen maken.” Brood is bewust er buiten gelaten want dat verdient een bijbel op zich. Daar ligt voor mij persoonlijk ook de uitdaging voor de komende tijd; werken met zuurdesem.  

Bakken of verpleegkunde

Er moet natuurlijk wel tijd zijn om nieuwe dingen uit te proberen. Naast het bakken is Rutger recoveryverpleegkundige in het ziekenhuis. Na het behalen van zijn VWO- diploma was het nooit bij hem opgekomen om te gaan leren voor zijn grote passie: bakken. Voor zichzelf lag toen de keuze tussen geneeskunde en HBO-Verpleegkunde. Het laatste was het geworden. Hoe zou het leven er uit hebben gezien wanneer hij toen voor een kookopleiding had gekozen? Soms denkt hij eraan om zich alsnog om te laten scholen. Maar er zijn zoveel mogelijkheden voor de toekomst: een eigen winkeltje, een blog…dromen genoeg.  

Gebak voor Dudok

Of gewoon lekker doorgaan waar hij nu mee bezig is. Naast het schrijven van kookboeken, geeft Rutger regelmatig bakdemonstraties en ontwerpt hij bijvoorbeeld gebak. Onlangs heeft hij een eigen gebakje voor Dudok (stadsarchitect van onder andere het Raadhuis van Hilversum, dit jaar 100 jaar geleden in dienst genomen) ontworpen. En het schrijven van een kookboek was natuurlijk ook een hele klus en pas net afgerond. De originele recepten zijn nog niet eens gearchiveerd. Op losse kladblaadjes is elk recept met alle juiste verhoudingen nog weggestopt in de bureaulade. Daar ligt gewoon een prachtig kookboek aan losse velletjes. Alle 160 recepten samenstellen doet Rutger zelf. Zo zijn alle foto’s in het kookboek ook van zijn eigen baksels. Tien dagen lang wordt de keuken/woonkamer omgebouwd tot een kookstudio welke naast het bakken vooral ook het domein is van de styliste en de fotograaf. “Spanning zoals voor het eerste boek ken ik niet meer. Toen moest alles perfect en gepland verlopen. Nu is het geen probleem meer wanneer ik tussendoor nog even naar de supermarkt ren voor een paar eieren. Maar alles moet natuurlijk wel perfect. Zo wil het echt nog wel gebeuren dat ik tot half twee ’s nachts een taart sta te bakken omdat hij er super uit moet zien. Het boek maak je maar één keer; die taart komt maar één keer op de foto.”


Grote kast met bakboeken

Hoe komt die taart dan op de foto? Hoe komt het kookboek eruit te zien? In dit huis zijn er genoeg voorbeelden van hoe een kookboek eruit zou kunnen zien. In de ene hoek van de kamer de trots van Rutger: een kast vol met bakboeken. “Niets is leuker dan op een marktje een bakboek uit de jaren zeventig te vinden.” En in de andere hoek een kast met ‘gewone’ kookboeken. Dit gaat door tot in in de slaapkamer, want kookboeken is de literatuur waar ’s avonds voor het slapen gaan in gelezen wordt. Door het lezen van kookboeken komen er ook nieuwe smaakcombinaties in je op. 

Bakken of koken

Het gewone koken zal nooit zijn passie worden, want niets is fijner dan dat er precies staat hoeveel het moet zijn. “Een bosje munt. Hoeveel is dat eigenlijk? Doe mij maar een eetlepel of 20 gram. De precisie die bij het bakken nodig is, gaat boven het “andere” koken.” Maar als je dan zo om je heen kijkt, rijst toch wel de vraag: hoe maak je een recept nog eigen? Er zijn al zoveel boeken geschreven? “Het is vaak een combinatie. Zo is de bodem van de appeltaart een recept van mijn moeder. En daarnaast zijn mijn verhoudingen toch wel erg eigen. Denk aan de boterkoek. Vaak heel droog wanneer je een recept volgt. Maar wanneer je echt mijn bakvormmaat en hoeveelheden aanhoudt, dan krijgt hij de juiste hoogte en zal hij zeker niet droog worden.”   


Aan het eind van het interview, nadat er ook paar foto’s gemaakt zijn, komt Rutgers vriend Erik binnen. Met een paar boodschapjes: één stronk Broccoli en twee pakken fijne kristalsuiker. Het mag duidelijk zijn wat hier in huis veel gebeurt: Bakken!        



Over de auteur

Maaike Ebbinge

47 volgers
340 boeken
11 favoriet


Reacties op: Rutger van den Broek heeft nog dromen genoeg

 

Gerelateerd

Over

Rutger van den Broek

Rutger van den Broek

Rutger van den Broek gooide hoge ogen als winnaar van het televisieprogramma Hee...