Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Interview Sam Bourne

Jonathan Freedland is een Brits journalist. Wekelijks publiceert hij zijn opiniestukken in de krant Guardian en maandelijks in The Jewish Chronicle. Ook presenteert hij op de BBC radio 4 The Long View, een reeks over de moderne geschiedenis. Enkele jaren geleden schreef hij het controversiële boek – Bring home the revolution: the case for a British republic – waarin hij uiteenzet dat Groot-Brittannië beter het koningshuis zou kunnen inruilen voor een president. Een bewerking van dit boek werd als TV-serie uitgezonden op BBC 2. Zijn spannende fictie wordt op de markt gebracht onder het pseudoniem Sam Bourne. Pas van zijn hand verschenen Het Laatste Testament.

Da Vinci katalysator
Hoewel veel journalisten de overstap maken naar het schrijven van spannende fictie is de motivatie om dat te doen bij elke schrijver weer anders. Sam Bourne: “Er groeide al lange tijd een idee in mijn hoofd voor een spannend boek en ik had mij voorgenomen om het uit te werkten tot een thriller als ik mijn carrière in de politieke journalistiek beëindigd zou hebben. Maar toen verscheen De Da Vinci Code en in zijn kielzog ontstond er een grote interesse in- en vraag naar religieus geïnspireerde thrillers. Mijn literair agent suggereerde toen dat ik beter niet kon wachten tot mijn oude dag en dat ik maar beter direct werk moest maken van mijn debuut. En dat is dan uiteindelijk De rechtvaardigen geworden.”

Pseudoniem
Het gebruik van een pseudoniem duidt op de behoefte om een carrière als fictie-schrijver wat verborgen te houden. Sam Bourne ziet dat anders. “Het is niet de bedoeling om het schrijven op de achtergrond te houden. Wel is er de overwogen keuze om mijn werk als journalist volstrekt gescheiden te houden van het schrijven van thrillers. Daarom heb ik er ook voor gekozen om te publiceren onder het pseudoniem Sam Bourne. Dat er op mijn site jonathanfreedland.com geen enkele verwijziging naar Sam Bourne is terug te vinden is niet bewust gebeurd. Ik ben er gewoonweg nog niet aan toegekomen om die informatie toe te voegen. Maar ik beloof beterschap want de officiële Sam Bourne website zou in de loop van dit jaar gelanceerd moeten worden.”

Plundering
Sam Bourne heeft als journalist over de hele wereld gereisd. Hij heeft tal van brandhaarden gezien en verslagen. Waarom heeft hij juist het Midden-Oosten gekozen uit de veelheid aan onderwerpen die hij als geestelijke bagage met zich draagt? Wat was de aanleiding om te beginnen aan Het laatste testament? “Aan de oorsprong van het boek lagen de beelden van wat ik één van de meest dramatische gebeurtenissen van de laatste jaren vond: de plundering van het Nationaal Oudheidkundig Museum in Bagdad, quasi onmiddellijk na de Amerikaanse en Britse invasie van Irak in 2003. In de chaos die destijds ontstond werden ongelooflijk veel waardevolle voorwerpen ontvreemd. Het laatste testament is de fictieve beschrijving van het lot van één van die voorwerpen.
Ook heb ik lange tijd het conflict in het Midden-Oosten als journalist voor de krant Guardian van dichtbij gevolgd en beschreven. Hierdoor was het bijna een vanzelfsprekendheid om deze regio als achtergrond voor mijn tweede Sam Bourne boek te gebruiken.”

Jerusalem
De lezer van Het Laatste Testament zal Jerusalem ongetwijfeld de perfecte locatie vinden als achtergrond voor de gebeurtenissen die zich in het boek afspelen. Dat gevoel heeft de lezer dan gemeen met Sam Bourne. “Als je eenmaal thuis bent in het thematiek van het Midden-Oosten, is het bijna onmogelijk om Jerusalem te vermijden, want het is, op verschillende manieren, het middelpunt van de conflicten in die regio. Het was dan ook voor de hand liggend om deze stad in mijn verhaal op te nemen. Mede omdat zij zo’n belangrijke rol speelt in het strijdgewoel tussen de Israëlieten en de Palestijnen..

Vredesonderhandelingen
Sam Bourne gunt je lezers een blik achter de schermen van de vredesonderhandelingen. Daarbij gebruikt hij informatie die zo gedetailleerd is en van zoveel achtergrondkennis getuigt dat de lezer zich ongewild afvraagt waar Bourne de kennis vandaan haalt. Of is het wellicht pure fictie?
“Als journalist versla ik het conflict in het Midden-Oosten nu al bijna twintig jaar lang. Veel van de kennis die ik gedurende die tijdspanne opdeed heb ik in het boek gebruikt. Meer specifiek was ik betrokken bij informele vredesgesprekken die in 2002 opgestart werden door de Guardian en die uiteindelijk resulteerden in de Akkoorden van Genève. De ervaringen die ik daar opdeed liggen aan de basis van mijn hoofdpersonage Maggie Costello, die vredesonderhandelaar is van beroep.
Ook reisde ik speciaal voor research terug naar Jerusalem om al de plaatsen waar ik mijn personages laat terechtkomen nog eens met mijn eigen ogen te aanschouwen.”

Reislustige hoofdpersoon
De hoofdpersoon in Het Laatste Testament is Maggie Costello, een toponderhandelaar die wordt ingezet bij internationale conflicten. Door een persoonlijke fout is ze een tijd op non-actief gesteld waardoor ze de kost moet verdienen als mediator bij echtgenoten die willen scheiden. In Het laatste testament wordt ze onverwachts gevraagd om haar oude baan als vredesonderhandelaar weer op zich te nemen. Haar taak is om er in Jerusalem voor te zorgen dat Israëliërs en Palestijnen de laatste stap zetten naar de ondertekening van een vredesakkoord. Maggie heeft de ideale baan voor een eventueel seriekarakter. Ze kan naar alle plekken ter wereld reizen waar iets te beleven valt. De vraag of we haar in de toekomst terug zullen zien in de boeken van Bourne is dan ook bijna retorisch. Sam Bournes antwoord is niet van humor gespeend. “ Nu breng je mij op ideeën! Laten we maar zeggen dat het best mogelijk zou zijn.”

Toekomst
De meeste auteurs van thrillers kiezen een vaste locatie en een omlijnd tijdperk voor hun karakters. Ze voelen zich er thuis en hebben de kans om hun personages te laten ontwikkelen. Er zijn echter ook schrijvers die houden van afwisseling. Nieuwe omgeving, ander tijdvak, nieuwe personages. Sam Bourne behoort tot die laatste categorie, blijkens de opzet die hij voor zijn volgende boek heeft bedacht. “Ik ben nu volop aan het werken aan een nieuw Sam Bourne boek. Deze keer zal het verhaal draaien rond het laatste grote – en echte – geheim van de Tweede Wereldoorlog.”

Het laatste testament
April 2003, oorlog in Bagdad. Het oudheidkundig museum wordt geplunderd en een Iraakse jongen vindt een eeuwenoud kleitablet in een vergeten catacombe. Hij neemt het tablet mee en verdwijnt in de nacht... Enkele jaren later, de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina zijn bijna afgerond. Een man die een briefje aan de Israëlische premier probeert te geven wordt door een bewaker doodgeschoten, omdat het leek of hij een pistool wilde pakken. Dit is het begin van een lange reeks moorden over en weer, die het voortbestaan van de vrede bedreigen. Maggie Costello; peace negotiator in ruste, wordt door Washington naar de brandhaard gestuurd om te proberen die te doven. Maggie komt erachter dat de moorden niet zo lukraak zijn als ze lijken: he betreft archeologen en historici. Wat wisten deze slachtoffers? Wat stond er in het briefje? Wat heeft de kleitablet ermee te maken? En wat is het laatste onopgeloste raadsel in de bijbel?

Vanaf: december 2007
ISBN: 9789024525126
Uitgever: Luitingh

Bibliografie
De eindafrekening (2010)
Het laatste testament (2007)
De rechtvaardigen (2006)



Over de auteur

Eric Diepvens

18 volgers
3 boeken
0 favorieten


Reacties op: Interview Sam Bourne

 

Gerelateerd

Over

Sam Bourne

Sam Bourne

Sam Bourne (1967) is het pseudoniem van Jonathan Freedland. Na zijn studies...