Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Interview: Thijs van Domburg, sciencefiction-cabaretier

Hebban Fantasy redacteur Martijn Lindeboom interviewde de enige sciencefictioncabaretier van Nederland: Thijs van Domburg. Het gaat over zijn shows, die altijd sf-elementen bevatten, over het TV-programma In den Gulden Draeck, over zijn favoriete boeken en nog veel meer. A.s. vrijdag speelt Thijs nog één keer De wraak van de Koolmees en die show wordt opgenomen voor TV.

Martijn Lindeboom (ML): Wanneer is je interesse voor sciencefiction en fantasy begonnen?

Thijs van Domburg (TvD): Als kind keek ik, zoals zoveel jongens, naar Transformers, Teenage Mutant Ninja Turtles en Thundercats, maar waar anderen overstapten op Goede Tijden Slechte Tijden of voetbal bleef ik dat soort dingen gewoon kijken. In de bibliotheek waren de fantasyboeken ook al snel mijn favorieten. Paul van Loon, Evert Hartman en natuurlijk De Hobbit. En ik ben altijd een groot stripliefhebber geweest. Ondertussen werd ik ook een fervent gamer, en had ik ook Warhammer en Magic the Gathering ontdekt.

ML: In 2002 won je het Groninger Studenten Cabaret Festival. Was dat je doorbraak, of kwam die later?

TvD: Het was niet echt een doorbraak, daar is het festival te klein voor. Het zorgde er wel voor dat ik definitief de stap naar cabaret durfde te maken. Ik stopte met mijn studie en stortte me volledig op optreden. Al snel wist ik me aan te sluiten bij Comedytrain, dus van die keus heb ik nooit spijt gehad. Maar sowieso vraag ik me af wanneer je bent doorgebroken. Ik heb collega's die avond aan avond volle zalen trekken, maar die nog steeds meestal zonder herkend te worden over straat kunnen.

ML: Hoe combineer je sciencefiction met cabaret? Is dat voor jou een logische combinatie?

TvD: Het is de meest onlogische combinatie die ik kan bedenken. Cabaret gaat meestal over persoonlijke gebeurtenissen of actuele thema's. Echte dingen dus. Als ik in Toomler (de comedyclub van Comedytrain) op het podium sta denken de meeste mensen sowieso dat alles dat ik vertel echt gebeurd is. Kom dan maar eens aan met een verhaal over een tijdreis, dat kan alleen als je een absurdistische stijl hebt, zoals Hans Teeuwen of Henry van Loon. Pas toen ik met een avondvullend programma de theaters in ging durfde ik het aan om een verhaal te vertellen waarvan het publiek meteen al weet: dit is sowieso niet waar gebeurd.

ML: Krijg je veel reactie op de sf/f thema’s in je voorstellingen? Vind het publiek het een normale thematiek, of geven ze aan verbaasd te zijn?

TvD: De meesten zijn nogal verbaasd, inderdaad. Vooral met mijn eerste programma (over een tijdreis naar de toekomst) stuitte ik zo af en toe op publiek dat het simpelweg niet accepteerde; dan beloofde het een lange avond te worden. Maar meestal moesten ze eerst even wennen en gingen dan vol overgave mee. Wat scheelt is dat mijn rode draad altijd sci-fi is, maar dat de grappen altijd over voor iedereen herkenbare zaken gaan. Als je niks met mijn thema's hebt, valt er nog altijd genoeg te lachen.

ML: Je gaf een mooi lijstje van vijf favoriete scienceficiton- en fantasyboeken. Wat lees je nu?

TvD: Behalve enorme stapels comics (X-Men en heel veel van uitgeverij Image) ben ik de laatste boeken van Raymond E. Feist aan het lezen. Of beter gezegd: luisteren, met een audioboek-app. Ik was afgehaakt na weer de zoveelste epische veldslag, maar toen ik zijn naam in de lijst zag, kon ik het toch niet laten. En verder ben ik erg benieuwd naar de nieuwe van Michel Faber, die ga ik snel lezen.

ML: Kun je al wat meer vertellen over het tweede seizoen van In den Gulden Draeck? (wanneer en waar te zien?)

TvD: In het nieuwe seizoen wordt natuurlijk weer heel veel vergaderd, want dat blijft het concept. En verder is het veel chaotischer dan vorig seizoen, vooral de aflevering met het bordspel is er eentje om naar uit te kijken al zeg ik het zelf. En we komen meer te weten over notulist Uni-Man en de mysterieuze slechterik die je altijd aan het eind van de aflevering ziet. En Jan-Jaap van der Wal en vele andere Comedytrainers hebben een bijrol. 7 februari op Humor TV!

ML: Krijgt je volgende programma ook een sciencefiction- of fantasythema?

TvD: Die moet ik nog schrijven en bedenken, maar sowieso wel! Anders vind ik er niks aan hoor.

ML: Wat moet elke Nederlander over Thijs van Domburg weten? En wat zou je eigenlijk liever stil houden (maar ja, in een interview moet je opbiechten natuurlijk)?

TvD: Dat ik een gereïncarneerde samuraikrijger ben. Ik vertel dit altijd, maar het wordt maar niet opgepikt door de bladen. Ik schaam mij nergens voor, behalve voor het feit dat ik voor honderden euro's onbeschilderde Warhammer miniaturen in m'n kast heb staan. Voor welk aspect van deze zin ik mij precies schaam, dat laat ik aan de lezer.

A.s. vrijdag 23 januari speelt Thijs van Domburg nog één keer zijn programma De wraak van de Koolmees in Amsterdam. De show wordt opgenomen en op een nader te bepalen moment uitgezonden op TV.

Op maandag 9 februari, 20.00, vindt in Toomler in Amsterdag Panduloricon plaats, waar je voor vijf euro alle afleveringen van In den Gulden Draeck vertoond zullen worden. De eerste aflevering is al op 7 februari te zien op Humor TV.



Over de auteur

Hebban Fantasy

326 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Interview: Thijs van Domburg, sciencefiction-cabaretier

 

Over

Raymond E. Feist

Raymond E. Feist

De Amerikaan Raymond E. Feist (1945) studeerde communicatiewetenschappen aan de ...