Interview /
Brood zonder kneden
TV serie
Over een paar dagen is het zover dan kunnen we genieten van vier speciale kerstuitzendingen bij de VPRO: van 14 tot en met 17 december. De eerste serie was een succes. Naar aanleiding van het programma Koken met Van Boven zag Fontaine Uitgevers de boekverkoop van Yvette’s titels flink toenemen. De eerste serie heeft wel een vleugje van ‘De wilde keuken’ van Wouter Klootwijk vind ik: een zekere nuchterheid en laten zien waar iets vandaan komt maar uiteraard met meer kookactiviteit, iets wat Yvette als een compliment beschouwt.
Inspiratie
Op mijn vraag waar Yvette haar inspiratie vandaan haalt wordt duidelijk dat dat hetzelfde is als vragen hoe een schilder een schilderij maakt. Gewoon beginnen; het blijkt een continue proces. Je proeft een lekkere combinatie en borduurt daar op voort, je neemt een ingrediënt, leest erover en komt weer op nieuwe ideeën. Van Boven associeert zelfs naar aanleiding van kunst, niet zo gek als je bedenkt dat ze van huis uit interieurarchitect is. Schilderijen zijn vanuit een bepaald standpunt genomen of hebben een specifieke kleurtoon die Yvette gebruikt voor bijvoorbeeld de sfeer en de toon van de foto’s in haar Home Made boeken.
Maar Instagram met al zijn mooie plaatjes wakkert het innerlijke vuur nauwelijks aan. “Het lijkt wel of iedereen hetzelfde ‘post’ en dat geldt eigenlijk ook voor de grote gevestigde magazines”. Juist kleine bladen die hun nek uitsteken en zeker niet ieders smaak proberen te pleasen, spreken Yvette aan. En dan komt de testfase. Ik herken wel dat je bij het lezen van een recept ongeveer kunt raden hoe het zal smaken, maar compleet in je hoofd uitproberen en voorproeven van nieuwe gerechten, nee daar kan ik niet aan tippen.
Lekker eten
Yvette gaat veel en vaak uit eten. Zo lazen we in Volkskrant Magazine een wel heel avontuurlijke Sunday lunch at River Cottage, het restaurant annex boerderij van Hugh Fearnley-Whittingstall. Niet zozeer het eten is avontuurlijk – puur & eerlijk, huisgemaakt, onbespoten en lokaal- maar wel de reis er naar toe. Hugh is Yvettes grote voordbeeld onder andere vanwege zijn DIY mentaliteit en geloof in de deugd van stoer en simpel eten. Gevraagd naar een Nederlandse naam borrelt spontaan De Veldkeuken op. Die zijn goed bezig, een interessante onderneming en ze maken mooie broden. De Veldkeuken kookt met biologische streekproducten en weet precies waar alles vandaan komt. Niet voor niets won De Veldkeuken onlangs een kookboekenprijs. Maar welke ook weer. Ik beloof Yvette het op te zoeken want ik raak iedere keer in de war: Duurzaam kookboek, Gouden Garde, Het Gouden Kookboek, het gaat goed met de kookboeken in Nederland. Het is dus de Gouden Garde Publieksprijs 2015 die Veldkeuken in de wacht sleepte.
Snelle vragen
Altijd leuk een paar snelle vragen om iemand op een ludieke manier ietsje beter te leren kennen - op food gebied dan hè. Het eerste antwoord verbaast me meteen. Ik dacht toch echt te weten dat Yvette “oven” zou antwoorden op de vraag zonder welk keukenapparaat of tool ze niet zou kunnen. Maar nee, een goed mes en een snijplank zijn onmisbaar. Eigenlijk wel logisch want zonder mes begin je weinig. En zoute boter is haar favoriete ingrediënt, daarmee maak je álles lekker. De stad-of-platteland vraag levert een diepe zucht op aan de andere kant van de lijn. “Als kind ben ik opgegroeid op het platteland, dus ik zou wel landelijk willen wonen. Aan de andere kant heeft wonen in de stad ook zo zijn voordelen, zeker in deze fase van mijn leven. We zijn trouwens wel weer op zoek naar een huis met tuin aan de rand van de stad. Dan kan ik ook opnieuw een moestuin beginnen.”
Typisch Van Boven
Op mijn vraag wat een gerecht typisch ‘Van Boven’ maakt krijg ik direct een wedervraag: wat vind jij zelf? Huiselijk en down to earth, niet ingewikkeld, maar wel anders-dan-anders antwoord ik snel. Het brood zonder kneden recept uit Home Made is nog steeds mijn favoriet bijvoorbeeld. Weinig ingrediënten en toch een spectaculair resultaat alsof je je pain bij Menno of een van de andere artisanale bakkerijen hebt gehaald. Gelukkig klopt mijn antwoord met wat Yvette probeert over te brengen. Ze schrijft veel voor Libelle maar salade-weken of dieet-weken doet ze niet (meer). “Al te veel mensen denken verstand te hebben van gezond eten en er wordt veel onzin verkocht. Ik waag me daar liever niet aan.” Doe maar gewoon en alles met mate is haar motto. “En ja, een chocoladetaart bevat nou eenmaal veel calorieën.”
Welke blogs zijn favoriet?
Ik vind het ongelooflijk als je ziet wat ze allemaal doet maar er is zelfs nog tijd voor sociale media en kranten, vooral veel kranten. In ieder geval The Guardian en The New York Times worden uitgeplozen. Daarna volgt Lucky Peach Magazine, een kwartaalblad met een combinatie van eten, kunst en essays allemaal rond één thema. Als tip voor interessante blogs krijgen we Gather en Poor Man's Feast, allebei prachtig om te zien en ook inhoudelijk goed.
Wat gaan we zien van Yvette de komende tijd?
Allereerst kwam half november het boek Uit de oven van Van Boven, een bundeling van recepten uit Volkskrant Magazine uit. Een paar dagen na ons interview ontvang ik het boekje dus een recensie volgt binnenkort op Hebban. De bestsellers Home Made en Home Made Winter zullen nog dit najaar in een nieuwe editie verschijnen volgens uitgever Fontaine. Ik zag trouwens ook een allerleukst Home Made Food Note Book liggen bij de boekhandel, uiteraard met illustraties van Yvette en veel invulruimte om eigen kookavonturen vast te leggen.
Dan dus de eerder genoemde vier opeenvolgende kerstafleveringen in week 51 bij de VPRO, uitzending om 19.25 uur. Heb je de eerste serie gemist dan kun je die alsnog terugzien en de recepten via deze link opzoeken. De nieuwe serie blijft op de ingeslagen weg, hoewel met iets meer diepte en achtergrond. Geschiedenis gaat een rol spelen met support van het research team vanuit het productiebedrijf Stormy Minutes en met mensen als Jacques Meerman en Joël Broekaert. “Fijn”, roep ik enthousiast want culinaire historie is in Nederland nog steeds geen gemeengoed helaas.
Tot slot zijn er plannen voor een nieuw boek, maar dat gaat nog wel even duren. Tot die tijd moeten we het doen met de wekelijkse recepten in De Volkskrant en Libelle.
“Ik heb het allemaal nooit zo gepland, er komt altijd van alles op mijn pad” zegt Yvette; “het restaurant, de kookboeken, de TV-serie. En het is allemaal zo leuk om te doen. Er kleeft wel een klein nadeel aan mijn toegenomen bekendheid: Ik moet veel meer op mijn woorden letten, realiseer me dat alles wat ik zeg gelezen wordt.”