In februari 1989 werd er een fatwa op Rushdie's hoofd gezet door Ayatollah Khomeini vanwege Rushdie's boek De Duivelsverzen. Het boek werd gezien als blasfemie tegen de islam. Volgens Iran blijft de fatwa levenslang gelden. Minister van cultuur Seyed Abbas Salehi geeft aan dat dit programmapunt over de grenzen van hun politieke systeem gaat en door hun als anti-cultureel wordt gezien.
Ze vragen de organisatie van de Frankfurter Buchmesse hun programmaplannen aan te passen. Dat zou een enorme klap zijn voor de Iraanse uitgevers, waarvan er vorige jaar 282 aanwezig waren op deze grootste boekenbeurs ter wereld, met meer dan 1200 boeken in hun portefeuille. Volgens Amirmasoud Shahramnia, het hoofd van de Iraanse sectie op de boekenbeurs, is een volledige boycot juist niet in hun belang, aangezien Rushdie dan juist meer publiciteit zal ontvangen. Iraanse nieuwssite Rajanews is echter bezorgd door de geruchten dat Iran alleen de persconferentie zou boycotten en roept op tot een volledige afwezigheid van Iran op het evenement.
Rushdie's nieuwste boek Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten is net verschenen en draait om de strijd tussen werelden en het spanningsveld tussen geloof en rede. De organisatoren van de boekenbeurs melden dat 'Rushdie's werk hem een invloedrijke stem geeft in de wereldwijde discussie over vrijheid van meningsuiting in de uitgeverswereld. Het uitgeven van polemische literatuur en de consequenties daarvan raken niet alleen auteurs, maar de volledige uitgeefindustrie. Daarom zijn vrijheid van meningsuiting en grenzen centrale onderwerpen op de boekenbeurs van dit jaar.'