Isabel Boerdam: 'Uitgebreide vega dinertjes organiseren, daar word ik echt gelukkig van'
Vegabijbel
Isabel Boerdam
Met meer dan 150 recepten laat Isabel Boerdam in Vegabijbel de oneindige mogelijkheden van de vegetarische maaltijd zien. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alles over het maken van de lekkerste vegetarische gerechten. Van goede basisrecepten als groentespread, currypasta en gemarineerde tempeh tot feestelijke creaties als plaattaart met aardpeer, kokosrijst met zoete aardappel en portobello pizza. Maak eens biet bourguignon, de vegetarische variant van de bekende Franse vleesstoof, probeer de vegetarische paella met venkel of ga voor de wortel-walnootburger met ras el hanout. Kortom, Vegabijbel is voor zowel de beginnende kok als de gevorderde kok een verrassend en leerzaam vegetarisch naslagwerk.
Wat betekent 'groen' voor jou?
Bij groen denk ik natuurlijk meteen aan 'groen' eten! Met plantaardige ingrediënten in de hoofdrol. Groente, granen, peulvruchten, noten, heerlijk. Voor mij is meer plantaardig eten dé manier om een positieve bijdrage te leveren, zonder concessies te doen. Het is de kleinste stap, met de grootste positieve impact voor mens, dier en milieu!
Hoe groen ben jijzelf?
Lichtgroen, zou ik zeggen! Ik ben vegetariër (al sinds mijn negende), maar eet 75% plantaardig; ik reis met de benenwagen, fiets of OV, en soms met een deelauto (GreenWheels), en ik shop het liefst in de kledingkast van mijn vriendinnen. Tegelijk heb ik echt nog grote reisambities, waar je het vliegtuig voor nodig hebt; lig graag in bad, en moet nog beter worden in 'ontspullen'. Tja balans, balans, ik doe m’n best waar ik kan!
Op welke manier ben jij een 'groenbevorderaar'? Hoe neem je je omgeving mee in je overtuigingen?
Voor vrienden kook ik! Dat is voor mij dé manier om mijn liefde voor de vega keuken over te brengen. Uitgebreide vega dinertjes organiseren, daar word ik echt gelukkig van. En daarnaast natuurlijk in bredere zin ben ik dagelijks bezig om Nederland te stimuleren minder vlees en meer groente te eten. Door De Hippe Vegetariër, door de Nationale Week Zonder Vlees en door alle activiteiten die we met mijn bedrijf Green Food Lab ontplooien. Meer vega het nieuwe normaal maken in Nederland is echt mijn persoonlijke missie!
'Meer vega het nieuwe normaal maken in Nederland is echt mijn persoonlijke missie!'
Vertel iets over je eigen boek:
De Vegabijbel is écht een aanrader als je de vega keuken wilt ontdekken. Zowel voor de beginnende kok als de gevorderde kok een verrassend en leerzaam vegetarisch naslagwerk! Het boek bevat meer dan 150 vegetarische recepten (de helft ook vegan) die gemakkelijk zijn, snel te maken en zonder ingewikkelde ingrediënten. Van goede basisrecepten als groentespread, currypasta en gemarineerde tempeh tot feestelijke creaties als plaattaart met aardpeer, kokosrijst met zoete aardappel, portobello pizza, biet bourguignon, vegetarische paella of wortel-walnootburger. Echt voor iedereen wat wils! Ik kook er zelf ook graag uit.
Hoe past jouw boek binnen het groene thema?
Vega natuurlijk! Mijn boek bewijst echt dat meer vega eten het allerleukste, lekkerste en makkelijkste is wat je kunt doen, om een positieve bijdrage te leveren.
Je overtuiging is uitgegroeid tot een hele onderneming. Waar is het ooit begonnen?
Mijn foodblog De Hippe Vegetariër was de start van alles. Daarnaast werkte ik bij een internationaal communicatiebureau voor alle food klanten. Lang heb ik dit gecombineerd, tot De hippe vegetariër het kookboek uit kwam en er steeds meer bedrijven naar me toe kwamen voor receptontwikkeling en advies. Toen ben ik voor mezelf begonnen als freelancer, en vond de motivatie om écht gedragsverandering teweeg te brengen in Nederland. Zo startte ik vanaf mijn keukentafel de Nationale Week Zonder Vlees. Dat werd zo’n groot succes, dat ik besloot de campagne jaarlijks te laten terugkeren. Maar één ding was zeker: dat ging ik nóóit meer alleen doen. En dus begon ik een team om mezelf heen te bouwen, en startte mijn eigen bureau: Green Food Lab. Green Food Lab bestaat nu drie jaar en is een Food Consultancy & Communications Agency. We noemen onszelf experts in telling and selling the story of green food. Met een team van vijftien dames run ik nog steeds De Hippe Vegetariër, en organiseer jaarlijks de Nationale Week Zonder Vlees. Daarnaast werken we voor allemaal food bedrijven met een focus om duurzaam/gezond/plantaardig eten, die we helpen om hun merkverhaal naar buiten te brengen en aandacht te vragen voor hun vega(n) productintroducties. Zo werken we dagelijks aan het succesvol versnellen van de route naar meer plantaardig eten in Nederland.
'Er zijn zoveel kleine stapjes die je kan zetten, en samen is dat toch een grote stap.'
Wat is je absolute go to-recept? Een maaltijd die je het liefst wekelijks zou willen eten?
Mijn moeder maakte ooit voor haar vader 'notengehaktbrood' gemaakt van noten. Inmiddels heb ik de 2020-versie geïntroduceerd, en daar ben ik echt dol op. Een heel stevig brood, gevuld met noten, enorm voedzaam en heerlijk met een frisse salade.
Wat is je ultieme tip voor mensen die graag plantaardig(er) willen eten, maar dat heel moeilijk vinden?
Stapje voor stapje! Je hoeft niet in één keer the whole way. Dus begin vooral met wat voor jezelf haalbaar voelt. Ben jij dol op je vlees? Begin dan gewoon eens met de helft van de portie. Kan je je melk in je cappuccino makkelijk missen? Vervang die dan door plantaardige melk. Ooit overwogen om te kiezen voor margarine in plaats van roomboter? Er zijn zoveel kleine stapjes die je kan zetten, en samen is dat toch een grote stap. Kijk er op die manier naar, maak het behapbaar voor jezelf en probeer de vegan alternatieven uit de supermarkt. Je zult versteld staan!
Welke activiteiten kunnen we in de toekomst van je verwachten?
De Nationale Week Zonder Vlees zal zich blijven ontwikkelen! Ik hoop de campagne op een dag Europa-breed uit te rollen, en misschien wel te evolueren tot Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, zodra Nederland daar klaar voor is. Daarnaast ben ik bezig met een derde kookboek, en blijft Green Food Lab groeien. Mijn missie is nog lang niet bereikt, dus we gaan met veel plezier en enthousiasme door!
Noem vier groene boeken waar jij veel aan hebt gehad of die jij heel belangrijk vindt:
Ik haal mijn inspiratie vooral uit kookboeken! Love & lemons, Green Kitchen at Home, Anna Jones, en in het najaar verschijnt bij uitgeverij Brandt het prachtige boek De dankbare keuken (het origineel heet Mundelle Cooks): waanzinnig.
De Groene Week
Groen natuurlijk! Want wie houdt er nu niet van groen? Van groen(tes) op je bord tot eindeloze wandelingen in de natuur: geniet van vele (lees)tips om je wereld groener te maken. De Groene Week loopt van maandag 23 augustus tot en met zondag 29 augustus.
Auteursfoto: via Isabel Boerdam