Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Boek&nieuws /

Itsy bitsy spidertje...

Rijnsburg op achterste poten na losgelaten giftige kamspin. Hebban Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Sinds gisteren is Rijnsburg een zeer giftige, tien centimeter grote kamspin rijker. Hij (of zij) werd tussen een partij bloemen op de bloemenveiling Flora Holland aangetroffen. Onwetende medewerkers hebben het dier in omringende bosjes vrijgelaten. Dat bevestigt spinnenexpert Walter Getreuer, van reptielencentrum Serpo, vandaag aan NU.nl.

In allerijl zijn spinnenexperts van Serpo naar het Zuid-Hollandse plaatsje afgereisd om naar de spin te zoeken, maar dat was onbegonnen werk nog voordat het begonnen was. Na uren zoeken hebben de experts hun zoektocht gestaakt, vooral omdat het ernaaruit ziet dat de kamspin nog op het terrein aanwezig is en zich niet in een woonwijk bevindt. Mocht de spin gezien worden, bel dan meteen 112, luidt het advies. Een beet van het beestje kan in het ergste geval dodelijk zijn, maar Nederlandse ziekenhuizen hebben tegengif in huis.

De kamspin is afkomstig uit Zuid- of Midden-Amerika en leeft in bomen, zoals banenenbomen. Soms gebeurt het dat ze per ongeluk in een bananentros zitten en zo op een schip terecht komen. Daarom worden de kamspinnen ook wel de bananenspinnen genoemd. Ze zijn relatief snel, maar zoeken volgens Getreuer het liefst beschutting op.

Met het vinden van een goede verstopplaats zal de kamspin het in ieder geval behoorlijk druk hebben, maar vast niet zo druk als de spin in het verhaal van Eric Carle.

De spin die het te druk had - Eric Carle

Op een mooie morgen werd een spin door een zacht briesje door de lucht gedragen. Een ragfijne draad slierde achter de spin aan. Toen landde ze op een hek, vlak bij het erf van een boerderij en begon een web te maken. Een web dat je echt kunt voelen als je met je vingers over de bladzijden gaat.

Tot een geheel andere categorie spinnen behoort Anansi, de fabelachtige spin die zijn oorpsrong in Afrika vindt en met de slaven is meegereisd naar Suriname, waar de verhalen nog altijd razendpopulair zijn.

Verhalen van de spin Anansi - Ruud Schinkel

Anansi is een slimme, sluwe spin met magische krachten. Tijdens de slavernij, toen het voor slaven verboden was om hun eigen cultuur uit te dragen, werd de kleine slimme Anansi het symbool van stil verzet, van 'wie niet sterk is moet slim zijn'. Het personage Tijger in de verhalen van Anansi werd zo het symbool voor de onderdrukker of slavenhouder, want Tijger is sterk, maar dom. De verhalen werden stiekem door slaven aan elkaar verteld om troost te geven en afleiding te bieden uit de narigheid van alledag. In deze nieuwe uitgave over Anansi worden zijn verhalen verteld op een toegankelijke manier die iedereen zal aanspreken. In eenvoudig taalgebruik, maar met behoud van de traditie van deze prachtige en humorvolle oude volksverhalen. 

Bron FOTO: Twitter

Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.



Over de auteur

Victoria Farkas

128 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Itsy bitsy spidertje...

 

Gerelateerd