Kort nieuws /
Jacques Meerman in de race voor Joop Witteveenprijs
Het nieuws van zijn nominatie werd door Meermans uitgeverij Ambo|Anthos bekendgemaakt. Wie de overige genomineerden zijn is (nog) niet bekend.
De Joop Witteveenprijs bekroont de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur van de lage landen. Joop Witteveen, die onlangs op 88 jarige leeftijd overleed, bezat een encyclopedische kennis van alles wat met gastronomie te maken had. Hij legde samen met zijn levensgezel Bart Cuperus en collega Johannes van Dam de basis voor de Gastronomische Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman is een gastronomische reis door de Nederlanden. Meerman laat zien hoe onze culinaire traditie in de loop van de eeuwen gevormd is door wereldse invloeden. Door de Arabische landbouwrevolutie werden spinazie en bloemkool geïntroduceerd. In de middeleeuwen leerden we amandelen en de eerste exotische specerijen kennen. De ontdekking van Amerika in 1492 bracht sperziebonen en tomaten, en vanaf de zeventiende eeuw zouden de Indische kruiden ons eten op smaak brengen.
Link: Ambo|Anthos