Jagen op grote liefde en tweede kansen in 'Een gegeven nijlpaard'
Annette Bjergfeldt is een Deense auteur en Grammy-genomineerde singer-songwriter. Voor haar is het schrijven van boeken een andere vorm van verhalen vertellen; naast haar vertaalde debuutroman Een gegeven nijlpaard heeft ze in eigen land ook een kinderboekenreeks en een 'kookboek voor songwriters' uitgebracht. Daarnaast is ze werkzaam als songwriter-coach met onder anderen gevangenen en gehandicapte kinderen.
'Als je behoefte hebt aan avontuur, liefde en hulp bij hoe je de lichte kant van het leven kunt herkennen, zorg dan dat je dit fantasierijke en gewoon geweldige boek leest.' – Femina
Bjergfeldt is dol op het verzamelen van anekdotes, die ze tijdens haar optredens tussen de nummers door ook vaak deelde met haar publiek. Deze gebruikte ze ook voor Een gegeven nijlpaard, waarbij ze in een interview met uitgeverij Signatuur vertelt dat het nog een uitdaging was daar een lopend verhaal van te maken. Gelukkig wist ze het te combineren met de inspiratie die ze uit haar eigen leven haalde. Het verhaal is niet autobiografisch te noemen, maar vele personages zijn geïnspireerd op haar familieleden.
Een gegeven nijlpaard
Als Esthers grootvader Hannibal in 1921 een huis op het Deense eiland Amager koopt, ziet hij een leven vol opera, kunst en grootse liefde voor zich. Maar zijn kersverse Russische vrouw Varinka, die ooit als circusartieste háár eerste geliefde in de muil van een nijlpaard zag verdwijnen, is niet zo romantisch ingesteld als hij gehoopt had. Hannibals zucht naar een artistiek en intellectueel leven springt pas weer over op zijn kleinkinderen: Filippa, die de eerste vrouwelijke kosmonaut wil worden, en de tweeling Esther en Olga die beiden voor de titel ‘artiest van de familie’ strijden. Zal het hun lukken?
'De tekst heeft een melodieuze kwaliteit, waarin met lichte tred door tragedies, liefdesrelaties en de komedie van het leven wordt gewalst.' – Jyllands-Posten
Achter het boek
In het interview met haar Nederlandse uitgeverij omschrijft Bjergfeldt haar boek als 'een verhaal over de zoektocht naar de Grote Liefde en over de vele verrassende gezichten die liefde kan hebben. Als een familieverhaal over verdriet en vreugde, over liefde voor muziek en kleur. Hoe we grote teleurstellingen in het leven kunnen overwinnen. En het belangrijkste: over hoe het leven op zelfs de moeilijkste momenten plotseling ook de meest onverwachte dingen kan brengen.'
Die les leerde Bjergfeldt zelf ook, en geeft ze door in Een gegeven nijlpaard. In het boek illustreert de auteur het treffend door in plaats van de beloofde olifant een klein nijlpaard te laten opdraven. Overgrootvader Igor weet er toch het beste van te maken. 'Zoals ieder ander mens heb ik mijn portie "nijlpaarden" wel gehad,' vertelt Bjergfeldt, die tien jaar geleden zelf kanker had en dierbaren heeft verloren.
'Ik geloof dat ik door het verdriet mettertijd ook nieuwe paden heb kunnen bewandelen: ik heb geleerd meer van het leven te genieten en geen aandacht te besteden aan dingen of mensen die me ongelukkig maken en me ongeïnspireerd laten voelen. Het leven is kort, maar ik maak er elke dag wat van.'
Boektrailer
In een aankondiging speciaal voor Nederland en België vertelt de auteur in het kort over haar boek en wat je als lezer kunt verwachten van Een gegeven nijlpaard.
Leesfragment
Ben je na het lezen nieuwsgierig geworden naar Een gegeven nijlpaard en kun je niet wachten te lezen over de lotgevallen van de familie? Hieronder lees je alvast een sneak preview van het eerste hoofdstuk. Het boek is vertaald door Ingrid Hilwerda en Janke Klok en ligt vanaf 6 juli in de lokale boekhandel.
Houd Hebban goed in de gaten, want binnenkort verschijnt er een interview met Annette Bjergfeldt!