Jan Terlouw schrijft Boekenweekessay 2018
Het motto bij het thema natuur komt uit de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes van Leo Vroman: 'en toch is alles wat we doen natuur’. Volgens de CPNB is het thema in alles vormen in de hedendaagse en klassieke literatuur terug te vinden. De organisatie is blij met de medewerking van Terlouw.
Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van de schrijver verschenen eind 2016 al twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. In het tv-programma De Wereld Draait Door hield Terlouw bovendien een nu al historische pleidooi over het thema dat hem na aan het hart ligt: ‘Ik ben vereerd met deze bijzondere taak. De natuur, daar horen we bij, daar dragen we mede verantwoordelijkheid voor, die moet in al zijn rijkdom worden bewaard voor hen die na ons komen. Een breed toegankelijk essay kan daarbij helpen. Ik waardeer het zeer dat de CPNB de mogelijkheid daarvoor opent en ik ga proberen daar optimaal gebruik van te maken.’
Jan Terlouw (1931) werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan. Tijdens zijn rijke politieke carrière was hij ook zeer succesvol als jeugdboekenschrijver (Lemniscaat). Hij schreef onder andere de klassiekers Koning van Katoren (1971) bekroond met de Gouden Griffel, Oorlogswinter (1972) en Briefgeheim (1973) dat eveneens een Gouden Griffel won. Samen met zijn dochter Sanne publiceerde hij sinds 2006 onder andere zes Reders & Reders-thrillers.
Eerder werd al bekendgemaakt dat Griet Op de Beeck het Boekenweekgeschenk 2018 zal schrijven.