Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Japanse literatuur en de onvermijdelijkheid van de kat

door Hebban Crew 50 reacties
Als er een land is waar de kat wordt vereerd, dan is het Japan wel. Je vindt de knuffelbare wezens terug in kunst, volksverhalen, tempels, als talismannen en in kuddes op het eiland Aoshima. Ook in de Japanse literatuur worden ze prominent vertegenwoordigd. Of je nu dol bent op katten of even van een andere cultuur wil proeven, wij hebben de beste Japanse boeken met katten voor je verzameld waarmee je heerlijk kunt ontspinnen ... eh, ontspannen.

De kat en het boek

Japanse romanschrijver Natsume Sōseki schreef in 1905 de satirische roman Ik ben een kat, waarin hij vanuit het oogpunt van een huiskat commentaar leverde op de Japanse samenleving en cultuur. De kat in het verhaal maakt gebruik van het ongebruikelijke voornaamwoord 'wagahai', dat 'ik' betekent en door oudere mannen met een hoge sociale status werd gebruikt. Ondanks dat wagahai in spreektaal vrijwel nooit meer voorkomt, is het met dank aan Ik ben een kat in fictie wel blijven bestaan, waarbij het vooral wordt gebruikt door arrogante en pompeuze dieren. Sōseki's roman werd razendpopulair en opende al snel de sluizen voor wat een kenmerk van de Japanse literatuur zou worden: de kat. Ze zijn zelfs zo populair geworden dat ze vaak op omslagen worden gezet zonder dat ze in het verhaal voorkomen!

Katten in de hoofdrol

(32)
Een naamloze kater observeert in het huis van zijn eigenaar met veel humor de menselijke natuur.
(174)
Een kat die een huis binnenwandelt, laat de relatie tussen het vervreemde stel dat er woont weer opleven.
(700)
Wanneer Toru Okada zijn kat kwijtraakt en zijn vrouw vlak daarna verdwijnt, gaat hij wanhopig naar beiden op zoek.
(889)
Nana de kat is op een roadtrip met zijn baasje Satoru. Langzaam maar zeker komt Nana erachter waarom ze op reis zijn.

Gelukskat

In Japan staat de kat symbool voor geluk. Hoewel wij in het westen in het bijzonder de zwarte kat beschouwen als een voorteken van tegenspoed, werden ze in het oude Japan juist aanbeden omdat men dacht dat ze ongehuwde vrouwen aantrekkelijke minnaars zouden brengen. Spiritueel gezien worden katachtigen in Japan geassocieerd met beschermende krachten. In volksverhalen, legendes en literatuur zijn ze dus niet alleen knuffelbare metgezellen, maar hebben ze ook een spirituele betekenis.

Nóg meer katten in de hoofdrol

(74)
Een kat is geluk op pootjes. Hiro Arikawa schreef zeven verhalen waarin naast de kat ook vriendschap en liefde centraal staan.
(263)
In ruil voor het verdwijnen van steeds één ding, krijgt het terminaal zieke hoofdpersonage een dag extra te leven.
(242)
Wanneer Rintaro een pratende kat tegenkomt, overtuigt die hem te helpen boeken van de ondergang te redden.
(63)
Zij en haar kat beschrijft het leven van vier verschillende katten die commentaar uiten op hun vrouwelijke baasjes.

De Stompstaart

In sommige volksverhalen is de lengte van de staart belangrijk: katten met een stompstaart worden gezien als voorspoedig, terwijl langstaartige katten ervan verdacht worden een boze geest te zijn. Het is dus geen verrassing dat de Japanse Stompstaart de meest geliefde kat is in Japan. Deze soort wordt zelfs traditioneel gebruikt als inspiratie voor de Maneki-neko, een beeldje in de vorm van een wenkende kat. Van de talisman wordt aangenomen dat het de eigenaar – je raadt het al – geluk brengt.

Kat op de cover, maar hij loopt het verhaal voorbij

(812)
Tijdens een moeilijke periode trekt Takako in boven de boekwinkel van haar oom. Daar ontdekt ze haar liefde voor lezen.
(259)
Vijf mensen vertellen over de verrassende wendingen van hun lot nadat ze een bibliothecaresse ontmoetten.
(505)
Een café biedt mensen de gelegenheid terug in de tijd reizen, maar slechts totdat hun kopje koffie koud is geworden.
(118)
Haruki Murakami beschrijft herinneringen aan zijn vader, ondanks dat ze elkaar twintig jaar niet spraken.

Een likje verf

Voordat katten populair werden in de moderne literatuur, waren ze al heel lang geliefd in de Japanse kunst. Voornamelijk in de prentenkunst Ukiyo-e worden katten al vanaf de zeventiende eeuw veel afgebeeld. Als het wereldberoemde werk Onder de golf voor de kust van Kanagawa van schilder Katsushika Hokusai een belletje doet rinkelen, ben je onbewust al bekend met Ukiyo-e. Bij het maken van deze bijzondere kunstsoort wordt een stuk hout tot een afbeelding gesneden, waarna het snijwerk wordt beschilderd en bestempeld. Om kopers aan te trekken, beelden kunstenaars populaire onderwerpen af. En daar vallen katten ook onder. Of ze nu in een hoekje op de loer liggen of centraal staan, katten zijn alomtegenwoordig in de Japanse kunst.

Katten in de westerse literatuur

(12)
De kat is de baas in het huishouden en dat weet hij ook. Daarom is er nu een handleiding over hoe je je mens kunt opvoeden.
(252)
Een wijze kat gaat op zoek naar een eenzame oude dennenboom, maar als hij een kitten ontmoet, snapt hij zijn werkelijke doel pas.
(47)
In de achterbuurten van Tokio brengt een lapjeskat zonder het te weten de levens van verschillende mensen bij elkaar.



Over de auteur

Hebban Crew

2582 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Japanse literatuur en de onvermijdelijkheid van de kat

 

Gerelateerd