Boek van de week /
Jeffery Deaver speelt met paniekaanval in Obsessie
Obsessie is de vierde thriller in de serie rond Kathryn Dance, een expert in kinesica (oftewel het doorgronden en analyseren van lichaamstaal). Dance, werkzaam bij het California Buraeu of Investigation, wordt gedegradeerd naar Civiele Zaken, wanneer er tijdens een verhoor iets vreselijk misgaat. Ze krijgt niet al te opwindende opdrachten, zoals het controleren van horecavergunningen. Dan breekt er tijdens een popconcert van boyband Lizard Annie paniek uit als er in de zaal een brandlucht wordt geroken. In de chaos die volgt probeert het publiek massaal de zaal te ontvluchten. In de verdrukking komen enkele mensen om. Dance ontdekt dat er bewust paniek is gezaaid en begint op eigen houtje een onderzoek. Dan begint er een gevaarlijk kat-en-muisspel tussen onder andere Dance en een levensgevaarlijke maniak, die geobsedeerd is door het feit dat mensen kunnen veranderen in beesten om te ontsnappen aan de gevaren die hij creëert. Niemand is dan meer veilig, niet in het theater, de bioscoop, het restaurant of de lift.
De voormalige journalist, folkzanger en advocaat Jeffery Deaver heeft nu meer dan dertig thrillers, drie verhalenbundels en een juridisch nonfictieboek op zijn naam staan. Zijn boeken worden verkochdt in 150 landen en zijn vertaald in ruim 25 talen. Deaver sleepte diverse prijzen in de wacht waaronder de Steel Dagger en de Short Story Dagger van de Britse Crime Writers' Assocation. Hij is ook drievoudig bekroond met de Ellery Queen Readers Award for Best Short Story of the year. Hij was ook zeven maal genomineerd voor een Edgar Award.
De 65-jarige Deaver (61) kan gerust met pensioen, maar hij blijft boeken schrijven zoals een bakker broodjes bakt. ,,Ik heb geen hooggespannen verwachtingen als ik aan een thriller werk'', hij in een interview vier jaar geleden. ''Ik schrijf gewoon het beste boek dat ik kan schrijven. Als ik het voltooid heb, stuur ik het manuscript op naar mijn uitgever en ga ik verder met mijn volgende project.''
Voor elk boek gaat Deaver op dezelfde manier te werk. ,,Ik maak een uitgebreide synopsis van ongeveer 140 pagina's. Daarin staan alle elementen van de plot: hoe de finale is, wanneer de karakters worden geïntroduceerd en 'eruit gewerkt', levend of dood. Ik weet van tevoren ook waar alle oplossingen voor de problemen verstopt zitten.'' Deaver schreef enkele jaren geleden op verzoek van de Ian Fleming Estate de James Bond-thriller Carte Blanche.
Op zijn website laat Deaver weten dat zijn enorme productie niet automatisch inhoudt dat het schrijven hem makkelijk afgaat. Maar hij vindt er wel veel plezier in. ''Ik herschrijf een manuscript wel twintig tot dertig keer'', aldus de auteur. ''Ernest Hemingway zei ooit: 'Er zijn geen grote schrijvers, er zijn alleen grote herschrijvers'.'' Deavers vader bestempelde diens verteltrant als basisproza en zoonlief beaamt dat. ,,Mijn stijl trekt niet de aandacht. Ik ben geen stijlvolle schrijver. Maar ik kan wel een verhaal efficiënt vertellen.''