Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Jet leest de sterren

door Jet Steinz 5 reacties
Augustus staat voor de deur! Benieuwd wat de literaire sterren voor jou in petto hebben? Jet Steinz bekeek de planeetstanden en schreef voor ieder sterrenbeeld een horoscoop op maat. Ontdek welke boeken jij deze maand niet mag missen!

Ram (21 maart t/m 20 april)

Mars en Mercurius vormen een T-vorm met Uranus in Vissen en Pluto in Steenbok, en dat betekent dat het jou deze maand niet gek genoeg kan zijn, Ram. Je hebt Eleanor Cattons Al wat schittert (2013), een experimentele neo-Victoriaanse roman over goudkoorts in een 19de-eeuwse Nieuw-Zeelandse stad, nog niet eens uit, of je bent al bezig met het verslinden van Italo Calvino’s Marcovaldo (1963), licht absurdistische verhalen over een dromerige fabrieksarbeider die op zoek gaat naar de laatste restjes natuur in zijn grauwe industriestad. Ook je hang naar avontuur lijkt deze maand geen grenzen te kennen: vol energie stort je je op boeken als Shanghai Baby (1999) van Wei Hui, waarin een wannabe-schrijfster haar aan heroïne verslaafde kunstenaar bedriegt met een blonde Duitse zakenman, en Jeanette Wintersons De passie (1987), over de belevenissen van een soldaat-kok en een Venetiaanse travestiet in het leger van Napoleon.

Stier (21 april t/m 21 mei)

Je bent in een melancholieke mood deze maand, Stier. Het liefst krul je je thuis op de bank op met een boek als De tranen van mijn vader (2009) van John Updike (melancholische verhalen over ouder wordende mensen) of Giorgio Bassani’s De tuin van de Finzi-Contini’s (1962), waarin een joodse jongen terugblikt op de tijd die hij doorbracht op het paradijselijke landgoed van een geheimzinnige familie, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Pas op dat je je niet te veel laat meeslepen door de rozevingerige lokroep van het verleden; een beetje absurdistische nuchterheid hier en daar — in de vorm van Imre KertészOnbepaald door het lot (1975), de Auschwitzbelevenissen van een laconieke puberjongen, of De zelfmoordclub (1990) van Arto Paassillinna, een hilarische roadnovel over een groep suïcidale mannen en vrouwen — zal je weer met beide benen in het heden plaatsen.

Tweelingen (22 mei t/m 21 juni)

Jouw grillige karakter drijft de mensen om je heen deze maand tot waanzin, Tweelingen. Hoewel je het liefst John Banvilles Het boek der getuigenis (1989) leest, waarin een intellectueel (en onbetrouwbare verteller) terugblikt op een moord die hij heeft gepleegd, en je de liegende en bedriegende hoofdpersonen én de spelletjes met waarheid en fictie in F van Daniel Kehlmann fantastisch vindt, is het goed om je onberekenbare impulsen een beetje te temperen met boeken waarin bravere helden de hoofdrol spelen. Zoals Kees de jongen (1923) van Theo Thijssen, over een dromerig schoenmakerszoontje uit de Amsterdamse Jordaan die geen noemenswaardige avonturen beleeft, of Herzog van Saul Bellow, waarin een joods-Amerikaanse intellectueel zijn leven overdenkt en de wereld om hem heen becommentarieert nadat zijn vrouw hem heeft verlaten voor zijn beste vriend.

Kreeft (22 juni t/m 23 juli)

Je zit in augustus niet zo lekker in je vel, Kreeftje. Het feit dat de Maan je deze weken enigszins aan je lot overlaat, heeft tot gevolg dat je toegeeft aan je neiging om je naar binnen te keren. Geheel in lijn met je algehele gevoel trek je je terug met boeken over buitenstaanders, zoals de verhalen over de met de werkelijkheid worstelende personages in Doeschka Meijsings De hanen en andere verhalen (1974) en Kampvuur (2003) van Julia Franck, waarin de ervaringen worden beschreven van een uit de DDR gevlucht gezin dat in het West-Duitse dorpje waar het terechtkomt niet wordt geaccepteerd. Je moet uitkijken dat je je niet te veel laat meevoeren door het zware gevoel; een vrolijke roman als John Steinbecks Tortilla Flat (1935) over zwervers met lol in hun leven, of Mozart op reis naar Praag (1855) van Eduard Mörike, waarin de componist, op weg naar de première van zijn opera Don Giovanni, één vrolijke dag op een kasteel beleeft, zal je goed doen.

Leeuw (24 juli t/m 23 augustus)

Aangezien astrologisch zwaargewicht Saturnus de romantische zone van jouw horoscoop tijdens de zomermaanden verlaat (om in september in vol ornaat weer terug te keren), voel je deze maand wat minder de behoefte aan sentimentele plots. Liever waag je je aan een auteur als de Mexicaanse Valeria Luiselli, die met haar debuut Valse papieren (2010) een eigenzinnige bundel essays publiceerde. En je hebt geluk, want aan het eind van de maand verschijnt haar nieuwste roman in vertaling, De geschiedenis van mijn tanden. Toch is het aan te raden om met een romantisch tussendoortje de leegte die Saturnus achter heeft gelaten enigszins te compenseren, zodat de overgang straks niet al te groot is. Probeer het met Het huis met de geesten (1985), een familieroman over 20ste-eeuws Chili van Isabel Allende, of Michel Ondaatjes De Engelse patiënt (1940), een liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

Maagd (24 augustus t/m 23 september)

Augustus wordt voor jou een drukke maand, Maagd. Gelukkig vind je de tijd om af en toe eens lekker onderuit te zakken met een boek. Je verliest je deze weken in Huwelijk (2011) van Jeffrey Eugenides, dat gaat over een driehoeksrelatie tussen de romantische studente Madeleine, haar manisch-depressieve geliefde Leonard en de hopeloos op Madeleine verliefde Mitchell. Perfect om in je vrije uurtjes alle stress van je af te schudden. Jouw planeet Mercurius bevindt zich dichtbij de Zon en Mars, wat ervoor zorgt dat je halverwege augustus begint te snakken naar historische romans: het spannende De officier (2013) van Robert Harris, over de zaak-Dreyfus (1894–1906), voorziet prima in deze behoefte, maar ook Simon Vestdijks De nadagen van Pilatus (1938), waarin de belevenissen van Pilatus en Maria Magdalena na Jezus’ dood worden beschreven, zal je tevreden stellen.

Weegschaal (24 september t/m 23 oktober)

Kiezen is voor jou altijd moeilijk, Weegschaal, maar deze maand weet je het écht niet. Wordt het een klassieker als Honderd jaar eenzaamheid (1967) van Gabriel García Márquez, die je tot je schaamte nog nooit hebt gelezen, of ga je voor de Italiaanse hit van Elena Ferrante, De geniale vriendin (2011), over twee hartsvriendinnen uit een Napolitaanse volkswijk wier levens na hun jeugd een totaal verschillende loop nemen? Onthoud, Weegschaal, het een sluit het ander niet uit — en je weet dat beide keuzes je niet teleur zullen stellen. Door de tomeloze energie van Venus is er bovendien een grote kans dat je beide boeken zult uitlezen, want je bent in augustus niet te stoppen: je rent en vliegt overal heen, doet honderd dingen tegelijk en hebt nauwelijks tijd om na te denken. Daarom spreekt A.M. HomesVergeef ons (2012) jou ook zo aan, een voortdenderende, uitzinnige avonturenroman waar je het ene moment aan het huilen bent van het lachen, en het andere moment verbijsterd bent om de over the top-gebeurtenissen. 

Schorpioen (24 oktober t/m 22 november)

Jouw intellectuele honger is deze maand niet te stillen, Schorpioen. Het liefst stort je je op romans die, behalve dat ze voor leesplezier zorgen, je ook nog iets over de geschiedenis bijbrengen. Een roman als Het bloed in onze aderen (2011) van Miquel Bulnes, een spannend epos dat zich afspeelt in het Madrid en Barcelona van de jaren 20, is hiervoor uitermate geschikt, maar ook van Texaco (1992) van Patrick Chamoiseau, dat zich afspeelt op Martinique en de pijnlijke geschiedenis van het onderdrukte eiland tot onderwerp heeft, word je enthousiast. Ook van ‘echt gebeurde’ verhalen krijg je in augustus niet genoeg, maar het liefst wel met een twist; probeer daarom eens Limonov (2011) van Emmanuel Carrère, een biografie van een Russische politicus-schelm én een geschiedenis van de Sovjet-Unie waarin de schrijver als subjectieve rapporteur voortdurend aanwezig is, en HhhH (2010) van Laurent Binet, een documentaire roman over de aanslag op Reinhard Heydrich (de rechterhand van Hitler) in 1942, die speelt met de eisen van het genre.

Boogschutter (23 november t/m 22 december)

Voor jou hoeft het deze maand allemaal niet zo extreem, Boogschutter. Doe jij maar lekker gewoon met de in Het leven in Lake Wobegon (1985) verzamelde melancholieke verhalen van Garrison Keillor, over een doodnormaal Amerikaans stadje en zijn bewoners. Of met Dorsvloer vol confetti (2009) van Franca Treur, dat scènes bevat uit het leven van een meisje uit een gereformeerd Zeeuws milieu. Let er wel op dat je je niet onverdraagzaam gaat opstellen tegenover mensen die wél net even anders zijn dan jij. Hiervoor is het raadzaam om Gezichten in het water (1961) van Janet Frame te lezen, waarin een vrouw over haar tijd in een psychiatrische inrichting vertelt — en vooral over de dunne scheidslijn tussen gek en normaal. 

Steenbok (23 december t/m 20 januari)

Omdat Saturnus en Pluto in augustus als een vader en broer over je waken, ben jij deze maand meer dan ooit gefocust op familieverhoudingen — in alle soorten en maten. Romans als Wij en ik (2013) van Saskia de Coster, waarin een meisje uit een aristocratisch, disfunctioneel gezin zich staande probeert te houden te midden van mislukkingen en somberheid, en Indische duinen (1994) van Adriaan van Dis, een zwarthumoristisch verhaal over de haat-liefdeverhouding van een zoon tot zijn vader en de rest van zijn familie, gaan er bij jou in als koek. Maar ook stort je je vol enthousiasme op V.S. Naipauls Een huis voor meneer Biswas (1961), een tragikomedie over een hindoefamilie die haar cultuur verliest, en de vaak hilarische avonturen van de familie Rabbitte die de hoofdrol speelt in Roddy Doyles Barrytown-trilogie (The Commitments, The Snapper en The Van, 1988-1991).

Waterman (21 januari t/m 18 februari)

Jouw streven naar vernieuwing is in augustus weer alom aanwezig in je dagelijkse doen en laten, Waterman. Zo ook in je leesgedrag. Wat er deze maand op je nachtkastje ligt, zijn boeken als Laat het feest beginnen! (2009), een absurdistische, wervelende roman van Niccolò Ammaniti, de officieuze leider van de giovani cannibale (‘jonge kannibalen’, een groep vernieuwende Italiaanse auteurs die zich in 1996 met een novellenbundel manifesteerde), en Postume herinneringen van Brás Cubas (1881) van J.M. Machado de Assis dat, hoewel het al meer dan een eeuw oud is, vol staat met postmodern aandoende zaken als een onbetrouwbare verteller, meervoudig perspectief en typografische grapjes. Omdat Uranus een hoek van 44 graden met de Zon maakt, sta je deze weken verrassend genoeg ook open voor spirituele romans. Probeer daarom eens Heinrich Bölls Ansichten eines Clowns (1963, over een man die zijn integriteit en spiritualiteit probeert te bewaren in een door materialisme beheerste samenleving) of De windeter (1984) van Keri Hulme, waarin een driehoeksverhouding tussen een schilderes, een autistisch jongetje en zijn Maori-stiefvader centraal staat.

Vissen (19 februari t/m 20 maart)

Jouw romantische inborst zorgt ervoor dat je ook deze maand weer grijpt naar boeken als Howards End (1910) van E.M. Forster, over drie families in begin 20e-eeuws Engeland, hun onderlinge sociale codes en de opspelende conflicten, en Carson McCullersHet hart is een eenzame jager (1939), een prachtig verhaal over een eenzaam pubermeisje dat steun zoekt bij een tragische, doofstomme man. Maar door je extreem ontwikkelde inlevingsvermogen kan je nog dagenlang van deze verhalen slag zijn. Gelukkig ben je niet conservatief ingesteld, en sta je dus open voor boeken die net even anders zijn, zoals De valse dageraad (2001) van Jan van Aken, een postmoderne schelmenroman over een 11e-eeuwse monnik, De binnenkant van de wind (1991) van Milorad Pavić (over een 17de-eeuwse architect in oorlogstijd) en Julian BarnesEen geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk (1989), een humoristische, experimentele hervertelling (door een clandestien meegekomen houtworm) van het verhaal van de ark van Noach.



Over de auteur

Jet Steinz

750 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Jet leest de sterren

 

Gerelateerd