Nieuws /
J.K. Rowling toont afwijzingsbrieven op Twitter
Met het tonen van enkele afwijzingsbrieven hoopt J.K. Rowling beginnende schrijvers een hart onder de riem te steken. 'Deze brieven dienen ter inspiratie. Ik plaats ze niet uit wraak', meldt de auteur van de Harry Potter-reeks, die de handtekeningen van de uitgevers had verwijderd. 'Je moet alles riskeren. Je moet door blijven gaan', aldus de schrijfster. Ze liet op Twitter brieven zien die ze ontving nadat ze haar eerste boek dat ze onder het pseudoniem Robert Galbraith had geschreven bij enkele uitgevers onder de aandacht had gebracht.
Rowling reageerde met deze actie op een tweet van een fan die door een uitgever was afgewezen. 'Ik hing mijn eerste afwijzingsbrief aan de muur in de keuken omdat ik hierdoor iets gemeen had met mijn eigen favoriete schrijvers', twitterde Rowling terug. Daarna vroeg ze of de fan de brieven voor Galbraith, haar pseudoniem, wilde zien. 'De Potter-brieven zitten in een doos op zolder, maar ik kan die van @RGalbraith laten zien?'.
Halverwege jaren negentig werd het eerste Harry Potter-manuscript door meerdere uitgeverijen afgekeurd. Het boek werd uiteindelijk gepubliceerd door Bloomsbury en werd een ongekende bestseller. Jaren later schreef Rowling de misdaadroman Koekoeksjong onder het pseudoniem Robert Galbraith en stuurde het naar verschillende uitgeverijen, die het verhaal vrijwel allemaal afwezen. Little Brown hapte wel toe, maar het boek werd pas een hit toen bij het publiek bekend werd dat J.K. Rowling de roman had geschreven.
In een brief van uitgeverij Constable&Robinson staat: 'Het spijt ons dat we voorzichtig tot de conclusie moeten komen dat we het boek niet met commercieel succes kunnen uitbrengen.' Er wordt Rowling geadviseerd om in een boekenwinkel of in een tijdschrift te kijken welke uitgeverijen geschikt zijn voor haar genre. Ook wordt haar aangeraden haar heil bij een schrijfgroep te zoeken.
Als een fan vraagt of er ook uitgevers zijn die eerder haar Potter-manuscript hadden afgewezen, antwoordt ze: 'Ja, degene die Harry als eerste afkeurde, stuurde Galbraith ook de onvriendelijkste afwijzing (via de mail)!' Er zijn meer dan 400 miljoen Harry Potter boeken verkocht en er zijn acht films over gemaakt.
Rowlings actie leidde ook tot commentaar van collega-auteurs. Zo schreef Joanne Harris op Twitter: 'Ik kreeg zo veel afwijzingsbrieven dat ik er een kunstwerk van heb gemaakt'. Het kunstwerk moest een feniks, herrijzend uit haar as, voorstellen. Vakgenoot Don Winslow schreef dat hij veertien afwijzingsbrieven op zijn debuutroman had gekregen en Jill Mansell liet weten dat ze haar eerste afwijzingen zo vaak had gelezen dat ze ze nu uit haar hoofd kende.
(Bronnen: de Volkskrant, Twitter)