Dossier /
John Green: het succes verklaard
The fault in our stars
De grote doorbraak van John Green was het boek The fault in our stars (Een weeffout in onze sterren). Dit boek, dat verscheen in 2012, werd vorig jaar enorm populair doordat de gelijknamige film in de bioscoop verscheen. Maar dat was niet het enige succes dat Green met dit verhaal boekte. Het boek werd een nummer 1 New York Times bestseller, stond op nummer 1 van de Wall Street Journal bestellerlijst en werd in tien talen vertaald. Alsof dat niet genoeg is, won het boek in 2013 ook nog eens de Nederlandse Dioraphte Jongerenliteratuur prijs.
Andere successen
Dat was het begin van het succes voor John Green. Paper Towns kwam uit en ook dat boek won aan populariteit. Het boek werd vóor The fault in our stars geschreven, maar het was niet meteen een van de bestverkochte boeken van de schrijver. Pas na het succes van het boek en de verfilming van The fault in our stars wisten de andere boeken van Green de aandacht van meer lezers te trekken. Ook het feit dat inmiddels de verfilming van Paper Towns in de bioscoop draait, maakt mensen nieuwsgierig naar het verhaal. En niet voor niets. Ook dit boek wist prijzen in de wacht te slepen. In 2009 ontving het de Edgar Allan Poe Award, het zou het beste jeugdboek van dat jaar zijn.
Andere vertaalde boeken van John Green zijn Het grote misschien, 19 x Katherine en Will Grayson, Will Grayson. Green schrijft voornamelijk moderne realistische literatuur voor jongeren, ofwel Realistic YA Literature. Een herkenbare stroming naast de bekende YA Fantasy en Dystopia. Valt Greens succes toe te kennen aan de moderne tijdsetting, aan de personages waarmee de lezer zich kan identificeren of zijn het de herkenbare, realistische thema’s die de auteur in zijn verhalen verwerkt? Of is het vooral de houding van de auteur zelf die hem en zijn boeken zo populair maakt onder jongeren?
YouTube
Naast zijn schrijfwerk is Green tevens bekend van zijn internetproject op YouTube. In 2007 communiceerde hij enkel via videoblogs met zijn broer. Hun naam op YouTube: Vlogbrothers. Je kunt de filmpjes nog bekijken, want het kanaal bestaat nog. Trek wel wat tijd uit, want beide broers hebben zo’n 1.000 filmpjes gemaakt. Inmiddels wordt het kanaal door meer dan 2,5 miljoen mensen gevolgd. De video’s zijn meer dan 500 miljoen keer bekeken. Daarnaast is Green oprichter van VidCon, de grootste videoblogconferentie ter wereld. En alsof dat niet genoeg is, zijn John en zijn broer ook de oprichter van het YouTube-evenement Project for Awesome.
Persoonlijk contact
Mede door zijn activiteiten op het internet is de auteur enorm populair geworden. Op Facebook heeft hij meer dan 3 miljoen volgers. En die volgers kunnen hun lol op. Green gebruikt dit socialmedia-kanaal namelijk niet om zijn boeken te promoten. Nee, hij is heel persoonlijk en gaat het gesprek met zijn lezers en fans aan. Dit maakt hem voor veel mensen een mens van vlees en bloed. De groep fans lijkt door zijn aanpak steeds groter te worden.
Hebban over John Green
Ook Hebban-lezers hebben John Green ontdekt. De boeken worden gemiddeld met 3 à 4 sterren gewaardeerd en de recensies liegen er niet om. Zo schrijft Gerry Hameetman over 19 x Katherine: “19 x Katherine is een hilarisch, uniek verhaal vol ironische voetnoten en met overigens erg veel wiskundige uiteenzettingen, grafieken en formules.” Jolien bewondert de pen van de auteur. In haar recensie van Een weeffout in onze sterren schrijft ze: “Al na het lezen van de eerste regels werd ik verliefd op de schrijfstijl van John Green en op de manier waarop hij dit verhaal neergezet heeft.” Marloes Otten is het daarmee eens en is enthousiast over Paper Towns: “Waar John Green met Een weeffout in onze sterren al liet zien een waardig boek te schrijven, evenaart hij het niveau met Paper Towns zeker!”
John Greens verklaring
Het is duidelijk dat Green zelf ook vaak de vraag krijgt waar zijn succes aan te danken is. De auteur zelf is er duidelijk over: “The fault in our stars is niet alleen maar succesvol omdat ik beroemd ben op het internet. Paper Towns verkocht immers daarvoor al goed in Amerika.” Daarnaast heeft het volgens Green ook niks te maken met het feit dat hij een man is. Waarom Green dan wel succesvol is? “Mensen vinden mijn verhalen leuk”, zegt Green op zijn Tumblr-account. “Daarnaast werk ik al negen jaar samen met de beste redacteur van de wereld. Het helpt ook dat ik niet van uitgever wissel en dat Elyse Marshall mijn uitgeefster is.”
Een verklaring voor Greens succes en populariteit zal een combinatie zijn van bovenstaande factoren. Wil jij zelf een poging wagen? Doe mee aan de giveaway, win Paper Towns en twee kaartjes voor de film en vorm je eigen mening!