Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

3x jongeren op de vlucht

door Lindy de Jong 2 reacties
Hoewel we nu vooral verhalen horen over de actuele vluchtelingencrisis, is vluchten van alle tijden. Net als de problemen waarvoor mensen wegvluchten: oorlog, geweld en criminaliteit - ze komen regelmatig aan bod in boeken. Hoe is het om je thuis, familie, vrienden en het enige leven dat je kent te moeten achterlaten? Deze schrijvers proberen daarvan een beeld te schetsen in hun YA-boeken.


Vlucht van Natasza Tardio (12+)

De jeugdthrillers van Natasza Tardio zijn al een paar jaar een succes. Ze laat zich altijd inspireren door de actualiteit, zo ook voor haar vierde YA-boek Vlucht, dat in maart verscheen. In Nederland is er steeds meer georganiseerde criminaliteit en daardoor worden soms hele families in een getuigenbeschermingsprogramma opgenomen. Zo ook de fictieve Sanne Evers. Zij moet samen met haar gezin onderduiken als blijkt dat haar vader banden heeft met de criminele onderwereld en tegen een van de gevaarlijkste criminelen van Nederland moet getuigen. Voor Sanne betekent dat dat ze haar vriendinnen en haar vriendje (zoon van de grote crimineel!) moet achterlaten. Maar ze moet niet alleen hen, maar ook haar overige familie, school en huis en haard gedag zeggen. Hoe voelt het om op de vlucht te zijn, afgesloten van alles waarvan je houdt? En kan Sanne zichzelf ervan weerhouden om contact op te nemen met de mensen uit haar oude leven?  

Schrijfster Natasza Tardio vertelt aan Hebban: ‘Eind vorig jaar besloten de zussen van Holleeder te getuigen tegen hun broer. Wat ook betekende dat ze in het getuigenbeschermingsprogramma werden opgenomen. Eén van hen heeft ook een zoon. Ik begon me af te vragen hoe het voor een puber of jongere moet zijn om alles achter te moeten laten louter en alleen omdat één van je ouders banden heeft met de onderwereld of zich bezighoudt met criminele activiteiten.  Kinderen kiezen hier niet voor maar maar worden hier wel mee opgezadeld. Ik ben toen eerst research gaan doen naar dit onderwerp en werd daardoor alleen maar geïnteresseerder, zeker omdat er steeds meer georganiseerde criminaliteit plaatsvindt in Nederland. Het is al lang geen ver van mijn bed show meer en iets dat zich afspeelt in duistere steegjes. Het hoofd dat een paar weken geleden in Amsterdam op straat werd gevonden is daar een voorbeeld van. Mijn interesse ging met name uit naar jongeren die zonder schuld wel meegesleept worden in deze ellende.’  

Toegang geweigerd van Danny De Vos (11+)

De Vlaamse schrijver Danny De Vos sprak voor Toegang geweigerd, dat deze week verscheen, met veel gevluchte jongeren, waaronder een Afghaanse jongen van zestien die in zijn eentje de reis naar West-Europa maakte. ‘Ik hoop dat ook mijn boek mag bijdragen aan een warmere samenleving,’ zegt de auteur.  

In Toegang geweigerd vertelt De Vos het fictieve verhaal van Nick en Zaïd. Het is zomervakantie en Nick gaat met zijn ouders en zus op vakantie naar een Grieks eiland. Daar merken ze dat het eiland overspoeld wordt door vluchtelingen. De vakantiesfeer is ver te zoeken als Nicks vader en andere toeristen meteen hun negatieve oordeel over deze mensen uiten. Maar dan ontmoet Nick de aangespoelde bootvluchteling Zaïd. Hij wordt dikke vrienden met deze jongen, maar hun vriendschap moet geheim blijven. Nick gunt Zaïd ook een dag vakantie om alle ellende te kunnen vergeten en dus wisselen ze een dag van plaats. Ze ruilen van kleren en Zaïd krijgt van Nick de toegangscode van het hotel om zich daar een dag te vermaken. Maar was dit wel zo’n goed idee? Zaïd moet uit handen zien te blijven van de bewaking, terwijl het voor Nick nog maar de vraag is of hij nog terug kan naar het hotel. Helemaal als hij plots in een vluchtelingenstroom terechtkomt…  

De gelukvinder van Edward van de Vendel & Anoush Elman (12+)

De gelukvinder is het eerste deel in de populaire Slash-boekenreeks. Het idee om bekende schrijvers het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere op papier te laten zetten kwam van auteur Edward van de Vendel. Hij schreef in De gelukvinder het verhaal van Elman op, die als vluchteling naar Nederland kwam.  

Aan de hand van het personage Hamayun vertelt hij over het leven in Kaboel en over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht die daarop volgt en de lange tocht die het gezin moet maken. Na een halfjaar komen ze in Nederland in een asielzoekerscentrum terecht. Er is eindelijk hoop op een nieuwe toekomst, maar mogen ze eigenlijk wel blijven? Hoe groei je als asielzoeker op in een onbekend land met nieuwe gebruiken en tradities? En hoe is het om je vaderland achter te moeten laten? De gelukvinder geeft je een idee hoe het moet zijn om je vertrouwde leven achter je te laten.  

‘Een knappe jongen is Edward van de Vendel,’ zegt Coen Peppelenbos in zijn recensie op Literair Nederland, ‘want hij geeft niet alleen een politieke laag weer in De gelukvinder, maar ook een sterke psychologische lijn, waarin je de opgroeiende Hamayun volgt van een ietwat naïeve jongen in Afghanistan tot een zelfbewuste adolescent in Nederland.’   

Meer Hebban in jongerenkrant 7Days 

 

Nog meer lezen over ‘vluchten’:

Ook in de volwassenliteratuur zijn vele boeken verschenen waarin vluchten of vluchtelingen centraal staan.



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
464 boeken
7 favoriet


Reacties op: 3x jongeren op de vlucht