Interview /
Kader Abdolah: 'Op een nacht vloog er een papegaai in mijn dromen'
Karel Middelkamp: "In meerdere van uw boeken komt een vogel voor in de titel (een adelaar, een kraai en nu een papegaai). Hebben vogels voor u een bepaalde betekenis?"
Ik weet het niet, vogels hebben geen specifieke betekenis voor me maar als ik aan het schrijven ben, komt er soms halverwege opeens een vogel in me op. Dat is ook voor mezelf een verrassing. Voor mijn nieuwe boek had ik geen vooropgezet plan voor een papegaai, maar op een nacht vloog er een papegaai in mijn dromen, de volgende dag zag ik hem in een ring op de kamer van Klazien zitten. Ik was zo blij toen ik hem zag. En toen vertelden we samen de rest van het verhaal. Daarna vloog hij over de IJssel en ging op het omslag van het boek zitten.
Josje Frumau: "U bent nu ruim 25 jaar in Nederland, wat zal volgens u over 25 jaar het verhaal van de vluchteling van vandaag zijn?"
Mijn boek heeft 69 hoofdstukken, maar hoofdstuk 69 is nu nog leeg. Over 25 jaar is de eerste generatie immigranten allang dood, of bejaard. Tegen die tijd hebben we het over de derde of vierde generatie. Ze spreken perfect Nederlands en ze werken bij grote bedrijven als Shell, Heineken, Philips, NS, en ze zitten ongetwijfeld in het kabinet. En wie weet is misschien een van hen dan wel met prinses Amalia getrouwd.
Désirée van der Heijden: "Als er een boek van u verfilmd zou mogen worden, welk boek zou u dan kiezen? En wie mogen dan de hoofdpersonen mogen zijn?"
Dan is het Papegaai vloog over de IJssel, want het is gemakkelijker voor een Nederlandse producent om die film te maken. De rivier de IJssel is er al, de koeien staan in het gras, de regen valt vanzelf, de wind waait, de kerk van Zalk staat al eeuwenlang klaar. En er zijn genoeg immigranten die per boot aankomen. Dan blijft er alleen nog een papegaai over, die kan ik wel voor hen regelen.
Lees ook de recensie van Papegaai vloog over de IJssel, door Hinke Brinkman.