Ken jij Baba Jaga al? 'Russische sprookjes' van Thé Tjong-Khing is verschenen
Thé Tjong-Khing (1933) werd geboren in Purworedjo, Indonesië, in een grote Chinese familie. Daar komt de schrijfwijze van zijn naam ook vandaan: familienaam Thé, generatienaam Tjong en voornaam Khing. Hij studeerde drie jaar aan de Seni Rupa-kunstacademie in Bandung voor hij in 1956 naar Nederland emigreerde om verder te studeren. Al snel mocht hij aan de slag als striptekenaar bij Toonder Studio's, waar hij onder andere Arman en Ilva tekende.
In 1970 vroeg kinderboekenauteur Miep Diekmann of hij haar boek Total Loss, weetjewel wilde illustreren, juist omdat hij striptekenaar was. Hij stapte over naar het illustreren van kinderboeken en maakte tekeningen bij de boeken van onder anderen Guus Kuijer, Els Pelgrom en Dolf Verroen. Ook voor de populaire 'Vos en Haas'-reeks van Sylvia Vanden Heede illustreert Thé al jaren de boeken. Driemaal won hij het Gouden Penseel.
'Het vaderschap heeft mijn werk nooit beïnvloed. Ik teken voor het kind dat ik zelf was. Als die een illustratie mooi vindt, is het meestal wel in orde.' - Thé Tjong-Khing in Het Parool
Van illustrator naar auteur
In 2004 maakte Thé zijn eerste prentenboek zelf, hij bedacht het verhaal en illustreerde het woordeloze prentenboek Waar is de taart? Hij ontving hiervoor in 2005 de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Penseel. Hierna begon hij steeds vaker zelf boeken te maken, zoals Picnick met taart (2005) en Verjaardag met taart (2010), zoek- en ontdekboeken op prentenboekformaat. In 2010 kreeg hij de Max Velthuijs-prijs voor zijn oeuvre.
De auteur meende altijd geen talent te hebben voor schrijven, zodat zijn eerste boek met tekst ook voor hemzelf een verrassing was. Bij het voorlezen van traditionele sprookjes aan zijn oudste kleinzoon merkte hij hoe veel langdradige zijpaden hij moest schrappen om het leuk en leesbaar te houden voor kinderen. Hij begon de sprookjes op zijn eigen manier te vertellen, wat enorm in de smaak viel. Dat resulteerde in De sprookjesverteller (2007). Inmiddels bestaat er een hele boekenreeks van, die door Thé bewerkt en geïllustreerd zijn.
Russische sprookjes
In klare taal en met zijn uit duizenden herkenbare illustraties, vertelt Thé Tjong-Khing 14 prachtige sprookjes. De een is bekender dan de ander. Van ‘Baba Jaga’ had je misschien al gehoord, maar kende je ‘Boskoning Och’ of ‘De boef die minister werd’ al? Laat je meevoeren naar de wondere Russische sprookjeswereld in dit perfecte voorleesboek vol spannende illustraties.
Leesfragment
Ben je benieuwd naar de schrijfstijl van Thé Tjong-Khing en natuurlijk naar de Russische sprookjes die hij bewerkte voor het boek? Hieronder lees je het begin van 'De mooie Wassilisa', waarin de heks Baba Jaga een belangrijke rol speelt. Baba Jaga krijgt later in Russische sprookjes ook nog een eigen verhaal.
Lees de eerste bladzijden van 'De mooie Wassilisa'
Luisteren
Op 28 oktober zal er een podcast online komen over Russische sprookjes bij De Grote Vriendelijke Podcast van Jaap Friso (Jaapleest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw). Benieuwd? Klik hieronder op de button om naar de website van de Grote Vriendelijke Podcast te gaan.
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave
Meer boeken in de reeks
Winnen
Ben je inmiddels fan van de sprookjesboekenreeks van Thé Tjong-Khing? Dan zit er maar één ding op: meedoen met de Hebban winactie! We mogen een pakket weggeven met daarin maar liefst vier boeken. Russische sprookjes, Sprookjes van overal, Sprookjes van Andersen en De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller.