Kinderboeken lezen: dit vinden jullie ervan!
Waarom lezen we kinderboeken?
Er zijn veel verschillende redenen waarom we als volwassenen kinderboeken lezen. Misschien zijn we er nooit mee opgehouden en genieten we er nog steeds van, of zijn we opnieuw begonnen om de magie terug te vinden die onze eerste leesboeken opleverden. Sommigen hebben kinderboeken onderdeel van hun werk gemaakt als leraar, blogger, bibliothecaris of boekhandelaar. En natuurlijk kan het zo zijn dat je kinderboeken (weer) hebt opgepakt door kinderen in je familie of omgeving.
Wat waren onze favorieten?
Er kwamen heel wat fijne 'o ja, dat boek!'-momenten voorbij tijdens het lezen van de antwoorden in deze poll. Onderstaande vier boeken werden het vaakst genoemd, maar ook kwamen er titels voorbij als Meester van de zwarte molen van Otfried Preussler, 'De kameleon'-serie van Hotze de Roos, Het sleutelkruid van Paul Biegel en Oorlogswinter van Jan Terlouw.
Hoe informeren we onszelf?
Vooral in de laatste jaren zijn er ontzettend veel nieuwe manieren ontstaan om op de hoogte te blijven van boeken. Er zijn nieuwsbrieven van boekhandels en uitgeverijen, podcasts, sociale media en websites zoals Hebban. Deze komen bovenop de allang bestaande methodes van langsgaan bij je boekhandel of bibliotheek, luisteren naar tips uit je omgeving, het lezen van recensies in kranten en tijdschriften en via school. Een groot deel van het oriënteren op kinderboeken gebeurt tegenwoordig online, maar ook worden er nog veel boekhandelsbezoeken ingepland.
Welke boeken lezen we op dit moment voor?
Voorlezen is een van de leukste activiteiten die we kunnen ondernemen met kinderboeken. Niet alleen lees je het boek op deze manier zelf, je maakt ook een kind (of meerdere kinderen) blij met het verhaal. Het zijn fijne momenten om een band met elkaar op te bouwen. Hieronder vind je de 4 meest genoemde boekentips, maar ook kwamen boeken voorbij als De ridder zonder billen van Levina van Teunenbroek, Bram en het droomengeltje van Lucinda Riley, Jubelientje van Hans Hagen en Help! Een slang in de klas van David Walliams.
Hoeveel kopen we?
Natuurlijk wilden we om af te sluiten ook graag weten hoeveel kinder- en jeugdboeken er gekocht worden onder onze lezers, en dat viel zeker niet tegen. Met een mooie verdeling over alle categorieën kwam het hoogste percentage (33%) uit op twee tot vijf boeken in de afgelopen 12 maanden. En hoewel er ook mensen zijn die geen kinderboeken kopen, maar die waarschijnlijk vooral lenen uit de bibliotheek, is er ook maar liefst 8% verantwoordelijk voor meer dan 20 boekaankopen in het afgelopen jaar. Dat is goed nieuws voor de boekhandel, en voor de kinderboeken.