Kinderboeken om oorlog en vluchten te begrijpen
Bekijk de Hebban lijst 'Vluchtelingen in de jeugdliteratuur'
Drie kinderen leiden een rustig leven in het betoverende en vreugdevolle stadje Rondo. Tot de dag dat Oorlog komt. De inwoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en er tegen te vechten, maar niets lijkt te lukken. Het boek verschijnt eind mei en een deel van de opbrengst gaat naar Giro555.
Als hun bos sterft, moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, eentje waar dood en hoop naast elkaar bestaan. Met poëtische beelden biedt Issa Watanabe zowel de keiharde werkelijkheid als troost.
In deze beklemmende, rauwe jongerenroman wordt de vlucht vanuit Syrië weergegeven zoals hij is: zwaar, stressvol, mensonterend en soms zelfs met een dodelijke afloop. We volgen Wassim, Laila en Romeo op hun reis en de lezer zal steeds beter begrijpen waarom ze daarvoor kozen.
Het is oorlog en een familie moet noodgedwongen het huis verlaten. Ze stoppen hun hele hebben en houden in koffers om een lange reis vol gevaren aan te gaan. In haar prentenboekdebuut vertelt Francesca Sanna over de moedige beslissing van een vluchtelingenfamilie en de kracht van hoop.
Een meisje en haar moeder stappen in de donkere laadbak van een vrachtwagen, voor een lange en onzekere rit. Het lijkt wel een ruimtecapsule op weg naar een onbekende planeet. Ze moeten er heel stil zijn. Gelukkig is het meisje in Morgen is een ander land een wereldkampioen in stil zijn.
Stel je voor dat er oorlog is. Eigenlijk is het bijna niet voor te stellen. En al zeker niet voor kinderen die niet in zo'n situatie hebben gezeten. Op de vlucht van Pimm van Hest neemt kinderen en hun ouders mee van het beangstigende uitzichtloze naar een hoopvolle toekomst. Want stel je voor...
Josef is als Joodse jongen in het Duitsland van de jaren dertig niet langer veilig en vertrekt per schip. Isabels verhaal speelt in 1994 in het zeer onrustige Cuba. Mahmoud komt uit Syrië, waar in 2015 geweld en vernietiging de overhand hebben. Alle drie moeten ze noodgedwongen alles achterlaten.
Als je moet vluchten omdat het oorlog is in je moederland, begint er een heel nieuw leven. Vreemde mensen, vreemd eten en vreemde woorden. Dat is vaak beangstigend, vooral voor kinderen. Wanneer iemand besluit je te helpen, is het alsof diegene een warme deken over je uitspreidt.
Wat doe je als er opeens een nieuw kind uit een ver land bij je in de klas komt? Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter van eten hebben voorzien? Hoe stel je je op als je vader wordt opgepakt in een demonstratie tegen asielzoekers? Verschillende auteurs laten zien dat vriendschap grenzen overstijgt.
De Iraanse Omid moet op zijn tiende naar Nederland vluchten. Hij heeft een leverziekte die in zijn geboorteland niet goed kan worden behandeld. Hij laat alles achter om de gevaarlijke reis te ondernemen. Hij mag met niemand praten en wordt in een overvolle vrachtwagen gezet. Zal hij veilig aankomen?
De 14-jarige Ahmed houdt zich verborgen in een wijnkelder van een groot huis. Met zijn vader ontvluchtte hij de oorlog in Syrië, maar zijn vader overleefde de reis niet. Dan ontmoet Ahmed de 13-jarige Max, die in het huis woont. De twee jongens ontdekken samen wat moed en hoop betekenen.