Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Advertorial /

Kobo Schrijfwedstrijd 2021 - Een novelle van begin tot eind

Wil jij graag meedoen aan de Kobo Schrijfwedstrijd 2021, maar weet je niet goed hoe je aan je verhaal moet beginnen? Of kom je juist al schrijvend vast te zitten in het midden? Misschien kom je er juist maar niet toe je verhaallijn op een logische manier tot een eind te brengen? Wij hebben tips voor elke fase van het verhaal voor je.

De start

Bedenk je verhaalidee en schrijf!

Een tip die Mensje van Keulen dit jaar gaf aan de schrijvers op Hebban was: 'Denk goed na waar je over wilt gaan schrijven voordat je begint met schrijven'. Een goed advies, want een sterk verhaalidee is uiteindelijk de kern van je schrijfwerk, zeker bij een schrijfwedstrijd waarin een thema relevant is. Neil Gaiman ondersteunt die tip en vindt dat je één sterk en centraal verhaalidee moet hebben. Er kunnen in je verhaal allerlei dingen gebeuren, maar je verhaal moet één centraal uitgangspunt hebben waar al het andere om draait. Mensjes volgende tip was echter ook: 'Aarzel niet te lang met het neerzetten van die eerste zin'. Die eerste zin gaat niet meteen perfect zijn en de hele dag aangestaard worden door een blanco vel is absoluut niet motiverend, dus begin met schrijven en wijzig indien nodig je eerste zin later nog. Alweer is Gaiman het met haar eens, want hij zegt dat je als auteur je verhaal zelf ook nog moet ontdekken en het volstrekt logisch is dat je aan het begin nog niet precies weet wat het allemaal moet worden.

De deadline voor het inzenden van je verhaal is 1 december, dus je hebt nog ruim drie weken om je verhaal (af) te schrijven. Probeer elke dag even tijd in te plannen.

Het midden

Blijf niet vastzitten!

Heb jij een heel fijn verhaalidee bedacht en ben je voortvarend gaan schrijven, maar blijf je steken in een scène, waarvan je maar niet kunt ontdekken hoe die verder moet? Sla hem over! Krabbel in je manuscript een aantekening als 'hier moet nog iets' en begin aan de volgende scène. Zit je vast, dan helpt forceren meestal niet. Ga een lange wandeling maken, lekker in de frisse herfstwind en schudt je hersenen even los. Begin daarna aan een ander stuk van je verhaal en kom later terug bij je koppige scène. Wie weet krijg je tijdens het schrijven van een ander deel van het verhaal wel een heel goed idee voor het stuk waar je vastzit.

Heb je gewandeld, een ander deel van het verhaal geschreven en lukt het nog steeds niet? Vertel je verhaal dan aan iemand anders en probeer samen te brainstormen over een oplossing voor die ene vervelende scène. Dit betekent niet dat jij je verhaal niet meer helemaal zelf schrijft of dat je niet zonder hulp kunt schrijven. Wie weet komt de ander helemaal niet met hét idee om het allemaal los te schudden, maar jij wel, door je ideeën hardop aan iemand te kunnen vertellen. Samen brainstormen is ook nog eens hartstikke leuk en inspirerend.

November is traditioneel de maand voor NaNoWriMo (National Novel Writing Month). Doe je hieraan mee? Het is een ideale manier om je novelle helemaal af te krijgen!

Het einde

Brei er een einde aan

Een logisch einde van je verhaallijn(en) dat de lezer een gevoel van voldoening zal geven is een kunst, hoor. Je moet alles wat je in de voorgaande hoofdstukken hebt opgezet op een goede manier zien af te wikkelen. Wellicht heb je er vooraf over nagedacht en weet je precies hoe het moet eindigen, maar lukt het niet daar te geraken? Laat je plan eens los en kijk waar je naartoe gaat als je even een stukje organisch (zie hieronder) verder schrijft. Pas op: ga hier niet te lang mee door, want straks heb je veel te veel woorden en is het einde nog niet in zicht.

Verlies je niet in de details van je verhaal. Het gaat er vooral om dat je naar tevredenheid (van jezelf én je lezers) je centrale verhaalidee afwikkelt. Je hoeft niet elk personage een gelukkig eind te geven of überhaupt een rol in je slotscène. Hou het bij je centrale verhaalidee.

Binnenkort volgt het derde en laatste tipartikel bij de Kobo Schrijfwedstrijd en daarin helpen we je de puntjes op de i te zetten.

De Kobo Schrijfwedstrijd 2021 in het kort

  • Schrijf een novelle (30.000 tot 40.000 woorden) voor de Kobo Schrijfwedstrijd 2021
  • Alle genres zijn toegestaan, als het maar fictie (voor volwassenen) is. Spannende, romantische, originele en creatieve verhalen zoeken we.
  • De winnaar wordt een auteurscontract aangeboden voor zowel een Kobo Original eBook als luisterboek. De winnaar ontvangt daarnaast een Kobo Elipsa, de eerste eReader van Kobo die de mogelijkheid biedt tot het maken van notities.
  • Alle ingezonden verhalen worden gelezen door een lezersjury. Met de feedback van deze lezersjury wordt een shortlist van vijf verhalen samengesteld.
  • De eindjury zal bestaan uit Ruth van Gessel (Kobo Originals & Kobo Writing Life Manager, Nederland), Marloes Hoogendoorn (Kobo Originals & Kobo Writing Life Coördinator, Nederland) en Debbie van der Zande (Hebban-redacteur en communitymanager).
  • In februari wordt de winnaar van de Kobo Schrijfwedstrijd 2021 bekendgemaakt.


Lees de volledige voorwaarden Naar het inzendformulier

Bouwmethodes: organisch of gestructureerd

Elke schrijver schrijft op zijn of haar eigen manier. Voor iedereen werkt iets anders het beste. Het is handig om te weten dat je verhalen op een organische of op een gestructureerde manier vorm kunt geven. Bij de organische manier van schrijven begin je je verhaal te schrijven en ontdek je gaandeweg waar je naartoe gaat. Of liever gezegd: waar je personages je mee naartoe nemen. Bij een gestructureerde manier plot je voor het schrijven alle gebeurtenissen uit. Hoe ziet de wereld waarin jij je personages loslaat eruit? Probeer beide methodes uit en ontdek wat voor jou het beste werkt.



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kobo Schrijfwedstrijd 2021 - Een novelle van begin tot eind