Kader Abdolah over Helena Hoogenkamp: 'Je hebt mijn manier van kijken naar mezelf veranderd'
In de klas
Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.
In deze aflevering
In deze aflevering ontmoet Kader Abdolah debutant Helena Hoogenkamp. Wat delen ze en waarin verschillen ze juist? Ze spreken over de invloed van Annie M.G. Schmidt, over familie en verleden en over hoe het vertellen van verhalen bij hen beiden in het bloed zit. Als Abdolah Hoogenkamp introduceert zegt hij:
'Eén ding aan jou heeft me gefascineerd: je schrijft liefdesbrieven. Niet voor anderen, maar aan jezelf. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Je doet het zo mooi, je hebt mijn manier van kijken naar mezelf veranderd.'
Hoogenkamp vraagt hem of hij nu ook een liefdesbrief gaat schrijven aan zichzelf. 'Ik zou het liever aan een vrouw schrijven dan aan mezelf, haha.'
Arbeider
Hoogenkamp pakt een vragenkaartje wanneer ze een beetje verlegen wordt van de complimenten van Abdolah. 'Waar zou je niet over kunnen schrijven?' vraagt ze hem. 'Dat bepaal ik niet,' antwoordt hij resoluut. 'Ik begin met schrijven, maar ik weet niet waar ik naartoe ga. De personages bepalen, daar zou ik nooit nee tegen zeggen. Met pijn en verdriet. Ik kan niet anders, ik ben een arbeider. Ik moet doen wat ze van mij vragen.'
Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.
De podcast
Beluister alle eerder uitgezonden podcastafleveringen hier terug op Spotify.
Getipte boeken
De auteurs
Kader Abdolah
Kader Abdolah debuteerde in 1980 in het Perzisch. In 1988 kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland en in 1993 verscheen de verhalenbundel De adelaars, in het Nederlands. Het in 2005 verschenen Het huis van de moskee betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. Met de novelle De kraai schreef Abdolah het Boekenweekgeschenk van 2011.
Helena Hoogenkamp
Helena Hoogenkamp schreef toneelstukken, droeg poëzie voor op Lowlands en Oerol en debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus.
Het voorwoord van de Boekenweek
De Boekenweek vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.