Boek&nieuws /
Koreanen winnen 'Robotspelen'
De DARPA Robotics Challenge is een internationaal gerenommeerde wedstrijd voor robots die wordt ondersteund wordt door het Pentagon.
Het winnende team nam het vrijdag en zaterdag op tegen in totaal vierentwintig teams uit onder meer Duitsland, Italië, Japan en de VS. De Koreanen gaan naar huis met twee miljoen dollar (1,8 miljoen euro).
De Koreaanse Hubo-robot, met een lengte van 180 centimeter en een gewicht van 80 kilo, wist het snelste het volledige parcours af te leggen. Dat lukte onder meer door de optie om te knielen en zich op wielen verder te bewegen.
Parcours
De deelnemende robots moesten in de finale zo snel mogelijk een parcours vol obstakels voltooien. Elke hindernis staat voor een bepaald rampscenario dat de robot moet oplossen. Zo moesten ze bijvoorbeeld een gat boren in een betonnen muur, autorijden en navigeren door een terrein vol met brokstukken.
De vijf beste robots
Behalve de Hubo-robot vielen nog vier andere robots in positieve zin op. Vooral de Amerikaanse ontwerpen deden het goed. De in lopen en balanceren gespecialiseerde Running Man Atlas, de knalrode in precisie-opdrachten uitblinkende Chimp-robot en de spinrobot Robosimian zaten alle dicht tegen de overwinning aan. Ook een team van de Universiteit Bonn scoorde hoog. Hun robot Momaro is uitgerust met een roterende 3D-laser-scanner voor een optimaal rondom zicht.
Fukushima
De technologische onderzoekstak van het Amerikaanse leger, DARPA, begon in 2011 met de wedstrijd als reactie op de ramp in Fukushima. Omdat de Japanse kerncentrale in Fukushima door straling onbegaanbaar was voor mensen, werden er robots gebruikt om de centrale te betreden. De ramp kon echter niet worden voorkomen, omdat medewerkers niet getraind waren in het besturen van de robots.
DARPA hoopt de ontwikkeling van robots met de wedstrijd te stimuleren.
Bouw zelf je robot
Robots bouwen is alleen weggelegd voor volwassenen, zou je zeggen. Niet als het aan Steve Parker, auteur van ruim 300 natuur- en technologieboeken, ligt. Speciaal voor de jeugd schreef hij Bouw je robots. In duidelijke tekst, snelle weetjes en heldere illustraties legt hij uit hoe robots in elkaar zitten en wat ze allemaal kunnen. Wie goed genoeg heeft opgelet moet vervolgens zelf in staat zijn drie bewegende robots te bouwen met de stevige bouwstukken.
Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.