Korte Verhalen Challenge | Vandaag lezen we 'We moeten het er maar eens over hebben'
De wereld van het kortere werk is niet zo eenvoudig als je zou denken. Veel lezers zien meteen een novelle voor zich als je 'kort verhaal' zegt, maar dat klopt niet. Bij een novelle kun je denken aan de omvang van een Boekenweekgeschenk, zo'n 100 tot 150 bladzijden. Daar ben je toch nog wel een uurtje of twee zoet mee. Een kort verhaal is vaak te lezen in vijf tot tien minuutjes. En dan hebben we het nog niet gehad over de novelette (tussen kort verhaal en novelle in) en prachtige termen als flash fiction (maximaal 1500 woorden), sudden fiction (maximaal 750 woorden), micro fiction (maximaal 100 woorden), dribbles (maximaal 50 woorden) en het zes woorden-verhaal (vreemd genoeg maximaal 10 woorden). Deze opsomming danken we aan lezer La Vida Es Bella. De verhalen in deze Korte Verhalen Challenge gaan je per dag maximaal een kwartiertje leestijd kosten.
'Een paar jaar geleden las ik De stemmenimitator van Thomas Bernhard, een bundel met heel korte verhalen, waar ik helemaal weg van was. Sindsdien ben ik mijn vooroordeel kwijt, alhoewel ik nog geen verhalenbundel gevonden heb die ik net zo goed vind.' - lezer Anita
Lees jij mee? Alleen tijdens de Korte Verhalen Challenge van zondag 18 tot en met zaterdag 24 februari kun je op Hebban gratis het ebook downloaden met daarin alle zeven korte verhalen die we gaan lezen.
Korte Verhalen Challenge
Dag 2
Op de tweede dag van de Hebban Korte Verhalen Challenge lezen we We moeten het er maar eens over hebben. Het verhaal komt uit de bundel 11 onder 35, een verzameling korte verhalen van een nieuwe generatie schrijvers, die is samengesteld door Marja Pruis.
Op 7 maart presenteert Uitgeverij Pluim 11 onder 35 in De Nieuwe Liefde en vieren zij de nieuwe generatie Nederlandstalige schrijvers. Elf van de beste Nederlandstalige schrijvers onder de 35 jaar hebben een kort verhaal geschreven voor deze bijzondere bundel. Hebban mag alvast een van de korte verhalen delen, maar de naam van de schrijver is nog even geheim. Benieuwd wie het is, en wie de andere schrijvers zijn? Kom dan op 7 maart naar De Nieuwe Liefde. Scoor je tickets hier.
Tijdens deze bijzondere avond in De Nieuwe Liefde houdt Connie Palmen een voordracht over wat het betekent om je eigen stem als schrijver te vinden. Nadat de namen van 11 onder 35 zijn bekendgemaakt, gaan in een speciale live-editie van Boeken FM Joost de Vries, Charlotte Remarque, Ellen Deckwitz en Merel Borst in gesprek over de toekomst van de Nederlandstalige literatuur.
Om de opkomst van nieuwe literaire stemmen te vieren, geeft Hebban in samenwerking met uitgeverij Pluim vijf exemplaren van de verhalenbundel 11 onder 35 en vijf vrijkaartjes voor 7 maart weg. Meedoen aan de winactie kan hier.
We moeten het er maar eens over hebben
(Vooralsnog) onbekende auteur
Wanneer het hoofdpersonage van We moeten het er maar eens over hebben een belletje krijgt met het nieuws dat ze een gen draagt dat de kans op borst- en eierstokkanker aanzienlijk vergroot, raken haar gedachten in een stroomversnelling. Eigenlijk zou het nieuws geen verschil moeten maken, het gen draagt ze immers al haar hele leven bij zich, maar toch lijkt de dood haar nu op de hielen te zitten.
Over de auteur
De auteur van We moeten het er maar eens over hebben is nog niet bekendgemaakt, net zoals die van de andere tien auteurs in 11 onder 35. Wie zij zijn, wordt tijdens de publicatiedag op 7 maart bekendgemaakt in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Wil jij er ook bij zijn? Tickets zijn hier verkrijgbaar.
Update: de auteur van We moeten het er maar eens over hebben is Jante Wortel, werd op de boekpresentatie op 7 maart van 11 onder 35 bekendgemaakt.
Praat mee
Niets is leuker dan samen praten over verhalen. In elk verhaalartikel van de Korte Verhalen Challenge vind je vijf discussievragen om je op weg te helpen. Deel je indrukken, antwoorden én eigen vragen onder dit artikel en praat mee met Hebban!
1.
Wanneer het hoofdpersonage van dit verhaal te horen krijgt dat ze drager is van een gen dat haar kans op kanker vergroot, bekruipt haar het gevoel dat haar leven voorbij is. Ze denkt dat ze een 'tikkende tijdbom' is, terwijl ze eigenlijk helemaal niet ziek is. Kun jij je in haar schoenen verplaatsen? Hoe zou jij reageren als je zulk nieuws zou krijgen?
2.
De partner van het hoofdpersonage, B., weet eigenlijk niet wat hij met de situatie aan moet. Vind jij dat hij goed met de situatie omgaat? Kan ze veel steun in hem vinden?
3.
De dood is een alomtegenwoordig, dreigend monster dat constant op de loer ligt. Wat voor copingmechanismen ontwikkelt het hoofdpersonage om de confrontatie met de dood te ontwijken?
4.
Wat is de rol van tijd in dit verhaal?
5.
De moeder en grootmoeder van het hoofdpersonage waren ook dragers van het erfelijke gen. Toch heeft het hoofdpersonage ineens erg veel haast met het krijgen van kinderen. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Doe mee met de Korte Verhalen Challenge
Lees jij mee? Van zondag 18 tot en met zaterdag 24 februari lezen we elke dag één van de in totaal zeven korte verhalen die speciaal voor de Korte Verhalen Challenge zijn geselecteerd. Alleen tijdens de challenge kun je op Hebban gratis het ebook downloaden met daarin alle zeven korte verhalen.