Dossier /
Krantenoverzicht: vergeten favorieten en lessen die we leerden
De Volkskrant
De lessen die we leerden in 2015
De Sir Edmund soms op welke lessen we geleerd hebben in 2015. Les 5 is Er wordt te veel geschreven over de oorlog: 'Meer van hetzelfde draagt niet noodzakelijkerwijs bij aan meer kennis van de oorlog of aan een grotere ontvankelijkheid voor de vredesboodschap die aan de oorlog wordt verbonden.'
Lees het artikel op Blendle
Les 6 is Oud worden is hip en dat wordt aangetoond aan de hand van de vele handleidingen over gezond, fit en gelukkig oud worden. Ai, en willen we echt weten wat een mamil of een vomit is? De boekenlawine over goed oud worden is verklaarbaar, aangezien we tegenwoordig gemiddeld 85 jaar worden. Wat denk je van Piepjong, Hoe word je 100?, De blue-zones methode.
Lees het artikel op Blendle
In 2015 hebben we ook geleerd dat fictie even waar is als 'echt gebeurd'. Les 11 in de Sir Edmund toont aan de hand van Jij zegt het van Connie Palmen en Malva van Hagar Peeters aan dat fictie vitaler is dan we denken. De conclusie luidt dan ook: 'Tegen de klaagzang over de teloorgang van de fictie is dus wel wat in te brengen. Onder verwijzing naar deze twee romans zouden we kunnen spreken van een glorieuze coup: immers ook de non-fictie is niet veilig voor de alomtegenwoordige fictie.'
Lees het artikel op Blendle
De veertiende les past perfect bij de Challenge-categorie 'Een boek van meer dan 500 bladzijden'. Dikke boeken zijn blijkbaar een daad van verzet, is een les die we leerden in 2015. Stad in brand van Garth Risk Hallberg is een prachtig voorbeeld daarvan, maar Hallberg zelf geeft toe dat hij een aantal dikke boeken halfgelezen op zijn nachtkastje heeft liggen. Een dik boek is volgens de schrijver van dit artikeltje: 'brutaal, een uitdaging. Het zegt: ik ben twintig, dertig, veertig uur van jouw schaarse tijd waard! Het zegt: denk je dat je mij aan kunt? Kom op dan!'
De favorieten van auteur Isabel Allende
Sir Edmund vraagt Isabel Allende naar haar favoriete boek (Honderd jaar eenzaamheid), stad (San Fransisco), schilderij (van Chagall), gerecht (wijn, brood en kaas), muziek (Mozart), film (Shakespeare in Love), Politicus (Obama) en plek (Samuel P. Taylor State Park).
Lees het artikel op Blendle
Volkskrant Magazine
Volkskrant Magazine interviewde auteur en presentator Arjen Lubach. Lubach gelooft niet in een god, in het koningshuis of in Mark Rutte. Lubach: 'Er zit een cynisch, nihilistisch denken in me. Ik geloof niet in de intrinsieke goedheid van mensen. We zijn toch een soort ontplofte beesten. Een dierenras dat net iets te veel hersenen heeft gekregen, een ironische fout van de evolutie.' Bekijk ook zijn terugblik op 2015 in een speciale editie van Zondag met Lubach.
Lees het artikel op Blendle
NRC
Mini-recensies over zes net niet vergeten favorieten van 2015
Zes recensenten krijgen de kans om hun net niet vergeten favoriet toch nog even in een mini-recensie te bespreken (zie ballen hieronder). Ron Rijghard bespreekt de graphic novel Styx van Peter Pontiac, waarna je dit 'afscheidsdocument', zoals Rijghard het noemt, direct wilt oppakken. Pontiac (pseudoniem van Peter Pollmann) had altijd al een stripboek over de dood willen schrijven. Zijn besluitvorming daarover kwam in een stroomversnelling toen hij hepatitis C bleek te hebben en zijn eigen dood zag naderen. Het boek kwam niet af, maar wat af is, is uitgegeven als Styx of: De zesplankenkoorts.
De ballen van NRC
Het groene pad van Anne Enright ★★★★
Zuster van Marco Lodoli ★★★★
De Nederlandse culinaire literatuur in 90 en enige verhalen van Ronald Giphart (samensteller) ★★★★
Styx van Peter Pontiac ★★★
Toen boeken nog boeken waren van Jonathan Galassi ★★★★
De vrouw met de bijl en negen andere moordenaressen van Steffie van den Oord ★★★★
De Standaard
Schrijvers op de vlucht
In het kerstnummer van De Standaard der Letteren reageren acht schrijvers op het themagedicht 'Enkele mensen' van Wislawa Szymborska. Illustrator Ingrid Godon voegt een illustratie bij elke bijdrage. Sana Valiulina, auteur van Kinderen van Brezjnev en het in februari 2016 verwachte Winterse buien, beschrijft alle soorten mensenstromen die te zien zijn in een onrustig land.
Lees het artikel op Blendle
Trouw
De LOP in Molenhoek
In Molenhoek, een doprje vlakbij Nijmegen, laat men zich niet zomaar de bibliotheek ontnemen. Na stopzetting van de subsidie creëerden vrijwilligers een lop, een lees- en ontmoetingsplek. Je hoeft geen lid te worden om boeken te kunnen lenen, je ruilt simpelweg je eigen boek voor een ander boek. Het is een vergrote versie van het minibieb-fenomeen, inclusief koffie, zitruimte, een kleine kunsttentoonstelling, lezingen, een tijdschriftentafel en mogelijk een barretje in de toekomst. Er is duidelijk genoeg behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsplek, maar of er ook in de nabije toekomst genoeg vrijwilligers zijn om de LOP te runnen is onzeker.