True Crime in 2018 | Kroongetuigen, kartelleiders en cold cases
Wie durft?
Marian Husken dook voor haar nieuwe boek Deals en dodenlijstjes in de schimmige wereld van de getuigenbescherming. Tegenwoordig is het begrip 'kroongetuige' actueler dan ooit door het proces rond Willem Holleeder waarin Peter la Serpe en Fred Ros door hun verklaringen de basis vormen van het grootste Nederlandse liquidatieproces ooit. Zijn zussen Sonja en Astrid zorgen er voor dat Willem Holleeder terecht staat voor moord.
Het team Criminele inlichtingen, een soort 'Sectie Stiekem' van de politie, speelt een belangrijke rol bij het 'hengelen' naar getuigen. Wie informatie heeft over een misdaad, kan bij hen anoniem zijn kennis spuien. Ook zoeken de 'politiespionnen' zelf actief contact met criminelen van wie ze weten dat zij gevaar lopen of zelfs op een dodenlijst staan. In ruil voor hun belastende kennis biedt justitie hun bescherming. Soms leidt dat voor getuigen tot een volledig nieuw leven buiten Nederland. Maar hoe eerlijk opereert de overheid? is de 'waarheid' te koop in ruil voor een luxeleven op een palmenstrand? En hoe solide zijn die toezeggingen?
De ontsnapping
Kijkers van de Netflix serie Narcos kunnen maar geen genoeg krijgen van de verwikkelingen in de Zuid-Amerikaanse drugskartels. Vergeet Colombia, in Mexico is de handel in drugs misschien nog wel explosiever. Leider in deze business is Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo. Sinds de jaren tachtig maakte hij carrière binnen het Mexicaanse Sinaloakartel waar hij uitgroeide tot de machtigste kartelleider met een vermogen van circa 1 miljard dollar.
Zijn bekendheid in de media heeft hij echter te danken aan zijn spectaculaire ontsnappingen, zoals die door een anderhalve kilometer lange tunnel. Toch legde El Chapo het uiteindelijk af tegen de sterke arm der wet en werd hij geconfronteerd met een infiltrant die zich al geruime op hield in zijn kartel. De Amerikaanse DEA Special Agent Cole Merrell vertelt in het boek De jacht op El Chapo hoe hij alle sporen bleef volgen, succesvol infiltreerde en uiteindelijk de kartelleider ten val bracht.
Een kijkje in het Nederlands strafrechtsysteem
Advocaat Yehudi Moszkowicz staat verdachten en slachtoffers van de meest aansprekende rechtszaken van Nederland bij. In Moord, doodslag en andere zaken beschrijft hij in een serie verhalen zijn dagelijkse praktijk. Van het moment dat zijn telefoon gaat en een net gearresteerde verdachte om zijn hulp vraagt, tot het moment dat de hamer van de rechter neerkomt en het vonnis wordt geveld, je vindt het terug in dit boek van Moszkowicz. Zo was deze advocaat betrokken bij onder andere de befaamde moord met de koekenpan en het bloedbad in Club Mon Cheri.
Moszkowicz zoomt ook in op de mensen achter de krantenkoppen, die door de media vaak een label opgeplakt krijgen. Soms zijn het heel normale mensen die in een uitzonderlijke positie terecht zijn gekomen, maar ook beroepscriminelen die een ander moreel kompas hebben. Moszkowizc geeft antwoord op de vraag hoe deze personen te zijn verdedigen in een rechtszaak.
Van zakenman tot misdadiger
Begin decemeber 2017 werd wapenhandelaar Guus Kouwenhoven op verzoek van het OM in Den Haag aangehouden in Zuid-Afrika. Journalisten Arnold Karskens en Henk Willem Smits schreven eerder al over de dubieuze wereld van Kouwenhoven en publiceren samen het boek Operatie: Laat niets in leven.
Rotterdammer Guus Kouwenhoven begon zijn carrière als sjacheraar, zoals de handel in gestolen schilderijen, om te eindigen als de grootste Nederlandse oorlogsmisdadiger van het laatste decennium. Op 21 april 2017 werd ‘mr. Gus’ tot 19 jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en wapensmokkel voor de Liberiaanse leider Charles Taylor, in een oorlog waarin meer dan 100.000 doden vielen. Arnold Karskens en Henk Willem Smits beschrijven in dit boek zijn jonge jaren, hoe hij in contact stond met grote Nederlandse drugshandelaren en in Liberia schatrijk werd met houtconcessies, hoe Kouwenhoven uiteindelijk werd gepakt en in zijn cel nog getuigen onder druk zette.
Een onmogelijke moord
IJsland geldt nog steeds als een van de veiligste landen ter wereld waar criminaliteit nauwelijks voorkomt. Er heerst een 'ons kent ons'-gevoel in een hechte gemeenschap waar iedereen zo bij elkaar kan binnenlopen. In 1974 werd het land binnen enkele maanden opgeschrikt door twee verdwijningen. De politie begint aan het grootste onderzoek ooit, en uiteindelijk bekennen zes verdachten de gewelddadige moord op de twee vermisten, van wie de lichamen nooit worden gevonden. Pas in 2004 wordt duidelijk onder welke omstandigheden de bekentenissen destijds zijn afgedwongen, en dat vijf van de veroordeelden al die tijd onterecht hebben vastgezeten.
Op Netflix kun je al de documentaire Out of Thin Air bekijken waarin enkele betrokkenen aan het woord komen en vertellen over hun strijd voor gerechtigheid. De Britse journalist Anthony Adeane schreef het bijbehorende boek getiteld IJle lucht, waarvoor hij jaren doorbracht in IJsland om zich te verdiepen in de zaak. Hiervoor las hij duizenden pagina’s met verhoren en sprak hij met honderden personen die nauw betrokken waren bij het onderzoek.
Wat intrigeert jou als lezer in True Crime boeken? Of lees je toch liever een thriller waar een schrijver zijn fantasie kan gebruiken? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!