Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Kunst van het verleden, heden en de toekomst

door Debbie (Hebban Crew) 2 reacties
Aristoteles zei: 'Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de echte werkelijkheid.' Zoals Ebenezer Scrooge bezocht werd door drie geesten om hem inzicht te geven in zijn levenswijze, zo blikken wij terug en vooruit op kunstboeken uit het verleden, het heden en de toekomst.

Verleden

Made in Europe - Pieter Steinz (verschenen in 2014)

Van literatuurkenner Pieter Steinz kennen we vooral de NRC-schema's vol titels, boeken, auteurs en thema's, gebundeld in een onlangs herziene Steinz, gids voor de wereldliteratuur. Steinz is echter van veel meer markten thuis en bracht ons in 2014 Made in Europe - de kunst die ons contintent bindt, een onmisbaar naslagwerk en bladerboek voor zowel de kunstliefhebber als kunstleek. Het werd na de publicatie onmiddellijk een bestseller. Heb jij het boek niet in huis of kom je iemand tegen die het niet heeft, schaf het direct aan en geef het cadeau. Het is niet nodig om kunstliefhebber te zijn. Nieuwsgierigheid naar Europa, cultuur, geschiedenis wordt ook uitstekend bevredigd door Made in Europe.

Het Grote Oude Meester Dierenboek - Marthe Wijngaarden (verschenen in 2014)

Dit prachtige boekje van maar 48 bladzijden is bedoeld voor de jeugd, de hele jonge jeugd zelfs, maar stiekem ook een pareltje voor volwassenen. Het bevat 25 dierenportretten van met name Nederlandse meesters en een deel is in Nederlandse musea te bezoeken. Op de cover het Slapende Hondje van Gerard Dou.

Felix Nussbaum. Kunstenaar in ballingschap - Rosa von der Schulenburg (verschenen in 2014)

De Duitse schilder Nussbaum werd in 1944 in Auschwitz vermoord. Hij was 39 jaar oud. In zijn kunstwerken zie je zijn angst voor ontdekking en ervaringen in eerdere kampen terug. Dit boek is een overzicht van zijn leven en werk. Indrukwekkende afbeeldingen, waar Nussbaum al zijn emotie en beleving in wist te leggen.

Heden


De stilte van het licht - Joost Zwagerman (september 2015)

In september verscheen De stilte van het licht, dat een van de laatste boeken van auteur en kunstkenner Joost Zwagerman zou worden. Zwagerman zocht de stilte in kunst en in het leven. Recensent Kees over De stilte van het licht: 'Zwagerman was een scherp observator en een associatief analyticus. Hij zag overal dwarsverbanden en kon daar diepgravend over uitweiden. Zo koppelt hij in een essay zonder enige terughoudendheid een schilderij van Giorgio Morandi aan een gedicht van Remco Campert. Bovendien was hij een begenadigd verteller en schrijver die mensen op een meeslepende wijze dingen liet zien die zijzelf niet zagen en dingen liet voelen die zijzelf niet voelden.'

Opruimen, dat is de kunst - Ursus Wehrli (september 2015)

Opruimen is een trend tegenwoordig. Rust in je huis is rust in je hoofd. We Kondoën ons huis leeg en gooien alles weg. Ursus Wehrli heeft een andere optie: alles keurig ordenen. In september verscheen een mini-editie van Opruimen, dat is de kunst uit 2012, waarin alledaagse taferelen worden geordend. Op maat, op kleur, soort bij soort. In feite is zijn tweede boek, Kunst aan de kant!, veel geschikter voor deze listmania. Wehrli weet namelijk ook bekende meesterwerken keurig op te ruimen en te ordenen.

De nimf en de Bunny - Merlijn Schoonenboom (oktober 2015)

Merlijn Schoonenboom bekijkt de reis die het schilderij Nymphes et satyre van de Franse schilder William-Adolphe Bouguereau maakte van kunst naar kitsch en weer terug. Inmiddels hangt Bouguereau weer in topmusea en worden er miljoenen betaald voor zijn doeken, maar dat was niet altijd zo. Henk van Os, de voormalig directeur van het Rijksmuseum, over De nimf en de bunny: 'Merlijn Schoonenboom toont zich een bekwaam historicus van de smaak. En daar zijn er in Nederland veel te weinig van. “Eeuwige schoonheid” is doorgaans niet zo eeuwig als de meeste kunstpraters doen voorkomen en dat besef je het beste wanneer je je bezig houdt met kunstwerken die totaal verheerlijkt én totaal verguisd zijn. Als je dan ook nog zoveel lol hebt aan het beschrijven van de spectaculaire fluctuaties van de waardering voor Bouguereaus blote dames als Merlijn Schoonenboom, dan lees je De nimf en de bunny in één ruk uit.'

GIVEAWAY - In samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact geven we vijf exemplaren van dit avontuurlijke kunstboek weg. Doe mee aan de giveaway!


Dichterbij, kunst in details - Wieteke van Zeil (november 2015)

Wieteke van Zeil kijkt al jaren naar kunst, maar koos er pas recent voor om zich volledig en met aandacht te richten op details in schilderijen. Ze ontdekte een nieuwe manier van kijken naar kunst en de wereld om haar heen. In het boek Dichterbij neemt Van Zeil ons mee op een reis langs de kleine, onbetekenende details die een schilderij rijk kan zijn en die bij nader inzien juist wel betekenis hebben: 'Niets is per ongeluk in het beeld beland. Ooit zette een kunstenaar het er met aandacht op'.

Afsetters en meester-afsetters - Truusje Goedings (november 2015)

Kleuren voor volwassenen is tegenwoordig hot en lijkt een definitieve hobby van het volk te zijn. Eeuwen geleden bestonden er professionele vakkleurders, die prenten en kaarten met de hand inkleurden. Goedings deed onderzoek naar de 'kunst van het kleuren' en bekeek daarvoor de ambacht door verschillende eeuwen heen.


Vliegwerk, vogels in de kunst - Matthias Depoorter (december 2015)

Nog maar een week geleden verschenen: Vliegwerk van vogel- en kunstkenner Matthias Depoorter, die het liefst de lucht afspeurt. Dit werk bespreekt  de 'gevleugelde kunst' van detail tot essentie en van laatmiddeleeuws tot de vroege twintigste eeuw. Prachtcadeau voor een vogel- en/of kunstliefhebber en mocht je dat zelf zijn: fijn cadeau voor jezelf.


Maak het met Kunstenaars - Rixt Hulshoff Pol & Hanna Piksen (december 2015)

Een doe-het-zelf boek met 23 workshops over het maken van kunst. Er zijn geen basisregels, geen standaard aanpak, er zijn vooral vragen. En ja, ook 'tegen de wind in plassen' kan het kunstzinnige antwoord op een van die vragen zijn. Of een vraagstuk dat onderzocht kan worden. Er wordt gevraagd conclusies, denkreizen, zoektochten te delen onder hashtag #maakhetmetkunstenaars.


Toekomst


De navel van Daphne - Maarten Doorman (januari 2016)

Filosoof Maarten Doorman bespreekt engagement in de kunst. Moet en mag kunst zich met de kunst bemoeien? Krijg je alleen goede kunst als je als kunstenaar een boodschap hebt?


Ans Markus, als ik jou was - Wim van der Beek (januari 2016)

Ans Markus is een van de bekendste moderne schilders in Nederland. Haar (zelf)portretten met sjaals en doeken zijn ook bij leken bekend. Tegenwoordig is ze ook bezig met beeldhouwen. Het boek verschijnt op 23 januari gelijktijdig met de opening van een dubbeltentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

DWDD Pop-Up museum - Dieuwke Wynia & Pieter Eckhardt (januari 2016)

Tijdens de eerste helft van 2015 was in het centrum van Amsterdam een tentoonstelling te bezoeken die samengesteld was door tien vaste gasten van het tv-programma De Wereld Draait Door. Elke curator mocht één zaal vullen met verborgen kunstwerken uit de Nederlandse kunstdepots. Met bijdragen van Marc-Marie Huijbregts, Nico Dijkshoorn, Paulien Cornelisse en veel andere stamgasten van DWDD worden deze verborgen kunstwerken besproken. In januari 2016 opent een nieuwe tentoonstelling, van negen andere curators, wederom in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.


Henk van Os: van kunst naar cultuur - Edward Grasman (februari 2016)

In februari verschijnt een biografie over Henk van Os, Nederlands bekendste kunsthistoricus. Hij was van 1989 tot 1996 directeur van het Rijksmuseum en is bij het grote publiek bekend dankzij programma's als Museumschatten en Beeldenstorm. Van Os' leven wordt besproken aan de hand van anekdotes, passend bij zijn eigen altijd enthousiaste benadering.


Achter het verdwijnpunt - Laura Cumming (februari 2016)

Het mysterieuze verhaal van een 19e-eeuwse boekverkoper en zijn fascinatie voor de grootste schilder aller tijden. In het midden van de negentiende eeuw koopt een jongeman in een Engels dorp voor 8 pond een schilderij. Hij staat het nooit meer af, al wordt hem het duizendvoudige geboden. Want hij is ervan overtuigd dat dit een verloren schilderij van de beroemde Spaanse schilder Velázquez is. Een levenslange obsessie is geboren: hij laat huis en haard in de steek om naar New York te gaan waar ze hem wél zullen geloven, hoopt hij.


Andy Warhols roadtrip - Deborah Davis (maart 2016)

Over Route 66 reed Andy Warhol in 1963, vanuit New York onderweg naar L.A., op weg naar een Hollywoodfeestje waarvoor hij uitgenodigd was door Dennis Hopper. Het was eveneens zijn reis naar zijn nieuwe rol als koning van de pop art. Deborah Davis beschreef Warhol voor zijn doorbraak en biedt een verhelderende inkijk in het Amerika van de jaren zestig, een tijd waarin moderne kunst radicaal veranderde.

Zout in de wond. Kunstenaars in Europa - Jurriaan Benschop (april 2016)

In dit werk van kunstbeschouwer Jurriaan Benschop worden vijftien hedendaagse Europese kunstenaars besproken. Benschop neemt je heel Europa door langs tentoonstellingen en ateliers van onder andere Norbert Bisky, Anish Kapoor en Flo Kasearu.
 


Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1124 volgers
582 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Kunst van het verleden, heden en de toekomst

 

Gerelateerd