Lees de historische 'Veleda'-trilogie en waan je in het oude Rome
Chris Houtman (1955) had al een mooie carrière in tv en theater achter de rug toen hij zich in 2016 volledig toelegde op het auteurschap. Hij werkte als organisator bij theater De Engelenbak in Amsterdam en had in 1985 de artistieke leiding over het Brederode Festival, een groot evenement in levende geschiedenis waaraan 600 acteurs meewerkten. Daarna stapte hij over op tv, waar hij bij IDTV als eindredacteur en scenarioschrijver aan de slag ging. In 2006 richtte hij de Theaterwerkplaats Bergen op, waar hij een aantal historische locatieprojecten maakte en betrokken was bij historische festivals.
'Boeken schrijven is heerlijk, ik wou dat ik mezelf er veertig jaar geleden al toe gedwongen had.'
Overstap naar boeken
Toen Houtman keelkanker kreeg, moesten zijn strottenhoofd en stembanden verwijderd worden. Sindsdien maakt hij gebruik van een stemprothese. In 2018, bij het verschijnen van zijn debuut Akte van berouw, liet hij in een Hebban interview weten dat hij door zijn ziekte zijn leven anders moest inrichten: 'Geen televisie of theater meer, dat was te inspannend, ik leef op halve kracht.' Gelukkig hervond hij zichzelf in het schrijven, waarin hij zijn dagelijkse beperkingen los kon laten. 'Ik heb eerst – zonder dat de buitenwereld daar enige weet van had – een paar oefenthrillers geschreven. [...] Ik heb sinds mijn ziekte ruim drie jaar in het luchtledige geschreven, alleen mijn vrouw en kinderen wisten ervan.'
Dat oefenen loonde, want met Akte van berouw wist hij de Hebban Thriller Clubprijs 2018 in de wacht te slepen. Sindsdien volgden er nog twee thrillers waarin Houtman geschiedenis combineerde met religie. Ook schreef hij een historisch jeugdboek over Elizabeth Blossom en haar reis op de Mayflower. Op dit moment legt Houtman zich volledig toe op het schrijven van het derde deel van zijn historische 'Veleda'-trilogie, dat gepland staat voor januari 2021.
De 'Veleda'-trilogie
Het verhaal
Rond het jaar 60 na Christus was het gebruikelijk om vooraanstaande kinderen van buitenlandse bondgenoten naar Rome over te brengen. Daar waren ze in feite gijzelaars, maar kregen niettemin een klassieke opvoeding aan het hof. Volgens de Romeinse schrijver Tacitus werden van de Germaanse stammen (zoals de Friezen) vooral meisjes gevraagd die 'vanwege hun bijzondere spirituele gaven zoveel aanzien hadden bij hun stamgenoten dat zij niet snel tegen Rome in opstand zouden komen'.
'Een uniek verhaal waarbij Houtman historische gebeurtenissen met groot gemak door boeiende sfeertekeningen vlecht.' – **** De Telegraaf
De Veleda-voorspelling
Uit dit gegeven ontspint zich het verhaal van de zeventienjarige Elfleda. Als dochter van een Friese hoofdman in Romeinse dienst komt ze in Rome terecht. Om te voorkomen dat ze aan het decadente hof van keizer Nero moet wonen, ontfermt een vriend van haar vader zich over haar. Hij is de Romeinse cavalerie-officier en geleerde Plinius. Wanneer Elfleda een visioen krijgt over de inktzwarte toekomst van het keizerrijk, beseft ze dat ze niet langer gebukt hoeft te gaan onder het Romeinse juk. Ze ontvlucht Rome in de hoop zich aan te kunnen sluiten bij de opstandige Britten.
De Veleda-vloek
Twee jaar na de grote stadsbrand van Rome keert de drieëntwintigjarige Elfleda, inmiddels priesteres, terug naar de hoofdstad. Namens de Germaanse zieneres Veleda heeft ze maar één doel: vrijheid realiseren voor alle noordelijke stammen. Terwijl keizer Nero een langdurige reis door Griekenland maakt, wordt generaal Vespasianus naar Judea gestuurd om de Joodse Opstand neer te slaan. Het is aan Elfleda om haar landgenoten in de Bereden Keizerlijke Lijfwacht tegen Nero op te zetten.
De Veleda-erfenis
Het verhaal van Elfleda, Plinius, Julius Civilis en natuurlijk de Veleda komt tot een grootse apotheose. De Bataafse opstand tegen Rome kantelt en Elfleda begint te beseffen dat het bijna onmogelijk is om de strijd nog te winnen. Als de Veleda in de boeien dreigt te worden geslagen om in de straten van Rome de ceremoniële wurgdood te ondergaan, neemt Elfleda een gedenkwaardig besluit. Is de band met haar goede vriend Plinius sterk genoeg om ook haar van een gruwelijke dood te redden?