Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Lees eens wat anders – Het heelal in alle genres

door Lindy de Jong 10 reacties
Het is Lees eens wat anders-maand op Hebban en dat betekent dat we lezers uitdagen om een boek te lezen uit een genre dat ze normaal links laten liggen. Hoe leuk het ook is om andere boeken te ontdekken, die stap echt nemen kan best lastig zijn! Daarom inspireren we je in april door enkele thema’s centraal te zetten en daar in verschillende genres boeken bij te tippen. Vandaag: het thema ‘het heelal.

De wereld is heel wat groter dan enkel onze planeet: welk onderwerp past er dan ook beter bij de Lees eens wat anders-maand dan ‘het heelal’? Hoewel je misschien denkt dat dit thema alleen aan bod komt in sciencefiction-boeken, laten we je in dit artikel wel anders zien. In alle genres is dat oneindige en onbekende zwart wel terug te vinden. Bereid je voor op een buitenaardse leeservaring!  

Literatuur

Geen personage, geen stad en zelfs geen land verdwijnt in de roman Nicolas en de verdwijning van de wereld van schrijfster Anne Eekhout. Nee, het is de hele wereld die dreigt te verdwijnen als een zwart gat in een rotvaart op onze planeet afstevent. En het is de 8-jarige Nicolas die hoopt de wereld van de ondergang te redden. ‘Eekhout heeft vijf pagina’s nodig om de beklemmende en vervreemdende sfeer van het boek neer te zetten. Vanaf dat moment wordt de lezer onverbiddelijk het boek ingetrokken en zit Nicolas onder de huid: kinderlijk naïef en tegelijk vroegwijs,’ schrijft recensent Geertje Otten in haar vijf sterren-recensie.    

Young Adult

YA-auteur Kass Morgan kennen we vooral van de serie ‘De 100’, die werd bewerkt naar een televisieserie die op Netflix te zien is. Lichtjaren is het eerste boek in een nieuwe serie die zich dit keer helemaal in de ruimte afspeelt, op een militaire elite-academie. Die laat na een aanval door een mysterieuze vijand voor het eerst studenten toe van elke planeet in het zonnestelsel. In het boek volg je vier jongeren die zich opmaken voor een nieuw schooljaar. Om hun dromen te realiseren doen ze alles, van infiltreren tot het aannemen van een andere identiteit,  maar uiteindelijk zal het erop neer komen of ze een team kunnen vormen om zo het zonnestelsel te kunnen redden (of juist te vernietigen).    

Feelgood

Een feelgood-liefdesrelatie in het heelal: het bestaat! Schrijfster Katie Khan plaatste haar personages letterlijk tussen de sterren. Carys en Max zweven door het heelal, maar in een nogal penibele situatie: ze kunnen hun ruimteschip niet bereiken en hebben nog maar voor negentig minuten zuurstof. Khan verweeft dit spannende verhaal met flashbacks naar hun eerdere leven op een dystopische aarde, waar hun liefdesrelatie zich tegen de regels in ontwikkelde. ‘[Khans boek is] door haar vloeiende schrijfstijl, ronde, complexe personages en originele setting/toekomstbeeld een puur genot om te lezen. Het toekomstbeeld dat Khan schetst is namelijk zowel droevig als intrigerend,’ valt te lezen in de Hebban-recensie over Tussen de sterren. Bereid je bovendien voor op de onverwacht slot!  

Non-fictie

De in 2018 overleden Stephen Hawking is nog steeds een van de meest toonaangevende wetenschappers ter wereld, die vooral bekend staat om zijn onderzoek naar de oerknal en zwarte gaten. In zijn postuum verschenen boek De antwoorden op de grote vragen is dat precies waarop hij ingaat: hij maakt het ontstaan van het heelal en de oorsprong van zwarte gaten toegankelijk voor het grote publiek en doet uitspraken over de toekomst van onze planeet. Het boek is een samenstelling van interviews, lezingen, essays en brieven, afkomstig uit Hawkings persoonlijke archief, die worden voorafgegaan door intro’s van bekende personen als David Attenborough en Elon Musk. ‘Bijzonder boeiend en pakkend geschreven boek over kwesties waar eigenlijk elke aardbewoner zich in meer of mindere mate mee bezig zou moeten houden,’ aldus Erika in haar lezersrecensie.  

Thriller

Als Mark Watney tijdens een expeditie op Mars in een stofstorm belandt, weten zijn collega’s zeker dat dit het fataal is geworden en laten hem noodgedwongen achter. Niet veel later bevindt Watney zich zielsalleen op de rode planeet, miljoenen kilometers verwijderd van de mensheid. Vastbesloten om te overleven, besluit Watney zijn kennis van techniek en plantkunde in te zetten om een leefbare wereld voor zichzelf te creeren. 

Komt dit je bekend voor? Mars van Andy Weir, oorspronkelijk getiteld The Martian, werd verfilmd met Matt Damon in de hoofdrol. Weirs grote interesse in wetenschap en kennis van de ruimtevaart zorgen voor een geloofwaardige thriller: ‘Mark Watney gaat niet de strijd aan met aliens of andere monsters. Het gepruts met koude, zuurstofgebrek, techniek en apparatuur zorgen voor razendspannende situaties. […]  En grappig bij tijd en wijle,’ is te lezen in de vijf-sterren-Hebban-recensie.  

Fantasy & Sciencefiction

In deze categorie gaan we uiteraard een stapje verder, met Leviathan ontwaakt, het eerste deel in de ‘The Expanse’-serie van James Corey. Het boek werd al eens getipt in het artikel ‘Vijf boeken om sciencefiction mee te ontdekken’ en is daardoor nog steeds toegankelijk voor een breder publiek. Leviathan ontwaakt is in te delen onder het avontuurlijke subgenre ‘space opera’, dat vertelt over andere planeten en sterren, galactische rijken en gevechten in de ruimte. Vaak komen er buitenaardse wezens in voor en is de schaal groot, vergelijkbaar met epische fantasy.

De eerste twee delen van The Expanse spelen in ons zonnestelsel en hebben de bemanning van een ruimteschip als belangrijkste hoofdpersonen. Kapitein James Holden en consorten proberen goed te doen in hun wereld, ondanks dat ze meestal opgejaagd worden door duistere organisaties, vijandelijke schepen en privélegers. Avontuurlijk, spannend en in hoog tempo verteld, met veel technologische vindingen, zonder dat het afleidt en een prachtige cast aan hoofdpersonen.       

Doe je ook mee?

April is al jaren de maand waarin we onszelf uitdagen tot het lezen van een boek dat we normaal niet zouden oppakken. Een ander genre, een andere auteur, een andere sfeer. Je kunt hier de Boekentipper voor inzetten en in de toelichting expliciet vragen om een genre dat je normaal niet leest. Maar je kunt ook een vriendin of vriend die een heel andere smaak heeft eens vragen wat zij jou zouden willen aanraden. Spannend!

Doe je mee aan de Hebban Reading Challenge? Wil je niet alleen méér lezen, maar ook andere soorten boeken ontdekken? Dan kun je je ‘Comfort Zone’-boek gebruiken voor Challenge Categorie #4. Meedoen met de Hebban Reading Challenge kan natuurlijk nog altijd. 

Meld je hier aan voor de Hebban Reading Challenge 2019

Meer Veelgestelde Vragen

Deel jouw leeservaring

We zijn natuurlijk reuze benieuwd hoe jij de 'Lees eens wat anders in april' maand doorkomt. Heb je jouw tip ontvangen en het geadviseerde boek gelezen? Bespreek je ‘lees eens wat anders’-ervaring met andere lezers in Hebban Topics.    

Naar Hebban Topics

Schrijf je liever een blog? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan als titel: {je naam} las eens wat anders: {titel van het boek} - bijvoorbeeld: Carla las eens wat anders: De eetclub. Dan kunnen wij jouw bijdrage niet missen!



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Lees eens wat anders – Het heelal in alle genres

 

Gerelateerd