Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Lees eens wat anders - Oorlog in alle genres

door Hebban Crew 7 reacties
Het is Lees eens wat anders-maand op Hebban en dat betekent dat we lezers uitdagen om een boek te lezen uit een genre dat ze normaal links laten liggen. Hoe leuk het ook is om andere boeken te ontdekken, die stap echt nemen kan best lastig zijn! Daarom inspireren we je in april door enkele thema’s centraal te zetten en daar in verschillende genres boeken bij te tippen. Vandaag: het thema ‘oorlog’.

Met 4 en 5 mei in zicht wil je deze maand misschien kiezen voor een roman waarin ‘de oorlog’ centraal staat. Lees jij graag over oorlog, omdat je geïnteresseerd bent in waargebeurde verhalen, omdat de verhalen je raken, of omdat de verhalen te spannend zijn om weg te leggen? Bekijk onderstaande boekentips en kies het boek uit een genre dat je normaal niet leest.  

Literatuur & Romans

De roman Blijf hun namen noemen is een op waarheid gebaseerd verhaal over de schoonfamilie van de auteur, Simon Stranger. Het verhaal beslaat tachtig jaar geschiedenis en vier generaties. De Holocaust, familiegeheimen en de verhalen die we kiezen om aan onze kinderen door te geven zijn de onderwerpen die centraal staan in deze roman. Wil je eerst een stukje lezen? Dat kan via deze Sneak Preview.  

Het is 1941. Een doodgewone woning in Trondheim, Noorwegen, wordt in beslag genomen door de nazi’s en omgedoopt tot hoofdkwartier van de gehate Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan. Het huis met de bijnaam ‘Het bendeklooster’ wordt bezet door de Rinnan gang, die in de kelder honderden gevangenen op gruwelijke wijze verhoort, martelt en vermoordt. 

Vijf jaar na de oorlog, krijgt het huis nieuwe bewoners: een jong, Joods stel met hun kinderen, die al zingend en verstoppertje spelend opgroeien in dezelfde kamers waarin slechts enkele jaren daarvoor nog gruwelijke taferelen plaatsvonden. Waarom betrok dit gezin een huis dat symbool stond voor het kwaad? Hoe groeide de rustige en bescheiden schoenmakerszoon Henry Rinnan uit tot een van de grootste criminelen uit de Noorse geschiedenis?  

Young Adult  

In de YA-roman Grondvuur van Mirjam Gielen staat het ‘vergisbombardement’ op Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal: het is een gebeurtenis waarbij ongeveer 800 mensen het leven verloren, maar waar nauwelijks over gesproken wordt omdat het uitgevoerd werd door de geallieerden. Gielen werd geboren in Nijmegen en schreef een verhaal over de impact van het bombardement op drie generaties.  

Als Julia een doos met oude brieven van haar oma vindt, begint ze uit nieuwsgierigheid te lezen. Haar oma schreef de brieven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aan haar overleden zus Corrie. Ze schrijft over de nasleep van het bombardement op Nijmegen, maar ook over haar ouders en de jongen die ze later op haar werk leert kennen.  Julia ontdekt een oud familiegeheim, en gaat vastbesloten op onderzoek uit. Maar haar oma houdt haar mond stijf dicht, en ook bij haar moeder komt ze niet veel verder. Wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?  

Feelgood  

Wederom een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten: auteur Mario Escobar was geintrigeerd door de Duitse Helene Hannemann, die besluit haar Roma-man en -kinderen niet in de steek te laten als die tijdens de Tweede Wereldoorlog worden gedeporteerd naar Auschwitz. Binnenkort kun je meelezen in een Hebban Leesclub met Het schooltje van Auschwitz, wellicht de stok achter de deur om dit boek op te pakken voor jouw Lees eens wat anders-maand.  

Berlijn, 1943. Als haar Roma-man en -kinderen worden weggevoerd, weigert de Duitse Helene Hannemann hen in de steek te laten en wordt ze samen met de rest van het gezin gedeporteerd naar Auschwitz. In het zigeunerkamp werkt ze als verpleegster onder de leiding van kamparts Josef Mengele, die haar opdraagt een schooltje te starten. Hoewel het niets meer is dan nazi-propaganda en een dekmantel voor Mengeles gruwelijke medische experimenten, is Helene met haar schooltje een lichtpuntje in een verder inktzwarte wereld.   

Non-fictie  

Wie niet graag non-fictie leest, maar dat wel eens wil proberen, kan het boek Familie in het verzet van Annette Oudejans ter hand pakken, dat volgens uitgeverij Orlando bij vlagen leest als een spannend jongensboek. Het heeft daarvoor dan ook alle ingredienten: een schrijfster die op zolder dozen vol foto’s en documentatie vindt over onbekende familieleden die streden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Wanneer Annette Oudejans op 10-jarige leeftijd bij haar ouders op zolder een aantal dozen vindt met oude kranten, documenten en foto's, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Wie is die vrouw die zo op haar oma lijkt, en waarom staat zij in de krant? De vrouw blijkt haar overgrootmoeder, wier man, twee zoons en een dochter zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden vermoord omdat ze betrokken waren bij het verzet tegen de Duitsers.

Ruim 25 jaar later, wanneer Annettes eigen zoon voor school aan een project over de Tweede Wereldoorlog werkt, wordt haar drang om uit te zoeken wat er precies gebeurd is opnieuw aangewakkerd. Oudejans duikt in archieven, weet de hand te leggen op brieven en verslagen, spreekt overlevenden en probeert te achterhalen wat er in de oorlog met haar familie gebeurd is.  

Thrillers & Spanning

Thrillerauteur Andrew Gross schreef met Alleen hij een razendspannend boek over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog (en die van Auschwitz in het bijzonder), maar doet dat niet zonder reden: volgens Booklist heeft hij de beschrijvingen van het kampleven opgetekend naar de verhalen van zijn schoonvader die in Auschwitz vastzat. Terwijl de hoofdpersonen fictief zijn, zijn de setting en veel van de personages wél gebaseerd op historische feiten. Volgens recensent Guy Doms is Alleen hij ‘een geslaagde combinatie van een geschiedkundige setting (waarbinnen het belangrijkste deel van het boek zich afspeelt) en pakkende fictie, knap neergeschreven in thrillervorm.’  

1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het Manhattanproject. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is gezet.  De jonge Pool Nathan Blum is Europa ontvlucht en werkt als vertaler voor de Amerikanen. Hij spreekt vloeiend Duits en Pools, hij is vindingrijk en nu hij alles en iedereen is verloren in de oorlog, is hij vooral vastbesloten zijn leven een zinvolle nieuwe wending te geven. Wanneer de Amerikanen hem vragen het welhaast onmogelijke te doen, aarzelt hij niet. Hij zal terugkeren naar Europa en infiltreren in Auschwitz in een poging Alfred Mendl te bevrijden.  

Fantasy & Sciencefiction  

In sciencefiction en fantasy is eigenlijk altijd wel een oorlog gaande. Strijd tussen landen, volkeren, planeten(stelsels) en levende wezens van alle soorten, gecombineerd met wat kunstmatige intelligenties wellicht. In In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien is er de ultieme oorlog gaande, die van goed tegen slecht. Volledige veldslagen vinden plaats. Tolkien heeft zijn eigen ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog gebruikt bij het schrijven van deze scènes. Dit boek der boeken kent iedereen natuurlijk al wel, dus we noemen graag een wat actuelere reeks, 'Een Lied van IJs en Vuur', beter bekend dankzij de HBO-serie als 'Game of Thrones'. In deze dubbele naamgeving worden alle oorlogen gevangen die in de serie langskomen. Vanaf de vroege start van de serie wordt er al gevochten om de rechtmatige troonopvolging. Wie mag zijn bevallige achterwerk plaatsen in deze oncomfortabele zetel? Gaandeweg wordt duidelijk dat al deze onderlinge oorlogen slechts een amateuristische prelude vormen op dé oorlog. Die van vuur tegen ijs. The White Walkers are coming en ze nemen geen krijgsgevangenen. Sneuvel je, dan word je onderdeel van hun ijzige zombieleger.

De boekenserie en die op TV zijn van elkaar verwijderd geraakt. De serie heeft de boeken ingehaald, dankzij George R.R. Martin, de auteur die het erg druk heeft met andere dingen en worstelt met de enorme lading verhaallijnen. Het is als 50 sets teugels in handen hebben en dan je paarden nog de goede weg op leiden. We weten dus niet waar het komende boek, The Winds of Winter, ons naartoe zal brengen, al is het een kouder dan koud klinkende titel. We weten wel hoe het vorige seizoen van Game of Thrones eindigde en dat voorspelt weinig goeds. Vanaf volgende week gaan we het zien. Houd je adem in en wees voorbereid!

Doe je ook mee?

April is al jaren de maand waarin we onszelf uitdagen tot het lezen van een boek dat we normaal niet zouden oppakken. Een ander genre, een andere auteur, een andere sfeer. Je kunt hier de Boekentipper voor inzetten en in de toelichting expliciet vragen om een genre dat je normaal niet leest. Maar je kunt ook een vriendin of vriend die een heel andere smaak heeft eens vragen wat zij jou zouden willen aanraden. Spannend!

Doe je mee aan de Hebban Reading Challenge? Wil je niet alleen méér lezen, maar ook andere soorten boeken ontdekken? Dan kun je je ‘Comfort Zone’-boek gebruiken voor Challenge Categorie #4. Meedoen met de Hebban Reading Challenge kan natuurlijk nog altijd. 

Meld je hier aan voor de Hebban Reading Challenge 2019

Meer Veelgestelde Vragen

Deel jouw leeservaring

We zijn natuurlijk reuze benieuwd hoe jij de 'Lees eens wat anders in april' maand doorkomt. Heb je jouw tip ontvangen en het geadviseerde boek gelezen? Bespreek je ‘lees eens wat anders’-ervaring met andere lezers in Hebban Topics.    

Naar Hebban Topics

Schrijf je liever een blog? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan als titel: {je naam} las eens wat anders: {titel van het boek} - bijvoorbeeld: Carla las eens wat anders: De eetclub. Dan kunnen wij jouw bijdrage niet missen!



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees eens wat anders - Oorlog in alle genres

 

Gerelateerd