Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Lees eens wat anders – Tweelingen in alle genres

door Lindy de Jong 10 reacties
Het is Lees eens wat anders-maand op Hebban en dat betekent dat we lezers uitdagen om een boek te lezen uit een genre dat ze normaal links laten liggen. Hoe leuk het ook is om andere boeken te ontdekken, die stap echt nemen kan best lastig zijn! Daarom inspireren we je in april door enkele thema’s centraal te zetten en daar in verschillende genres boeken bij te tippen. Vandaag: het thema ‘tweelingen’.

Ze blijven intrigerend: tweelingen. Twee mensen die op hetzelfde moment de baarmoeder hebben gedeeld en ter wereld komen, die vaker wel dan niet een levenslange band opbouwen en elkaar aanvoelen. Voor iedereen die daar meer over wil weten óf als de helft van een tweeling meer wil lezen over dit fenomeen is er een boek te vinden in alle genres.  

Literatuur  

De tweelingparadox van Nowelle Barnhoorn verscheen in 2018 en gaat over een eeneiige tweeling die toch niet meer van elkaar zou kunnen verschillen. Thomas en Mathis groeien op in een idyllische, landerige omgeving. Ze begrijpen elkaar woordeloos en hebben ze geen andere speelkameraden nodig. Maar naarmate ze ouder worden, tekenen ook de verschillen tussen hen zich steeds duidelijker af. Waar Mathis uitgroeit tot een grote, fitte vent, blijft Thomas klein, spastisch en gebonden aan zijn bed en rolstoel.   Over de roman schreef recensent Doortje: ‘Op directe en humoristische wijze gaat Nowelle Barnhoorn (1986) geen enkel onderwerp uit de weg. Schuldgevoel, boosheid, verliefdheid en seks passeren allemaal de revue. Lukt het de zoons om zich los te maken van de hechte drie-eenheid die zij samen met hun moeder vormen? En hoe gaat een bezorgde moeder om met haar twee zo verschillende, maar allebei kwetsbare kinderen?’     

Young Adult  

Wil je echt eens iets anders lezen? Probeer dan eens een boek van YA-auteur Sarah Crossan. Zij kiest doelbewust voor het vrije vers om haar verhalen te vertellen: met spaarzame tekst weet ze toch een volledige wereld op te bouwen. In de roman Een staat de zeventienjarige Siamese tweeling Grace en Tippi centraal. De meisjes weten niet anders dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.   ‘De lotgevallen van Grace en Tippi brengen schoonheid, humor, ontroering en verdriet met zich mee. Zeker naar het einde toe is het leven niet mals voor de tweeling en dat eindigt in een emotionele ontknoping die de lezer nog lang zal bijblijven.’ – Hebban-recensent Joke De Meyer    

Feelgood  

De tweeling van Summerbourne is het debuut van de Engelse schrijfster Emma Rous. Hoewel ze zelf óók opgroeide in Indonesië, Koeweit, Portugal en Fiji, plaatst ze haar debuutroman op haar geboortegrond, namelijk het Engelse platteland. Daar groeien Seraphine Mayes en haar tweelingbroer op het familielandgoed Summerbourne op, een schitterend landhuis aan de kust van Norfolk. Vlak na de geboorte vond er een drama plaats: haar moeder stierf en de au pair vluchtte weg. Sef, nu volwassen, rouwt om de recente dood van haar vader. Haar twee broers komen naar Summerbourne om hun vaders spullen op te ruimen. Dan vindt Sef tussen zijn spullen een familiefoto van haar geboortedag. Op de foto kijkt haar moeder, omringd door haar man en jonge zoon, trots in de camera met één baby op schoot. Wie van de tweeling is deze baby en wat is er die dag echt gebeurd? Eén persoon kent de waarheid, als Seraphine haar maar kan vinden…    

Non-fictie  

Van ons mag je best een beetje smokkelen en je ‘lees een wat anders’-boek een maandje later lezen. In mei verschijnt namelijk O jee, het zijn er twee van Janneke Jonkman, waarin ze alle moeders van tweelingen een hart onder de riem steekt. Want hoe prachtig het ook is, er zullen dagen zijn dat je je geen supermoeder voelt. Als tweelingmoeder stuit je namelijk op nogal wat extra hindernissen in de zwangerschap, kraamtijd en daarna. In dit boek vind je naast het persoonlijk verhaal van ervaringsdeskundige Janneke alles wat je als nieuwbakken of ervaren tweelingmoeder wilt weten. Het zit boordevol verhalen van allerlei tweelingmoeders, praktische informatie van experts, onmisbare tips & lijstjes, leuke quotes en heel veel foto’s.    

Thriller  

De Engelse schrijfster Holly Seddon debuteerde in 2016 met haar eerste thriller (Hou je adem in), die prompt een bestseller werd. Een tweede boek zou niet lang op zich laten wachten en in 2018 verscheen dan ook Hou je ogen open. Daarin hebben tweelingzussen Robin en Sarah elkaar in geen jaren gesproken. Sarahs man heeft haar op straat gezet en ze mag haar kindje niet zien. Ze probeert er alles aan te doen om haar dochter weer terug te krijgen en niet te bezwijken onder haar geheimen. Ze wil in het reine komen met haar verleden, en moet daarvoor haar tweelingzus Robin zien te vinden. Robin verlaat nooit haar huis. Maar ze kan zich niet volledig voor de wereld afsluiten. Iemand uit haar verleden is teruggekeerd en zet alles op alles haar leven binnen te dringen: Sarah is namelijk niet de enige die op zoek is naar Robin.  

Sciencefiction & Fantasy  

In de fantastische genres lopen heel wat tweelingen rond. Denk aan Jaime en Cersei in Het lied van ijs en vuur (oftewel Game of Trones) van George R.R. Martin, Leto II en Ghanima in de Duin-saga van Frank Herbert, Fred en George Wemel in de Harry Potter-serie en ga zo maar door.

En dan heb je de centrale tweeling uit de Dragonlance-boeken van Margaret Weis en Tracy Hickman. Raistlin en Caramon Majere komen prominent voor in de eerste trilogie (Draken), waar Raistlin overstapt van neutrale (rode) magie naar zwarte. De tweede serie opent met Het tijdperk van de tweeling (Legenden 1) en draait voornamelijk om de Majere-broers. Raistlin is inmiddels de machtigste levende zwarte magiër en zijn ambities zijn enorm. Krijger Caramon is depressief en aan de drank door het verlies van zijn broer aan de 'dark side'. Het kost nogal wat moeite om hem te motiveren actie te ondernemen als duidelijk wordt wat Raistlin van plan is.

Waar je in de eerste serie de game mechanics van de Dungeons & Dragons role playing games (waar Dragonlance op gebaseerd is) soms nog door het verhaal heen ziet schemeren, is de Legenden-serie een ijzersterk fantasyverhaal dat volkomen loskomt van de RPG-achtergrond. Compleet met draken, goden, tijdreizen, (zwarte) magie, verraad en (broeder)liefde.

Doe je ook mee?

April is al jaren de maand waarin we onszelf uitdagen tot het lezen van een boek dat we normaal niet zouden oppakken. Een ander genre, een andere auteur, een andere sfeer. Je kunt hier de Boekentipper voor inzetten en in de toelichting expliciet vragen om een genre dat je normaal niet leest. Maar je kunt ook een vriendin of vriend die een heel andere smaak heeft eens vragen wat zij jou zouden willen aanraden. Spannend!

Doe je mee aan de Hebban Reading Challenge? Wil je niet alleen méér lezen, maar ook andere soorten boeken ontdekken? Dan kun je je ‘Comfort Zone’-boek gebruiken voor Challenge Categorie #4. Meedoen met de Hebban Reading Challenge kan natuurlijk nog altijd. 

Meld je hier aan voor de Hebban Reading Challenge 2019

Meer Veelgestelde Vragen

Deel jouw leeservaring

We zijn natuurlijk reuze benieuwd hoe jij de 'Lees eens wat anders in april' maand doorkomt. Heb je jouw tip ontvangen en het geadviseerde boek gelezen? Bespreek je ‘lees eens wat anders’-ervaring met andere lezers in Hebban Topics.    

Naar Hebban Topics

Schrijf je liever een blog? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan als titel: {je naam} las eens wat anders: {titel van het boek} - bijvoorbeeld: Carla las eens wat anders: De eetclub. Dan kunnen wij jouw bijdrage niet missen!



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Lees eens wat anders – Tweelingen in alle genres

 

Gerelateerd