Lees mee in de Hebban Leesclub met 'Catharina'
Catharina
Frank Krake
De beeldschone Catharina Brücker is de oudste telg van een succesvolle Joodse kleermakersfamilie uit Rotterdam. Al op jonge leeftijd leren zij en haar broer en zussen om zelfstandig te zijn en hun eigen toekomst te bepalen. Dat wordt onmogelijk gemaakt als de oorlog uitbreekt. Hun Joodse afkomst zorgt er voor dat de nazi’s de jacht op de Brückers openen. Die laten zich echter niet zomaar oppakken en vechten voor hun leven. Ze duiken onder, ontsnappen na arrestaties, belanden in verschillende concentratiekampen en doorstaan de ontberingen van de Hongerwinter.
Als de zwangere Catharina toch wordt gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork begint haar eigen strijd om te overleven. Ze vecht voor haar baby. Kleine Clarence wordt geboren in het concentratiekamp, waar zijn vader hem nog één keer mag zien voor zijn deportatie naar Sobibor. 'Doe alles om jezelf én onze zoon te redden,' schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Daar geeft Catharina gehoor aan. Ze gaat als showgirl dansen in het beroemde kampcabaret. Ieder dinsdagavond een voorstelling met SS-ers op de voorste rij, terwijl diezelfde ochtend duizenden Joden in de trein naar Auschwitz zijn afgevoerd. Als ze wordt verraden wacht het onvermijdelijke. Totdat ze wordt gered van de gaskamers door een SS-er ...
Onwaarschijnlijke levensloop
Catharina Brücker werd geboren in 1917 in Rotterdam als oudste van vier kinderen. Na haar afstuderen ging ze als verpleegster aan het werk in het Joods ziekenhuis in Rotterdam. Catharina en haar echtgenoot Jacques doken in 1942 onder in de Amsterdam, maar werden verraden door Groep X, een groep fanatieke jodenjagers van de politie Rotterdam. Samen met Jacques werd ze een jaar later gedeporteerd naar kamp Westerbork, waar ze beviel van haar zoon Clarence.
Het theatergezelschap van Westerbork, Gruppe Bühne, was voor Catharina een kans om verdere deportatie uit te stellen. De voorstellingen werden onder andere bezocht door de kampleiding, waaronder niemand minder dan SS-officier Adolf Eichmann. Het lukte Catharina om indruk te maken op Eichmann. 'Ze had sterk het idee dat Eichmann geen antisemiet was als hij een mooie Joodse vrouw zag,' vertelt haar zoon jaren later. Later, in een ander kamp, kruisten hun wegen weer. Hij herkende haar en Catharina maakte een keuze die haar leven zou redden. 'Had ze dat niet gedaan, dan had ze het waarschijnlijk niet overleefd,' aldus Clarence.
'Adolf Eichmann redde mijn leven. Hij heeft zes miljoen Joden vermoord, ik denk dat ik samen met mijn zoontje de enige ben die door hem is gered. En hij wist heel goed wat hij deed.' – Uit: Catharina
Frank Krake debuteerde in 2013 met De rampondernemer, maar brak door met zijn non-fictieboek Menthol (2016), waarin hij vertelt over het leven van Joseph Sylvester. Ook met de De laatste getuige (2020) en De grootste bankoverval aller tijden (2022) stond Krake hoog in de bestsellerlijsten. Zijn boeken staan bekend om hun verhalende karakter waarin Krake de lezer meeneemt in de bijzondere levens van historische personen. Het leven van Catharina Brücker was voor hem een nieuwe kans om de archieven en geschiedenisboeken in te duiken en het onwaarschijnlijke verhaal van een Joodse vrouw en haar zoon te vertellen.
Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!
Lijkt het je leuk om met andere lezers over boeken te praten? We verloten maar liefst 25 leesexemplaren voor een groepsbespreking over dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 26 januari.