Lees mee in de Hebban Leesclub met 'Dagboek uit Bombay'
Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 2 september.
'Tot haar verbazing was het geen sierrand, maar zat er een kleine ruimte achter waarin een rechthoekig voorwerp zat verborgen dat opnieuw gewikkeld was in een lap. Het was een boek.' – Uit: Dagboek uit Bombay
Over het boek
Dagboek uit Bombay
Hedwig Meesters
Uitgeverij Droomvallei
In de nadagen van de Engelse overheersing van India schrijft Felicity in haar dagboek over haar leven in Bombay, haar liefde voor Arshan en haar huwelijk met Daniel. Jaren laten vindt kleindochter Isabel het dagboek van haar grootmoeder Felicity en ontrafelt ze het geheim over haar tot dan onbekende Indiase grootvader. In het hedendaagse Mumbai gaat ze op zoek naar familieleden en bezoekt ze de bezienswaardigheden die haar grootmoeder in het dagboek heeft genoemd. Wanneer ze Nora en Dennis ontmoet, verloopt Isabels bezoek anders dan ze had gedacht.
Leesfragment
In Dagboek uit Bombay reist de lezer af naar het hedendaagse én het historische India waar verschillende familiegeneraties met elkaar verweven raken. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de roman. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.
Achter het boek
Hedwig Meesters werkte dertig jaar als secretaresse voordat ze de pen oppakte om serieus met het schrijverschap door te gaan. 'Ik ben altijd aan het schrijven geweest, maar ik ben er nooit serieus mee aan de slag gegaan,' vertelt ze in een interview. Dat ze zich toelegde op het schrijven vloeide voort uit een aaneenschakeling van gebeurtenissen in haar leven die uiteindelijk leidden tot een burn-out: 'Ik besloot om alleen nog maar dingen te gaan doen waar ik blij van word. En als ik schrijf, dan ben ik blij.' De burn-out motiveerde niet alleen om meer te schrijven, maar had ook grote invloed op hoe ze schreef:
'Sinds ik zelf van alles heb meegemaakt, lees ik alleen nog maar luchtige verhalen, dus zo wil ik zelf ook schrijven.'
In het prille begin van haar auteurschap schreef en publiceerde Meesters voornamelijk korte verhalen. Daarnaast schreef ze fragmenten van haar eerste boek, maar die kwamen pas echt tot een volwaardig verhaal samen nadat ze vijf maanden een schrijfcursus had gevolgd. Het resultaat was haar debuutroman Zonnemeisjes. De roman was oorspronkelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit haar nabije omgeving, maar daar is vrijwel niks van overgebleven. In een interview met haar uitgeverij vertelt ze:
'Ik vind schrijven van fictie niet moeilijk, omdat ik graag van alles uit mijn duim zuig.'
Voor Dagboek uit Bombay, de derde roman van Meesters, was uit de duim zuigen minder van toepassing. Omdat de roman zich op een ander continent en gedeeltelijk in het verleden afspeelt, moest Meesters veel onderzoek doen voordat ze kon beginnen met schrijven:
'Ik [heb] door boeken gebladerd, reisverslagen gelezen en internet afgestruind. Het speelt zich af in het Bombay van 1938-1945 en het huidige Mumbai en alle feiten moeten natuurlijk kloppen.'
Inspiratie voor het verhaal haalde ze vervolgens vooral uit de dingen die ze om zich heen zag en hoorde, alsook uit boeken en films. Het favoriete gedeelte van het schrijven van een boek volgt voor Meesters echter pas wanneer alles op papier staat. 'Herschrijven is mijn favoriete deel van het schrijfproces,' bekent ze. 'Het verhaal is af en nu kan ik gaan schaven en schuren.' Het resultaat is dan een nieuwe versie van wat er eerder was opgeschreven, met ook voor de auteur zelf onverwachte plotwendingen.
'Wat me vandaag is overkomen, past in een spannend boek. En zeker in mijn dagboek, want ik wil dit nog vaak teruglezen.' – Uit: Dagboek uit Bombay
Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 2 september.
Lezen voor de Hebban Reading Challenge
Denk jij erover om Dagboek uit Bombay te lezen voor de Hebban Reading Challenge? Je kunt met dit boek ook een categorie van de checklist afvinken! Lees het boek en zet een vinkje bij:
- Een boek dat voor het eerst verscheen in 2023
- Een boek waarmee je op avontuur gaat