Lees mee in de Hebban Leesclub met 'De geniale ingeving van Shibata'
De geniale ingeving van Shibata
Emi Yagi, vertaald door Maarten Liebregts
Shibata moet als enige vrouw op haar kantoor alle onderschikte klusjes klaren. Om aan deze verwachting te ontsnappen kondigt ze op een dag aan dat ze de vieze kopjes van haar mannelijke collega's niet meer kan opruimen en afwassen, omdat ze zwanger is en de geur haar misselijk maakt. Alleen, ze is helemaal niet zwanger …
Shibata hoeft geen vervelende taakjes op te pakken, draait geen overuren meer, ligt uren in bad, kijkt tv en doet zelfs mee aan aerobicslessen voor aanstaande moeders. Geholpen door met handdoeken gevulde shirts en een dagboek-app waarin ze elke fase van haar zwangerschap bij kan houden, voelt ze zich voorbereid om haar list helemaal uit te spelen. Maar al snel wordt haar verzinsel allesoverheersend en begint de grens tussen haar leugen en haar leven op te lossen.
Voetveeg
De geniale ingeving van Shibata van Emi Yagi werd uitgeroepen tot beste fictiedebuut in Japan en is inmiddels verschenen in 28 landen, waarvan Nederland er een is. Yagi is redacteur bij een Japans tijdschrift en schreef haar feministische roman in de avonden, na werkdagen van maar liefst twaalf uur lang. 'Het gaat over de problemen waar vrouwen tegenaan lopen, maar ook over eenzaamheid,' vertelt ze in een interview met The Japan Times. 'Ik wilde een verhaal schrijven dat laat zien hoe belangrijk het is voor vrouwen om niet het gevoel te hebben dat ze vast zitten aan bepaalde rollen – zoals kantoormedewerker, vrouw en moeder.'
Het resultaat is een boek waarin het hoofdpersonage geen andere manier ziet om voor haar rechten op te komen dan door een leugen te verzinnen. Maar daarmee verruilt ze slechts de ene rol voor de andere en blijft het gevoel van isolatie. De geniale ingeving van Shibata werpt een confronterende blik op de behandeling van vrouwen op de werkvloer en biedt een ontroerende, maar ook surrealistische leeservaring. Shibata houdt de leugen namelijk de volledige looptijd vol en reflecteert in haar dagboek op droogkomische wijze over alles dat bij haar nepzwangerschap komt kijken.
'Deze roman is een van de meest gepassioneerde pleidooien voor het rijke innerlijke leven van vrouwen.' – The New Yorker
Rebellie
Yagi wist niet hoe het zou eindigen toen ze begon met schrijven, maar voelde zich al snel verbonden met Shibata. Terwijl ze Shibata ervoor laat kiezen eerder naar huis te gaan dankzij haar verzonnen zwangerschap, merkte Yagi dat ze haar eigen werkdagen ook eerder afrondde om wat meer te kunnen schrijven. Het gaf haar het gevoel dat zij en Shibata dit samen deden, deze rebellie tegen de patriarchale werkomgeving. 'Werk is niet wat een mens definieert. Het is één aspect te midden van heel veel andere.' Ze had het gevoel dat als Shibata haar leugen op zou geven, zij haar schrijven zou moeten opgeven. En dat ging niet gebeuren.
In Japan is het voor vrouwen nog veel moeilijker op de werkvloer dan hier en dat lees je terug in De geniale ingeving van Shibata. 'Ze gaan er consequent vanuit dat ze meer zal doen dan waarvoor ze wordt betaald en nemen aan dat ze daar geen bezwaar tegen zal maken. Op een bepaalde manier proberen ze elk aspect van wie ze is te reguleren,' legt Yagi uit in een interview. De keuze voor een nepzwangerschap biedt de roman een bijzonder uitgangspunt, want Shibata komt niet voor haar rechten op, maar verruilt de ene rol vol ongeschreven regels voor de andere. Dat, gecombineerd met de humorvolle schrijfstijl, maakt Yagi's debuutroman een niet te missen boek.
Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!
Lijkt het je leuk om met andere lezers over boeken te praten? We verloten 15 leesexemplaren voor een groepsbespreking over dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 19 januari.