Lees mee in de Hebban Leesclub met 'De tijdontkenner'
Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt inschrijven tot en met 23 mei.
'Halverwege ons leven worden onze ogen minder goed, zodat we uiteindelijk steeds vaker turen naar een wereld die onze verbeelding reflecteert. Genadeloos.' – Uit: De tijdontkenner
Over het boek
Erik is eenenvijftig en journalist bij een krant. Hij schrijft de televisiepagina’s. Maar wat is het nut van een tv-recensent in tijden waarin iedereen online series kijkt? Zijn job alleen al is een existentieel probleem. Op een ochtend besluit hij niet naar zijn werk te gaan. Een dag die zijn leven doet kantelen. Want met zijn werkverdriet komt een andere tragedie meegelift. Zijn vele niet-geleefde levens trekken aan hem voorbij. De vele gemaakte fouten ook. De verwachtingen die hij niet heeft kunnen inlossen.
Leesfragment
Herken jij jezelf misschien in het idee op een dag niet meer naar je werk te gaan? Want misschien is dat moment waarop je niets meer te verliezen hebt wel waar vrijheid begint. Hieronder vind je alvast een sneak preview van De tijdontkenner van Ilse Ceulemans.
Achter het boek
Ilse Ceulemans is eindredacteur voor Weekend Knack en was jarenlang journalist bij vrouwenbladen als Flair en Libelle. Eerder verscheen van haar het non-fictieboek Het Ministerie van Werkplezier, geschreven aan de hand van haar beslissing minder te gaan werken. Ze had het gevoel dat de managementcultuur haar werkplezier liet verdampen. Ze toont aan waar de energiezuigers en stoorzenders van de werkvloer zitten, waardoor je als lezer weer rustiger kunt ademen wanneer je aan je werk denkt.
Tijdens lezingen die ze gaf naar aanleiding van dat boek ontdekte ze dat Vlamingen zelden het leven leiden waar ze als kind van droomden. Het inspireerde haar tot het schrijven van haar debuutroman De tijdontkenner, over een werknemer die zich in dezelfde positie lijkt te bevinden als Ceulemans jaren geleden. De auteur onderzoekt dit keer in fictie wat er gebeurt als je werk het plezier uit het leven haalt.
Daarnaast plaatst ze haar boek ook in de huidige tijdgeest, want Erik leeft in een tijd waarin witte mannen van middelbare leeftijd links en rechts beschuldigd worden van grensoverschrijdend gedrag. Zo overpeinst hij wanneer er weer een man van zijn voetstuk valt en dit breed uitgemeten wordt op de televisie:
'In deze tijd moet je opletten wat je zegt als het gaat over hoe vaak je als man aan seks denkt. We leven in de tijd van de ontmanning. Ik weet niet of ik nog wel begrepen kan worden. Ik durf me er bijna niet meer over uitdrukken.'
'Bij een burn-outdag horen de allerbeste croissants. Stel dat je zo’n drie, vier maanden opgebrand thuiszit, dan gaat dat niet, natuurlijk. Dat is het voordeel van dit verkorte concept.' – Uit: De tijdontkenner
Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt inschrijven tot en met 23 mei.
Lezen voor de Hebban Reading Challenge
Denk jij erover om De hemel is van blik te lezen voor de Hebban Reading Challenge? Je kunt met dit boek ook een categorie van de checklist afvinken! Lees het boek en zet een vinkje bij:
- Een Nederlandstalige debuutroman