Leesclubs /
Leesclubboek: Open stad
Over het boek:
Julius, een jonge psychiater van Nigeriaanse afkomst, maakt schijnbaar doelloze wandelingen door de straten van Manhattan. Dit doet hij echter met een reden: de wandelingen geven hem de mogelijkheid om aan het keurslijf van zijn werk te ontsnappen en zijn leven te overdenken. Zoals de breuk met zijn vriendin, zijn getroebleerde verleden en ook zijn onzekere toekomst. Hij loopt door de drukke stad, waar de vele anonieme gezichten die hij langs ziet komen zijn gevoelens van eenzaamheid alleen maar versterken. Op straat ontmoet hij mensen uit verschillende culturen en klassen die hem verrijken met inzichten. Deze zal hij gebruiken tijdens zijn reis - een reis die hem naar Brussel voert en terugbrengt naar het Nigeria van zijn jeugd. En naar de diep verborgen delen van zijn ziel.
Over de auteur:
Teju Cole (1975) groeide op in Nigeria en verhuisde in 1992 naar de Verenigde Staten. Hij is schrijver, fotograaf en kunsthistoricus. Open stad is zijn debuutroman. Het werd bekroond met de presitigieuze PEN/Hemingway Award for Debut Fiction.
Leesclubvragen
1. Welk beeld wordt er van New York geschetst?
2. Wat is uw indruk van de stad Brussel zoals Cole die beschrijft?
3. In het boek zijn vele verwijzingen naar (schilder)kunst en klassieke muziek. Wat is hun bijdrage aan het boek? Wat zeggen die zaken over Julius?
4. Julius trekt naar Brussel om zijn oma te zoeken. Waarom wil hij haar terugvinden? Waarom vindt hij haar niet?
5. Tijdens zijn wandelingen, zowel in New York als Brussel, ontmoet Julius uiteenlopende personages. Welke ontmoeting is bijgebleven/opgevallen?
6. Wat vertelt dit boek over immigratie? Wat is het standpunt van de auteur?
7. In Brussel ontmoet Julius de Marokkaanse telefoonshopmedewerker Farouq, die uitgesproken meningen ventileert over Amerika, andere bevolkingsgroepen, het geloof en de positie van buitenlanders. Waarom stelt hij zichzelf niet in vraag? Waarom schuift hij problemen consequent af op de maatschappij?
8. Julius laat geregeld vallen dat hij de vogels en hun gevoel van vrijheid benijdt, een vrijheid die de mens niet kan vatten. Denkt Julius niet te fatalistisch?
9. Hoe kan het wereldbeeld van Julius omschrijven? Ie er een duidelijk beeld te vormen van het karakter van Julius? Hoe staat hij tegenover relaties en vriendschappen?
10. Hoe is de titel te verklaren?
11. Daar waar in de loop van het verhaal geregeld levende vogels aan bod komen, eindigt het boek met het beeld van de dode winterkoninkjes. Hoe is dat te interpreteren?
Bron: De Bezige Bij