Leesclubs /
Leesclubboek: Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist)
Over het boek:
Plainview, Indiana – een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS. In de jaren zestig ontmoeten de hartsvriendinnen Odette, Clarice en Barbara Jean elkaar zo vaak ze kunnen in Earl’s All-You-Can-Eat, waar een onverbrekelijke vriendschap ontstaat. De drie zijn zo vaak samen dat ze al snel de bijnaam ‘de Supremes’ krijgen.
Veertig jaar later is die vriendschap nog net zo belangrijk voor de drie vrouwen, en ontmoeten ze elkaar nog steeds elke week op dezelfde dag en dezelfde tijd bij Earl’s. Het leven is voor geen van hen makkelijk geweest, maar Odette wist haar vriendinnen door dik en dun te steunen. Nu staat zij zelf voor het grootste gevecht van haar leven, en is het tijd voor Clarice en Barbara Jean om hun eigen geesten uit het verleden onder ogen te komen.
Over de auteur:
Edward Kelsey Moore woont en schrijft in Chicago, waar hij geniet van een carrière als professioneel cellist. Edward's korte verhalen zijn verschenen in tal van literaire tijdschriften en zijn uitgevoerd op National Public Radio. Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist) is zijn debuutroman.
Leesclubvragen
1. In dit boek spelen de drie ‘Supremes’ Odette, Clarice en Barbara Jean de hoofdrollen. Wat denk je dat hun jarenlange vriendschap voor elk van deze vrouwen betekent? Met wie van de drie kon je je het meest identificeren en waarom?
2. Hoe zou je de onderlinge relaties tussen Odette, Clarice en Barbara Jean omschrijven? Zie je een verschil tussen toen ze jong waren en nu? Waarom wel/niet?
3. Alle drie de vrouwen zijn getrouwd (geweest). Hoe zou je de relaties tussen de vrouwen en de mannen in hun leven beschrijven? Hebben die relaties zich ontwikkeld van toen ze jong waren tot nu?
4. Spelen de moeders van de Supremes een grote rol in hun jeugd? Welke invloed hebben zij op het leven van hun dochters? En is er verschil tussen de meisjes die ze waren en de vrouwen die ze zijn in hoe ze over hun moeders denken?
5. Wat is Big Earl’s rol in dit boek? En is Little Earl vergelijkbaar met zijn vader of heeft hij een andere functie in het verhaal? Kun je voorbeelden noemen waaruit dit blijkt?
6. Wat is de rol van mevrouw Roosevelt in dit boek? Sprak haar personage je aan? Hoe zou je de relatie tussen mevrouw Roosevelt en Odette’s moeder omschrijven?
7. Odette heeft een bijzondere gave van haar moeder geërfd. Sprak die verhaallijn je aan? Denk je dat het boek ook geschreven had kunnen worden zonder die verhaallijn?
8. In hoeverre denk je dat Clarice’ keuzes waar het Richmond en haar eigen pianospelen betreft voortkomen uit haar opvoeding, de tijd waarin ze jong was en haar vriendschap met Odette en Barbara Jean? Hoe denk je dat haar leven eruit had gezien als ze toen ze jong was een andere keuze had gemaakt? Kon je begrip opbrengen voor haar keuze om haar leven opnieuw vorm te geven?
9. Barbara Jean moet een moeilijke keuze maken tussen de man van wie ze houdt en de man die haar veiligheid kan bieden. Kon je begrip opbrengen voor haar keuze? En denk je dat ze diezelfde keuze zou maken als ze in de huidige tijd voor die keuze had gestaan?
10. Met welke verwachtingen begon je aan dit verhaal en zijn die waargemaakt? Wat voor soort boek (liefdesverhaal, komedie, tragedie, literatuur, enz.) dacht je dat dit was voor je het begon te lezen? En wat denk je nu?
11. Vind je de titel van het boek passen bij de inhoud? Hoe zou je de titel uitleggen? Denk je dat een andere titel je een ander idee zou hebben gegeven over het boek?
12. Met wat voor gevoel sloeg je het boek dicht? Zou je dit boek aan je vriend(inn)en aanraden? Waarom wel/niet? Hoe zou je het verhaal in twee zinnen samenvatten voor iemand anders? Wat is volgens jou het belangrijkste thema in dit boek?
(Bron: uitgeverij De Fontein)