Lezen /
Leesfragment: Manderley voor altijd van Tatiana de Rosnay
'Vannacht droomde ik dat ik weer naar Manderley ging', zo begint de roman Rebecca van Daphne du Maurier (1907-1989) uit 1938. Generaties lezers droomden weg bij dit verhaal over Max de Winter die zijn jonge bruid vanuit het zonnige Monte Carlo meeneemt naar het sombere Manderley, het huis waar hij met zijn overleden vrouw Rebecca woonde en waar de dominante huishoudster Mrs. Danvers er alles aan doet om Max' nieuwe liefde het leven zuur te maken. De roman werd miljoenen keren verkocht, is in veertig landen vertaald en werd succesvol verfilmd door Alfred Hitchcock.
Maar wat is er eigenlijk bekend over Daphne Du Maurier? Over haar hartstochtelijke ambities, haar nauwe band met Frankrijk en over de verwevenheid van haar werk en leven? Haar naam was Sarah-schrijfster Tatiana de Rosnay (1961) raakte gefascineerd door de mysterieuze Du Maurier en schetst in haar nieuwe roman Manderley voor altijd een portret van de schrijfster, wiens leven en werk vol psychologische spanning zaten.
In Frankrijk werd Manderley voor altijd al ruim 100.000 verkocht en genomineerd voor de prestigieuze Prix Goncourt de la Biographie 2015. Sinds vorige week ligt de roman ook in de Nederlandse boekhandels. Benieuwd?
Lees hier een fragment
Binnenkort lees je op Hebban ook een interview met Tatiana de Rosnay!
Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.
Meer veelbelovende boeken in maart
As in tas van Jelle Brandt Corstius (5 maart, Das Mag)
Ieder voorjaar maakte Jelle Brandt Corstius een fietstocht met zijn vader. Nooit langer dan twee dagen, dan kregen ze ruzie. In 2014 maakte Jelle de fietstocht voor het eerst zonder zijn vader, die twee maanden eerder overleed. Met in zijn fietstas een deel van de as fietste hij zestien dagen door Europa, om deze uiteindelijk bij de Middellandse Zee uit te strooien.
Het boek van de Baltimores van Joël Dicker (7 maart, De Bezige Bij)
Tot de dag dat het drama zich voltrok waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore, een welvarend gezin, en de Goldmans-uit-Montclair, een middenklassengezin. Marcus maakt deel uit van laatstgenoemde Goldmans en heeft een grenzeloze bewondering voor de Goldmans-uit-Baltimore. Acht jaar na het Drama besluit Marcus zijn familiegeschiedenis te vertellen. Want wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?
Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte van Joachim Meyerhoff (8 maart, Signatuur)
Joachim Meyerhoff wordt tot zijn eigen verbazing aangenomen op de theaterschool in München en gaat bij zijn eigenaardige grootouders wonen. Zijn grootmoeder is een diva en zijn grootvader een scherpe en intimiderende man. Hun dagen bestaan uit absurde rituelen waarbij de alcohol rijkelijk vloeit. Dit boek vertelt het verhaal van het vreemde leven bij zijn grootouders en de even bedenkelijke gang van zaken op de theaterschool.
Schittering van Margaret Mazzantini (9 maart, Wereldbibliotheek)
Guido en Constantino zijn van jongs af aan bevriend. Guido komt uit een welgesteld gezin, Constantino is de zoon van de portier. De jongens voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Na een schoolreis scheiden de wegen van de jongens en beginnen ze allebei aan een doorsneeleven. Maar juist als ze hebben besloten niet zonder elkaar te willen leven, slaat het noodlot toe.
Overal vogelzang van Evie Wyld (11 maart, De Geus)
Jake is de nieuwe bewoonster van een oude boerderij op een Brits eiland waar de wind altijd waait. Met alleen een hond en een kudde schapen als gezelschap is ze tevreden. Maar dan heeft iemand het op haar schapen gemunt. Om de paar nachten wordt er een aan stukken gereten. Wie zit hierachter?
Bekijk de verwachtpagina voor meer verwachte boeken.