Listmania /
Romans om op te vreten
Lekker lezen, lekker eten:
Culinaire romans #1
De term “Culinaire roman” is overigens een ruim begrip want het omvat zowel biografieën, memoires, thrillers, chicklit als literatuur, en steeds meer liefhebbers weten deze boeken te waarderen. Op Hebban zullen we aan het begin van ieder kwartaal populaire culinaire romans, maar ook de minder bekende, eens wat nader bekijken.
Als de abrikozen morgen bloeien van Jessica Soffer is een boek waarin de zoektocht naar het recept van Masgouf, het nationale gerecht van Irak, onderdeel is van een geschiedenis waarin twee vrouwen een bijzonder levensverhaal vertellen en uiteindelijk veel leren over zichzelf en elkaar. Een boek met veel diepgang en een prachtig realistisch verhaal over liefde en familiebanden afwisselend verteld door de twee hoofdpersonen. Een boek waar je moeilijk uit los komt als je er eenmaal aan begonnen bent. Het recept van Masgouf krijgen we aan het einde van het boek cadeau.
Verrukkelijk van Ruth Reichl is een echte culinaire feelgood roman met zeer smakelijke beschrijvingen van gerechten verpakt in een heel origineel verhaal. Het hedendaagse New York met alle culinaire hotspots trekt aan ons voorbij. Een verhaal vol verrassingen en onverwachte wendingen rond boeiende karakters.
Bakken voor je leven van Sarah Vaughan is een must voor alle fans van ‘Heel Holland bakt’ maar zeker ook voor lezers die liever alleen de bakresultaten opeten of er op papier van willen smullen. Om van te watertanden dit boek dat gaat over de finale van een bakwedstrijd waarin vijf deelnemers strijden om de langverwachte opvolger van bakfenomeen Kathleen Eaden te worden. Hun eigen leven maar ook dat van de baklegende wordt goed uitgediept. Een aanrader dit boek!
In de wereld van de Engelstalige boeken is men al een stapje verder en worden er kookboeken uitgegeven met daarin de recepten van gerechten uit bekende boekenseries. Zo is er een boek van Patricia Cornwell met de titel “Food to die for” en daarin vinden we de favoriete gerechten van de het fictieve personage Kay Scarpetta. En dat is slechts één voorbeeld van vele. Zover zijn we in Nederland nog niet maar vooralsnog is er meer dan genoeg keus voor de lezers die het culinaire genre een warm hart toedragen. Ook culinaire memoires zijn een mooi voorbeeld van boeken binnen het genre.
Mijn Russische geschiedenis van Anya von Bremzen is zo’n voorbeeld van culinaire memoires. Tegen de achtergrond van de geschiedenis van de Sovjet Unie lezen we over de enorme armoede en de vlucht naar de VS alwaar het verleden in ere werd gehouden door Russische recepten te bereiden. Het boek beschrijft het leven van drie generaties vrouwen aan de hand van de maaltijden die ze bereiden. Anya von Bremzen heeft een aantal zeer succesvolle kookboeken op haar naam staan en is culinair journaliste.
De troost van eten van Petra Possel zou je ook zeker culinaire memoires kunnen noemen. Het betreft hier korte verhalen die vertellen over de ervaringen die zij heeft met eten en drinken en de wereld daaromheen en de troost die ze daar op sommige momenten in het leven uit put. Maar ook de ergernissen en minder leuke zaken worden op warme maar vooral humoristische wijze beschreven. Een boekje dat doet verlangen naar meer culinaire memoires van Petra Possel. Niet alleen in de zomer maar ook tijdens de koude regenachtige dagen van de herfst en winter is het smullen geblazen van culinaire feelgood boeken. Of het een roman is, een thriller of gewoon een hartverwarmend verhaal maakt niet uit. Je duikt er mee weg in een hoekje van de bank met een grote kop thee of een glas wijn en genieten maar!
De kluts kwijt van Sarah Pinneo is een typisch voorbeeld van een warm en vlot geschreven verhaal over een jonge moeder en de keuze’s die ze moet maken in de wereld van kant-en-klaar maaltijden, biologisch eten, maaltijden zelf bereiden en wel of niet buiten de deur gaan werken. Julia Bailey is moeder van twee jongetjes én van haar geestjeskind Julia’s Child, een piepklein bedrijfje dat biologische groente- en fruithapjes met namen als "Lieve Linzen" en "Give Peas a Chance" voor peuters produceert. Als Marta, haar enige werknemer en grootste rots in de branding, voor elkaar weet te krijgen dat Julia live in de uitzending van een grote talkshow mag komen koken, ziet het ernaar uit dat de doorbraak waar ze al zo lang op wacht eindelijk voor het grijpen ligt.
Lunch in Parijs van Elizabeth Bard is voor een deel een liefdesverhaal maar voor een deel ook een familiekookboek. Gepeperd met watertandend lekkere recepten voor een zomerse ratatouille, zwaardvistartaar en gesmolten chocoladecakejes, is "Lunch in Parijs" een verhaal om verliefd op te worden. Een zoektocht naar zichzelf en de man van haar dromen. Het is niet het eerste boek van Elizabeth Bard en naar we hopen volgen er nog meer vertalingen van haar boeken. Het boek is al even op de markt naar je mag het zeker niet missen.
Culinaire boeken, of het nu om geschiedenis, biografie, memoires, roman of feelgood gaat, ze verdienen een eigen aparte plek in de boekenwereld. Nu is het vaak nog zoeken naar titels en stuit je soms bij toeval op een nieuwe ontdekking. Gelukkig is het simpel om op je Hebban-account al die smulboeken op je boekenplank te zetten. Voorlopig zijn we nog niet uitgelezen!