Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Lekker lezen na de Tour de France

door Hebban Crew 9 reacties
Hoe vul je het gat waarin je als Tour-liefhebber terechtkomt nadat de wielrenners vandaag op de Champs Elysées in Parijs zijn aangekomen? Geen Radio Tour de France meer. Geen Avond Etappe op televisie. Die tijd vul je natuurlijk met lezen. Speciaal voor jou tippen we de tien allerbeste en meest gewaardeerde fictieve boeken over de Tour en wielrennen in de breedste zin van het woord. Het perfecte startsein voor jouw Zomerse Reading Challenge die morgen begint. Beaucoup de plaisir!


10.

De helling

Boudewijn Smid

Op fietsvakantie in Frankrijk besluiten vijf veertigers om een beruchte col te beklimmen uit de Tour de France: La Marmotte. De uitdaging levert confrontaties op binnen de groep. Wat volgt is een relaas over de voorbereidingen, harde trainingen, de tocht zelf en schuringen tussen de vijf vrienden. Binnen de vriendengroep heeft Thomas namelijk zijn eigen ideeën over het beklimmen van La Marmotte.

9.

De man en zijn fiets

Wilfried de Jong

Zeg je wielerverhalen, dan zeg je Wilfried de Jong. Al jaren schrijft de sportpresentator en programmamaker wielerverhalen voor De Muur en NRC. In deze collectie bundelt hij al zijn wielerstukken, aangevuld met een aantal nog niet eerder gepubliceerde verhalen. Hij beschrijft de historie van het wielrennen en zijn eigen wielrenervaringen. Met zijn enthousiaste schrijfwijze verplaatst hij zich tot in detail in de wielrenner en maakt hij van de zware wedstrijden een menselijke ervaring.

8.

De Spaanse renner

Lidewey van Noort

Op het moment dat De Vuelta door Brabant trekt, veroorzaakt een Spaanse wielrenner een massale valpartij, waarna hij zelf uit koers raakt. Uren later vindt een Brabantse boer hem in een berm en neemt hem mee naar huis om te herstellen. De wielrenner, overkomen door schaamte en zelftwijfel, is niet van plan de boerderij snel te verlaten. Het is een schuilplek voor hem. De boer die hem opvangt schuilt misschien met zijn eigen redenen voor de buitenwereld.

7.

De val

Matthias M.R. Declercq

Het debuut van wielerjournalist Matthias Declerq vertelt het waargebeurde verhaal van vijf jonge, Belgische wielrenners die allemaal ambiëren een profcontract te tekenen. Die droom wordt voor hen allemaal werkelijkheid, maar samen moeten ze alles op alles zetten om niet op te geven. De ambitie die hen samenbracht, wordt uiteindelijk de kracht die hen uit elkaar drijft. Op indringende en realistische wijze reconstrueert Declerq het leven van de vijf wielrenners.

6.

De aankomst

Bas Steman

De wielrenner had een droom: de Tour de France winnen. Van die jeugddroom is niks terecht gekomen. Zijn wielermaatjes zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot grote wielerhelden, maar zelf is de hoofdpersoon achtergebleven met het gevoel mislukt te zijn. Nog een laatste keer doet hij een poging en begint hij aan de De ronde van Exel, om zichzelf te bewijzen. De aankomst is een roman met een autobiografisch randje.

5.

De kopgroep

Mart Smeets

Sportcommentator en wielerjournalist Mart Smeets neemt de lezer mee op een tour van corruptie en morele schuld. Zeven jaar na een in opruiing verlopen Tour de France komt de kopgroep weer bij elkaar. De zeven wielrenners, van zeven verschillende nationaliteiten, organiseren een reünie die al snel ontspoort tot een uitgelopen feest met drank en drugs. Onder het oppervlak bruist er spanning, want hoe kan het eigenlijk dat de kopgroep zeven jaar geleden die enorme voorsprong maakte?

4.

Hoe Tarzan de Tour de France won

Guus Luijters

Amsterdam, jaren vijftig. Wielrenfanaat Tom luistert het liefst de hele dag naar wielerwedstrijden op de radio of plakt foto's van wielrenners in zijn verzamelalbum. Hij kijkt het meest op naar Hein van Breenen, die ook wel bekend staat als Tarzan. Toms ouders nemen hem mee naar Frankrijk, om de Tour de France in het echt mee te maken. Maar dat avontuur kan nog wel eens anders aflopen dan hij had gedacht.

3.

De ereronde van de eland

Thijs Zonneveld

In De ereronde van de Eland waant de lezer zich weer helemaal in de Tour de France. Wielrenner Thijs Zonneveld beschrijft de eenzame gedachten van een wielrenner die op kop ligt, met nog honderdveertig kilometer te gaan. Tijdens de etappe slaan eenzaamheid, vermoeidheid en twijfels toe. Zelf heeft de wielrenner winnen al opgegeven — de jonge wielrenners winnen het aldoor van hem — maar dan lijkt het tij te keren.

2.

Ventoux

Bert Wagendorp

De Provence, 1982. Na hun eindexamen besluit een vriendengroep met de racefiets Mont Ventoux te beklimmen. Op de afdaling doet er zich een tragisch ongeluk voor en valt de vriendengroep uit elkaar. Dertig jaar later komt de vriendengroep weer samen om de bevreesde berg nogmaals te beklimmen. Ondertussen moeten ze de rouw om hun omgekomen vriend verwerken en hun vriendschap met elkaar herstellen.

Wagendorp schreef in 2019 Ferrara, het mooie vervolg op Ventoux.

1.

De renner

Tim Krabbé

Sinds de publicatie in 1978 is De renner uitgegroeid tot een heuse klassieker van de Nederlandse literatuur. Op negenentwintigjarige leeftijd begint Tim Krabbé met wielrennen en sindsdien heeft hij al meer dan duizend wedstrijden gereden. In De renner beschrijft Krabbé zijn deelname aan De ronde van Mont Aigoual van 1977, zijn driehonderdnegende wielerwedstrijd. Kan hij het van de 137 kilometer winnen?



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lekker lezen na de Tour de France

 

Gerelateerd