Column /
Leren is niet iets magisch.
Hogere cijfers, sneller klaar.
De eerste cijfers die Hugo (13, 1 gymnasium) voor Engels en Frans haalde, vielen nogal tegen. Na een paar maanden ontdekte hij wat verkeerd ging: ‘Bij aardrijkskunde of biologie krijg je elke keer één onderwerp. Daarna krijg je weer iets anders. Als het ene onderwerp minder goed gaat, kun je je cijfers weer ophalen met het volgende. Zo deed ik het eerst ook bij talen. Maar dat werkt niet, want de grammatica die je in een blok krijgt, hoort niet alleen maar bij dat blok. Die heb je altijd nodig.’
Hugo is een van de jongeren die we hebben geïnterviewd voor ons boek De Huiswerkhulp, hogere cijfers, sneller klaar. Zijn verhaal lijkt op dat van Berber (14, 2 havo), die we ook spraken. Alleen heeft zij geen moeite met talen, maar met wiskunde: ‘Vaak snapte ik het ’s avonds allemaal precies en ’s ochtends op school wist ik het niet meer. Sinds kort heb ik bijles. Mijn bijlesdocent heeft me uitgelegd dat ik naar mijn fouten moet kijken. Ik verbeter ze nu, net zo lang tot ik ze snap. Dat deed ik eerst niet, ik keek altijd naar wat het antwoord had moeten zijn en dan ging ik gewoon weer verder.’
Hugo en Berber zijn niet uitzonderlijk. Bijna alle leerlingen vinden het in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs lastig hun huiswerk snel en efficiënt te maken. Ze weten niet goed hoe ze moeten leren. Ze hebben het op de basisschool nooit geleerd en nu ze eenmaal op de middelbare school zitten, gaat iedereen ervan uit dat ze het kunnen. Maar hoe leer je woordjes zonder uren bezig te zijn? Hoe bereid je je voor op een wiskundetoets? En hoe kun je ervoor zorgen dat je hoger scoort voor aardrijkskunde of biologie?
Het zou handig zijn, dachten wij, als er een boek was waarin over alle schoolvakken stond hoe je ze beste kon aanpakken. Zo’n boek was er niet, dus hebben we het zelf geschreven. In De Huiswerkhulp vind je een overzicht van alle schoolvakken en heel veel tips. Tien manieren om woordjes te leren bijvoorbeeld, tips om beter te worden in wiskunde en voorbeelden van samenvattingen en schema’s voor geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. De tips komen uit de praktijk: ze zijn afkomstig van docenten, leerlingen en ouders.
De Huiswerkhulp bestaat uit twee boeken die samen worden verkocht: één voor leerlingen en één voor ouders. Want veel ouders willen hun kinderen graag helpen met huiswerk, maar dat gaat niet altijd goed. Ze krijgen ruzie over huiswerk, of weten niets anders te zeggen dan ‘beter je best doen’. In het boek voor ouders is ook een overzicht van alle vakken te vinden. Daarnaast leggen we uit hoe ouders hun kinderen het beste kunnen helpen en wat ze vooral níet moeten doen.
Je leest in De Huiswerkhulp ook over motivatie, het belang van een diploma en algemene tips om efficiënt te leren. Daarnaast vertellen jongeren over hun problemen met leren en hoe ze die hebben opgelost. Hoe verschillend de tips per vak ook zijn, er is één conclusie die altijd geldt. Leren is niet iets magisch. Leren is een kwestie van zoeken naar de methode die voor jou het beste werkt. Zoek uit hoe jij het beste leert en je zult ontdekken dat je in minder tijd hogere cijfers haalt.
Winactie
Wil jij ook betere schoolresultaten, maar minder tijd spenderen aan je huiswerk? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op het boek voltips & tricks! Klik daarvoor op het giveaway-kader rechts van dit artikel.
De Huiswerkhulp is vanaf 1 mei te koop! Meer informatie over het boek vind je hier.
Kijk ook eens op Hebban Mens voor de column die de auteurs speciaal voor ouders schreven.