Listmania /
Lezers over 2014 - André: 'Utopische dromen en wankelmoedige heroïek van een zoekende man'
Hebban is een site voor én door lezers. We vroegen actieve Hebban-lezers om hun top 5 van 2014 met ons te delen. Vandaag André van Dijk, vormgever van boeken en recensent voor o.a. 8Weekly.
Even voorstellen...
André van Dijk zit als grafisch ontwerper en lezer/schrijver het liefst tussen de boeken. Na een traditionele leesjeugd worden in 1986 zijn ogen geopend door Martin Amis die met Geld zijn meesterwerk van dat moment aflevert. Ook Under The Volcano van Malcolm Lowry heeft alles bijgedragen aan een niet te stoppen leeswoede. Vanaf die periode worden boeken gekocht in plaats van geleend: de werelden vol verhalen dienen altijd onder handbereik te liggen. Boeken vormgeven, in alle soorten en maten, zorgt voor een beroepsmatige verbinding, terwijl als actief recensent de twee andere zaken bij elkaar komen: lezen én schrijven. Beter kan haast niet. Nog meer passies: Duitse literatuur (Goethe, Mann, Walser), Engelse (McEwan, Barnes, Amis) en Amerikaanse (Roth, Wolfe, Proulx). Heel veel Nederlands: klassiekers, arrivées en debutanten. Poëzie en non-fictie (geschiedenis en kunst) liggen ook altijd op het nachtkastje.
'Het interessegebied' van Martin Amis
Nu we zo ongeveer alles weten van WOII en de Holocaust blijft als enige de eeuwig onbeantwoorde Warum-Frage over. Martin Amis probeert daar greep op te krijgen door een overrompelende roman te schrijven over liefde, leven en dood in een nazivernietigingskamp. Een literair hoogstandje: snoeihard en emotioneel, brutaal en hilarisch, maar vooral van een aangrijpende dichtbijheid.
'De avonturen van Hillebillie Veen' van Nanne Tepper
De in 2012 overleden Nanne Tepper heeft met deze novelle zijn bijnaam 'Holden Caulfield van het Hoge Noorden' helemaal waargemaakt. Zijn alterego Hille Veen wordt verliefd op een dertienjarige nimfijn in de uitzichtloosheid van het Oostgroningse aardappelland. In hoekig en bonkig proza worden we meegevoerd in zijn utopische dromen – en toont Nanne Tepper zijn helaas te vroeg verdwenen talent.
'De autonauten van de kosmosnelweg' van Julio Cortázar & Carol Dunlop
Verslag van een surrealistische expeditie langs de 65 parkeerplaatsen aan de snelweg tussen Parijs en Marseille. Op magistrale wijze weten de auteurs hun ervaringen om te zetten in simpele opsommingen van maaltijden, prachtige beschrijvingen van ontmoetingen en fictieve verhalen over hun fantasierijke belevingswereld. Ondertussen is het ook een intense liefdesverklaring aan elkaar.
'De woordenaar' van Sandra Langereis
Christoffel Plantijn (1520-1589) was de belangrijkste drukker en uitgever van zijn tijd. Hij bouwde in de zestiende eeuw aan een imperium dat met strakke hand, en met vallen en opstaan, vanuit handelscentrum Antwerpen werd geleid. Historica Sandra Langereis beschrijft zijn wederwaardigheden in een boeiende en zeer leesbare biografie
'Augustus' van John Williams
Na Stoner en Butcher's Crossing worden we voor de derde keer getrakteerd op een herontdekt juweeltje van John Williams. Met Augustus (1972) weet hij opnieuw de wankelmoedige heroïek van een zoekende man bloot te leggen. Maar nu van een man 'on top of the world'. In briefvorm wordt door tijdgenoten een fascinerend beeld geboetseerd van de Romeinse keizer Augustus.