Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Advertorial /

Lieve Joris portretteert vol liefde haar zusje in 'Hildeke'

door Hebban Crew 1 reactie
Nadat Lieve Joris in 'Terug naar Neerpelt' haar bewonderde en verguisde broer Fonny portretteerde, duikt ze met 'Hildeke' opnieuw in haar familiegeschiedenis. Dit keer staat haar zusje centraal, een vrouw met downsyndroom en het bindmiddel van de familie. Lees nu een sneak preview van 'Hildeke' en maak kans het boek te winnen.

Lieve Joris (1953) begon na haar studie journalistiek te schrijven voor de Haagse Post, NRC en het maandblad Avenue. In 1986 debuteerde ze met De Golf, waarna een indrukwekkend oeuvre aan reisverhalen volgde. In haar werk beschrijft ze haar eigen ervaringen in de landen die ze bezoekt en plaatst ze in de sociaal-politieke en culturele context. Zo schreef ze onder andere over het Midden-Oosten, Afrika en Hongarije.

'Respectvolle, integere aubade voor een wezen dat vanaf haar geboorte veel zorg nodig had.' – Dirk Leyman, De Morgen

Joris richtte haar blik naar binnen met Terug naar Neerpelt. Ze is het middelste kind in een gezin van negen en ontvluchtte op haar negentiende zowel het dorp als haar grote Vlaamse familie. Toch was een terugkeer onvermijdelijk. Nadat ze in Terug naar Neerpelt haar oudere broer Fonny onder de loep nam, doet ze dat nu met haar zus Hildeke. Een vrouw met een 'zingend hartje'. Joris moet haar eigen schuldgevoelens en de oude familiespanningen onder ogen komen in Hildeke.

Hildeke

Lieve Joris

Nadat zij in Terug naar Neerpelt schreef over haar bewonderde en verguisde broer Fonny, duikt Lieve Joris in Hildeke opnieuw in haar familiegeschiedenis. Deze keer richt zij de blik op haar jongere zus, ‘dat andere uiterste op de schaal van het menselijk tekort’, die het downsyndroom heeft en na de dood van haar ouders onder de hoede komt van haar broers en zussen. Hildeke heeft een ‘zingend hartje’, waardoor ze alom geliefd is, maar beschikt ook over een feilloze antenne voor goed en kwaad.

Met liefde en humor portretteert Lieve Joris de grote Vlaamse familie die ze op haar negentiende ontvluchtte en waar ze, door de toenemende zorg voor haar ouders en voor Hildeke, naar terug wordt gezogen. Terwijl het schuldgevoel over haar jarenlange afwezigheid knaagt, steken oude familiespanningen de kop op. Maar Hildeke houdt hen tot het einde toe bij elkaar.

Leesfragment

Ben jij benieuwd naar dit nieuwe familieportret door Lieve Joris? Hieronder lees je alvast een sneak preview van Hildeke. Spreekt het boek je aan? Doe dan mee met onderstaande winactie.

Lees een sneak preview

'Volstrekt onsentimenteel en toch om te janken zo pijnlijk' – Piet Piryns over Terug naar Neerpelt

Achter het boek

'Binnen de familie val je altijd terug in je oude rol: ga maar staan waar je stond.'

In een interview met Trouw vertelt Joris dat haar broer Fonny en zus Hildeke twee uitersten zijn op de schaal van het menselijk tekort. 'Nummer drie, Fonny, was al jong drugsverslaafd, iemand tegen wie je je moest beschermen. Hildeke was nummer zeven, geboren met het syndroom van Down, iemand die je moest beschermen.' Het zijn verhalen waar ze naar toe moest werken, nadat ze haar pen had geoefend. Het was op haar reizen dat ze besefte hoe vaak ze situaties opzocht die leken op thuis.

'Je hebt een heleboel psychologisch inzicht en diplomatiek vermogen om een gezin met een vader, een moeder, een grootmoeder en negen kinderen te overleven. Ondertussen bewoog ik me tijdens mijn reizen altijd tussen Fonny- en Hildeke-achtige polen. [...] Ze zijn me altijd blijven aantrekken.'

Joris herinnert zich hoe Hildeke overal op natuurlijke wijze bij betrokken werd dankzij hun moeder, die het haar andere kinderen leerden. 'Alleen toen een van mijn zussen met haar eerste vriendje thuiskwam, is ze even weggehouden,' vertelt ze. 'Die jongen moest eens denken dat hij ook zo'n kind kon krijgen.' In haar boek probeert de auteur haar zus zonder sentimentaliteit aan de wereld te tonen, net zoals ze deed met haar broer Fonny.

'Het is ongelofelijk hoe zij dingen aanvoelde. Dan hadden we een conflict in de familie en dan strekte ze opeens haar hand naar je uit om je wang te strelen. Communiceren op een andere manier. Dat tekende Hildeke wel. Ook op momenten dat ze zelf al worstelde met haar gezondheid. Dat hartje ging nog altijd naar anderen uit.'

Winactie

Hou jij van familieportretten en spreekt de schrijfstijl van Lieve Joris je aan? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact vijf exemplaren weggeven van Hildeke. Kijk snel hoe je mee kunt doen:

Naar de winactie



Over de auteur

Hebban Crew

2596 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lieve Joris portretteert vol liefde haar zusje in 'Hildeke'

 

Gerelateerd

Over

Lieve Joris

Lieve Joris

Lieve Joris (1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen. Ze studeerde een ...