Nieuws /
Liever Lokaal is het Gouden Kookboek 2015
Op maandag 26 oktober begon de eerste Kookboekenweek en werd het eerste Gouden Kookboek uitgereikt tijdens een uitzending van het NPO2 programma Tijd voor Max. Annette van Ruitenberg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn en Ruth de Ruwe (fotografie) mochten de prijs voor ‘het beste kookboek van de lage landen’ in ontvangst nemen voor hun boek Liever lokaal. 365 per jaar (Fontaine uitgevers).
Verse aardbeien in november of witlof in de zomer. Voor veel mensen is dat nu de gewoonste zaak van de wereld omdat deze producten tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt liggen. De auteurs van Liever lokaal laten zien dat het ook anders kan. Liever lokaal laat je weer koken volgens de seizoenen met producten die in Nederland verbouwd worden.
Vier jaar hadden Annette van Ruitenburg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn nodig om dit uit te puzzelen en te komen tot een kookboek waarin alleen die gerechten en ingrediënten staan die slow food waardig zijn. Hun doel is dat ze met het boek vergeten groenten weer op de kaart krijgen, oorspronkelijke gerechten behouden en dat ze jongeren kunnen stimuleren hiermee verder te gaan.
Uit het rapport van de vakjury:
"Dit kookboek is een perfect basiskookboek met ingrediënten die ons land rijk is, geschikt voor alle Nederlanders. De gezonde en eerlijke recepten uit dit boek zijn origineel, beknopt en niet ingewikkeld, waarbij elk recept begint met een korte informatieve tekst. Lokale producten van het seizoen staan echt centraal in dit boek."