Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Lindy's Vegan Challenge #5

door Lindy de Jong 1 reactie
De huidige gezondheidstrend heeft veganisme hip gemaakt. Foodblogs met uitsluitend veganistische recepten poppen uit de vruchtbare grond van het wereldwijde web en de mooiste vegan kookboeken vinden gretig aftrek. Hebban-redacteur Lindy daagt zichzelf uit en gaat in oktober de Vegan Challenge aan. Op Hebban deelt ze deze maand haar ervaringen én tips!


Een challenge als eyeopener

Ik kan niet geloven dat de maand oktober alweer haar einde nadert. Toen ik me opgaf voor de Vegan Challenge was ik me er eigenlijk helemaal niet van bewust dat een maand best wel lang is. Eenendertig dagen, meerdere maaltijden per dag; binnenshuis eten, op het werk, sociale gelegenheden bij andere mensen thuis of in cafés en restaurants. En bij elk recept wat je maakt en alles wat je in je mond stopt eerst bedenken of het wel ‘vegan’ is.  

Toch vlogen de dagen voorbij. Ik moet bekennen dat het me weinig tot geen moeite heeft gekost om de challenge vol te houden. Met een beetje voorbereiding, het lezen van etiketten en de inspiratie uit kookboeken kom je echt een heel eind. En wanneer je je goed inleest in de materie rond veganisme en duidelijk wordt welke invloed je op het milieu, de wereld en je eigen gezondheid kunt uitoefenen door plantaardig te eten is motivatie ook absoluut geen probleem.  

Ik kreeg afgelopen week wel de vraag of veganistisch eten niet veel duurder is dan een ‘normaal’ eetpatroon. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze maand meer geld kwijt was dan ik normaal gesproken aan mijn voeding uitgeef. Maar dat was voornamelijk een gevolg omdat ik zoveel mogelijk producten wilde uitproberen. Als je veel vegan vleesvervangers, kaas, chocolade en koekjes koopt, zal je inderdaad iets duurder uit zijn in de supermarkt. Ook bezocht ik deze maand vaker dan gemiddeld een restaurant om een veganistische optie te testen. Maar uiteindelijk is plantaardig eten in de basis eigenlijk heel goedkoop. Voor aardappelen, rijst, pasta, groenten en peulvruchten heb je namelijk helemaal geen dikke portemonnee nodig, zo concluderen ook De Groene Meisjes in hun gelijknamige boek.  

Merel Wildschut en Jamie van Zijl, a.k.a. De Groene Meisjes, runnen al enkele jaren een veganistisch blog. Sinds 2011 delen zij tips op het gebied van vegan koken, kopen, wonen, reizen en leven. Inmiddels is er sinds deze maand dus ook een boek. De Groene Meisjes is een handboek waarin de meisjes precies de onderwerpen aanhalen die mij de afgelopen maand bezighielden. Naast de basisinformatie over het hoe en waarom van veganisme volgen hoofdstukken over vegan eten in sociale situaties en advies om zonder stress buiten de deur te eten, maar ook over dierproefvrije en natuurlijke cosmetica, eerlijke kleding en het stylen van je huis met tweedehands artikelen, én over groen reizen.  

Plantaardig eten en veganistisch leven hoeft niet moeilijk en kan juist erg leuk zijn, vinden De Groene Meisjes. Het vergt alleen wat meer voorbereiding. Zo ging ik afgelopen zaterdag na een heerlijke boswandeling samen met mijn vader lunchen bij een Hajé Restaurant. Van tevoren zocht ik een plek uit waar de Dutch Weed Burger verkrijgbaar was (die ik graag wilde testen), maar waar de menukaart ook opties bood voor mijn traditionele, allesetende vader. De burger was overigens heerlijk. Een stevige paddy, een bijzonder broodje en een romige saus, alles met een ietwat ziltige smaak. Voor mensen die van vis houden is deze burger - en andere producten met zeewier  als een van de hoofdingrediënten - een perfecte keus.  

De Groene Meisjes wijden een belangrijk deel van hun boek aan de mindset. Ook hierin herken ik veel van mezelf. Jamie en Merel maken duidelijk dat iedere persoon een verandering op een andere manier doorvoert en dat is okay. De een verandert zijn eetpatroon in stappen, de ander wordt cold turkey veganist (leuke woordkeus in deze context). Heb geduld en zolang je je doelen voor ogen houdt, is er niemand die je zal veroordelen als je eens een ‘misstap’ maakt of dat broodje geitenkaas niet kunt laten staan.  

Het is fijn als mensen achter je staan. Aankomend weekend sluit ik de Vegan Challenge officieel af. Samen met mijn moeder ga ik er een paar dagen tussenuit – de grootste uitdaging deze maand - en zij heeft beloofd in ieder geval een dag met mij ‘mee te doen’. Aankomende zondag - op 1 november, de eerste dag na de challenge én Wereld Veganisme Dag – zal ik niet meteen naar een eitje of stukje kaas grijpen.  

Of ik ooit 100% veganist zal worden en alle dierlijke producten af zal zweren is ook voor mij nog niet duidelijk. Ik houd niet van etiketten, ik houd niet van hokjes; zoals het er nu naar uitziet blijf ik thuis plantaardig eten, zoek ik buiten de deur zoveel mogelijk de veganistische opties uit of eet ik vegetarisch. Geloven in wat je eet en waarom, het jezelf niet te moeilijk maken en vooral blijven genieten. De ware uitdaging is jezelf blijven ontwikkelen, blijven leren en openstaan voor nieuwe ideeën en je steentje bij willen dragen aan een betere wereld. De Vegan Challenge was daarvoor de perfecte eyeopener.  


Meer lezen:
Lindy's Vegan Challenge #1: Dertig dagen vegan
Lindy's Vegan Challenge #2: Snacken zonder schuldgevoel
Lindy's Vegan Challenge #3: Inspiratie en vraagtekens
Lindy's Vegan Challenge #4: Zee wie?!

Wil je meer weten over veganisme? Op Hebban Culinair lees je een dossier met meer achtergrondinformatie over deze levensstijl. Hier vind je een artikel en lijst met veganistische kookboeken.



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Lindy's Vegan Challenge #5

 

Gerelateerd