Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Literaire wiskunde: handige formules voor een eenvoudiger leesleven

door Hebban Crew 179 reacties
Deze zomer hoef jij niet meer te stressen over met hoeveel boeken je de boekwinkel uitloopt, hoeveel boeken je dit jaar gaat lezen of hoeveel geld je opzij zet om nieuwe pareltjes aan te schaffen. Met een beetje omrekenen komt eigenlijk elke beslissing wel in jouw voordeel uit. Het leven is ineens een stuk eenvoudiger met literaire wiskunde.

De logische wereld van book math

Als je veel op TikTok of andere sociale media te vinden bent, heb je vast wel eens het fenomeen 'girl math' voorbij zien komen. In de korte video's leggen TikTokkers uit hoe je door een simpele omrekening makkelijk al je aankopen kunt rechtvaardigen. Zo wordt contant geld niet als echt geld gezien, dus als je iets aanschaft en het contant afrekent, is het eigenlijk gratis. Of neem deze: als je je aankoop terugbrengt naar de winkel, heb je geld verdiend. Het idee is dus dat elke girl math-formule op de een of andere manier in jouw voordeel werkt. BoekTok haakte hier al snel op in en toverde de trend om tot 'book math', logische beredeneringen om onder andere al je boekaankopen te verantwoorden. Je hebt immers nooit genoeg boeken.

Het leven van een leesverslaafde kan soms enorm zwaar zijn. Hoe kun je nu tussen al die prachtige boeken kiezen in de boekwinkel? Heb je wel genoeg tijd vrijgemaakt om boeken uit te lezen, zodat je je Reading Challenge kunt halen? Gelukkig wordt alles een stuk makkelijker met literaire wiskunde. Deze wetenschap reikt je creatieve oplossingen aan om onlogische aankopen te verantwoorden. Zeiden we onlogisch? We bedoelen natuurlijk vanzelfsprekend. Essentieel. Broodnodig! Met deze wiskundeformules hoef jij je geen ongeluk meer te stressen over nagelbijtende kwesties waar je tegenaan loopt als boekenwurm. Want a2 + b2 = meer boeken.

1.

Boeken met contant geld betalen = gratis boeken

Bij situaties waarbij je bankrekening dreigt op te drogen, mag je te allen tijde deze noodformule toepassen. Het is essentieel dat je niet zonder boek komt te zitten. Contant geld mag de functie van een cadeaubon overnemen, zo heeft de literairewiskundepolitie besloten in akte 2 van het Wiskundig Wetboek. Omdat de literairewiskundepolitie het welzijn van de lezer enorm belangrijk acht, ziet het als zeer hoge prioriteit om de lezer te verlossen van zware lasten (muntgeld). Daarnaast is besloten dat als geld niet van de bankrekening wordt afgeschreven, er ook geen geld is uitgegeven.

2.

Een zwaar literair boek lezen = meerdere boeken gelezen

Lezers die hun concentratie in een laatje hebben verstopt en de sleutel uit het raam hebben gegooid, of recent tegen een lantaarnpaal gelopen zijn waardoor ze nu met een hersenschudding thuiszitten, lukt het waarschijnlijk niet om door dat literaire beest dat ze proberen te lezen heen te komen. Pas op deze situaties – en elke andere situatie waarbij het je niet lukt een boek uit te lezen – de bovenstaande formule toe. Je zult zien dat je rijkelijk beloond wordt. Je hoeft alleen maar even uit te rekenen hoeveel pogingen je hebt gedaan om in het boek te beginnen en voilà: zo veel boeken mag je dan als gelezen wegzetten. Enige rekenkunst is wel vereist, maar de literairewiskundepolitie zal niet achter je aankomen als er een foutief antwoord uitkomt. Zo lang je maar in je eigen voordeel beslist.

Let op: bij deze regel kan nog een andere formule komen kijken. Het is van groot belang de volgende formule altijd bij de hand te houden, want het kan zijn dat je meer boeken gelezen hebt dan dat je denkt. De regel gaat als volgt: 'Als je een klassieker hebt gelezen, telt dat als twee boeken.' Dus even rekenen ... als je zeven keer opnieuw bent begonnen in dat literaire beest én het is een klassieker, dan heb je 7 x 2 = 14 boeken gelezen. Zo, die Hebban Reading Challenge gaat ineens hard.

3.

Een boek niet in de aanbieding kopen = geld verloren

Lezers die zich deze zomer in de boekwinkel bevinden, worden dringend verzocht de boeken die in de aanbieding zijn direct aan te schaffen. De grote treurnis die lezers zal treffen als ze zich een maand later weer in de boekwinkel bevinden, dezelfde boeken zien en die nog steeds willen, zal desastreus zijn. Dit is omdat ze dan massaal brullen: 'Had ik ze maar in de aanbieding gekocht, nu moet ik de volle prijs betalen!' Ja, dan gaan ze er dus financieel op achteruit. Het is in ieders belang om een lezer die boeken in de aanbieding hamstert, gewoon hun gang te laten gaan. Zowel mentaal als financieel worden ze er rijker van.

4.

Een reeks kopen = één boek kopen

Deze formule lijkt haaks te staan op de formule a2 + b2 = meer boeken, maar elke lezer weet dat bovenstaande regel uiteindelijk resulteert in meer boeken. Sowieso begin je niet in een serie om hem vervolgens niet af te maken. En als je het eerste deel koopt, weet je dat je toch terug naar de winkel moet om de rest van de reeks ook te kopen, dus je kunt beter de hele serie in één keer aanschaffen. Het Ministerie van Logica stemt hiermee in. Tevens werd gisteren op een kladblaadje de volgende tip gevonden: als je naar de boekwinkel gaat voor twee boeken en je koopt een complete serie, mag je daarnaast nóg een boek uitzoeken. Het is streng verboden adviezen van medelezers te negeren.

5.

Een boek kopen op vakantie = souvenir

Om de geestelijke gezondheid van lezers op peil te houden, wordt hen verzocht op vakantie een souvenir mee te nemen. Het souvenir dient van papier gemaakt te zijn, met drukwerk aan de binnenkant. Het drukwerk mag uit letters, tekens of platen bestaan, of een combinatie hiervan. Het bindende werk dat het souvenir bijeenhoudt, mag zowel van hard als zacht karton gemaakt zijn en behoort eveneens voorzien te zijn van drukwerk. Het is irrelevant hoeveel souvenirs een lezer mee naar huis neemt, als het er maar minimaal één is. Ook thuisblijvers worden geacht een souvenir te kopen, bij de lokale boekhandel.

6.

Een boek pre-orderen = cadeautje aan jezelf

Eerder werd al door het Ministerie van Muzikale Zaken besloten dat concertkaarten kopen een cadeau is aan je toekomstige zelf. Na grondig doctoraal onderzoek op literair en wiskundig vlak is dit ook wetenschappelijk bewezen, dus is deze regel doorgetrokken naar lezers en opgenomen in het Wiskundig Wetboek. Als je nu een boek vooruitbestelt, ontvang je in de toekomst een cadeautje. Hier komen geen kaboutertjes aan te pas.

7.

Een kort boek met lange hoofdstukken = een lang boek met korte hoofdstukken

Kort = lang en vice versa. In 1415 werd deze regel al opgetekend toen er wiskundig onderzoek werd gedaan naar vergelijkingen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat lange boeken met korte hoofdstukken exact hetzelfde zijn als korte boeken met lange hoofdstukken. Sinds een paar decennia is deze stelling opgenomen in het Wiskundig Wetboek. De literairewiskundepolitie raadt lezers aan om geen hersengymnastiek te beoefenen om deze formule tot op het bot te doorgronden. Alle documentatie van het onderzoek uit 1415 is helaas verloren gegaan, maar als het logisch klinkt, dan klopt het.

Welke literaire rekenmethode hang jij aan?



Over de auteur

Hebban Crew

2572 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Literaire wiskunde: handige formules voor een eenvoudiger leesleven

 

fun