Abdelkader Benali: 'Hoe meer je erover weet, hoe meer je gaat zien'
Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. Benali schreef in 2020 het essay voor de Maand van de Geschiedenis: Reizigers van een nieuwe tijd. Ook werd hij gekozen tot dichter van Nederland Leest 2021.
Voor alle interviews met Literatour-auteurs kijk je hier.
Hebban vraagt
1
Wat las jij zelf graag als jongere? (Of wat had je graag willen lezen, maar was niet voor handen?)
Ik ging graag naar de bibliotheek. Meestal dikke boeken met spannende verhalen. Ik heb heel veel Stephen King gelezen, dat vond ik geweldig (nog steeds, maar lang geleden dat ik iets van hem las). Maar ik heb werkelijk de hele plank leeg gelezen, ook de korte verhalen van Roald Dahl – hij schreef heel spannend voor volwassenen – en daarna veel W.F. Hermans, dat waren ook wel toegankelijke boeken. Tegenwoordig is er veel meer aanbod van Young Adult.
2
Je schrijft in een breed palet aan genres. Hoe bepaal jij aan welk soort boek je per keer wilt werken?
Hangt af van het thema. Als het over de dood gaat – zoals in mijn nieuwe roman die dit jaar uitkomt – dan is de stijl ingetogen, serieuzer, probeer ik het gevoel van rouw en verdriet goed uit te werken. Maar het is niet zo dat ik iets radicaal anders doe. Ik bereid me voor, lees me in en ga dan aan de slag!
3
In jouw werk komen regelmatig onderwerpen als migratie, racisme en discriminatie aan bod. Welk van je eigen boeken zou je jongeren willen aanraden om te lezen als het om deze thema’s gaat?
De vreemdeling. Racisme aan onszelf uitgelegd, over hoe racisme ons dagelijkse leven beïnvloedt, waarin ik put uit mijn ervaringen. Het is niet makkelijk om erover te schrijven omdat je liever niet wilt worden herinnerd aan traumatische gebeurtenissen.
4
Hoe vind jij dat het gesteld is met diversiteit, als het gaat om de boeken en auteurs die jongeren voor school moeten lezen?
In een zin: dat kan véél beter. Er gebeurt langzaam van alles en nog wat, maar we hebben nog een lange weg te gaan.
5
Afgelopen november was je dichter bij de campagne Nederland Leest. Poëzie wordt vaak als lastig beschouwd; hoe is het volgens jou wel toegankelijk te maken voor scholieren?
Poëzie is lastig en is ook leuk; ik begin bij dat leuke eraan en kom dan vanzelf wel bij lastig en eenmaal bij lastig dan ontdekken we dat het helemaal niet zo lastig is. We zijn zo gewend dat taal 'concrete' zaken beschrijft, maar taal is op zichzelf ook mooi, intrigerend mooi en poëzie laat dat zien. Je moet met andere ogen gaan kijken naar de taal. En om dat goed te doen moet je er veel over praten. Een beetje zoals je naar een schilderij kijkt, hoe meer je erover weet, hoe meer je gaat zien.
6
Wat vind jij het leukste aan een schoolbezoek en het ontmoeten van jonge lezers?
Het is altijd spannend, want elke klas is anders, maar ik ben altijd heel erg blij als ik de response 'voel', als er nieuwsgierigheid ontstaat en als ik voel dat het me gelukt is dat ze literatuur niet heilig hoeven te vinden.
7
Welke vraag zou jij graag beantwoorden tijdens een schoolbezoek en waarom?
Ik vind de onverwachte vragen de beste vragen.
8
Wat heeft bij jou goed geholpen als tiener om de liefde voor lezen aan te wakkeren?
Dat de bibliotheek gratis was. Ik was altijd wel onder de indruk van schrijvers. Het inspireerde me om zelf iets te gaan maken.
9
Hoe zie jij de toekomst van het boek voor jongeren?
Die is goed. Jongeren lezen. En blijven lezen. We zijn nog niet van het boek af.
10
Welke toekomstdromen heb je nog?
Dromen? Ik ben mijn dromen aan het realiseren, ik heb het er maar druk mee...
Literatour
Van de Boekenweek van Jongeren tot aan de schoolbezoeken in februari worden er op Hebban regelmatig interviews geplaatst met één van de enthousiaste auteurs uit het Literatour-team. Op de overzichtspagina vind je alle deelnemende auteurs, hier kun je ook de al gepubliceerde interviews teruglezen.
Auteursfoto: © Bob Bronshoff via CPNB