Libris Literatuur Prijs 2018 - schrijf je nu in voor de exclusieve leesclubs!
De shortlist
- De pelikaan van Martin Michael Driessen
- En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra
- Wees onzichtbaar van Murat Isik
- Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer
- Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen
- De heilige Rita van Tommy Wieringa
De bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018 is op 7 mei.
Naar het Libris Literatuur Prijs-kanaal op Hebban
Doe mee!
Om je aan te kunnen melden voor en deel te kunnen nemen aan de Libris Literatuur Prijs Leesclub heb je niet veel nodig. Een registratie op Hebban, zin om te lezen en plezier in het bespreken van een boek met andere lezers. Heb je nog geen Hebbanaccount, maak er dan hier (gratis en snel) een aan.
Uit alle inzenders voor een titel kiezen we 50 lezers, die van Libris het boek zullen ontvangen. Geef bij je inschrijving aan of je voorkeur uitgaat naar een boek of ebook. Ben je niet geselecteerd of heb je het boek zelf al in huis liggen (of zelfs al gelezen) dan kun je altijd aanschuiven met een eigen exemplaar. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!
Meer weten over online leesclubs op Hebban? Hier lees je er alles over!
De pelikaan van Martin Michael Driessen
Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door.
Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.
En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra
Een zwangerschap in het teken van de Oorlog
Op haar achttiende besluit Marjolijn van Heemstra: wanneer ze ooit een zoon krijgt, draagt hij de naam en zegelring van oudoom en verzetsheld Frans Julius Johan, in de familie beter bekend als 'Bommenneef'.
Jaren later is de eerste zoon op komst en groeien de twijfels. Wie was deze schimmige man voor wie de oorlog nooit geëindigd is en die op Sinterklaasavond 1946 'een bommetje' legde? Kan ze haar zoon wel opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? En we noemen hem is een indrukwekkende zoektocht, op de grens tussen waarheid en mythe.
Wees onzichtbaar van Murat Isik
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer. De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin. Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs.
Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer
Voor Peachez, een romance heeft Ilja Leonard Pfeijffer zich gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat niet in wezen voor alle liefdesrelaties?
Peachez, een romance behandelt het moderne fenomeen van catfishing en zo ook het eeuwige thema van de zoektocht naar geluk in de liefde, maar het is ook een filosofische roman die leest als een thriller.
Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen
Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven.
Tijdens zijn zwerftochten door deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren.
Arjen van Veelen zoekt in deze prachtige essayistische roman naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap.
De heilige Rita van Tommy Wieringa
Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.
De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.