Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Luistervink #1 | Luisteren is ook lezen

door Soraya Vink (crew) 33 reacties
Tijdens de Week van het Luisterboek staat alles in het teken van luisterboeken. Hebban redacteur Soraya Vink krijgt weleens te horen dat ze bijna in staat zou zijn om een fysiek boek en luisterboek tegelijk te 'lezen' In haar nieuwe column Luistervink praat ze je maandelijks bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van luisterboeken en geeft ze je nieuwe luistertips.

Meer Week van het Luisterboek vind je op het Luisterboeken-kanaal

 

Toen ik klein was ontkwamen mijn ouders er nooit aan om mij minstens een verhaaltje voor te lezen voordat ik ging slapen. Favoriet was het grote Jip en Janneke boek waarin bepaalde verhalen een streepje voor hadden bij mij. Vaak lukte het me om dan na een uitgekozen verhaal ook nog een van mijn favorieten te horen. Het heeft iets geruststellend om een verhaal te horen, zeker als het wordt voorgelezen door de mensen die je liefhebt. 

Maar we worden allemaal ouder, kinderboeken komen in dozen terecht of worden misschien weggegeven of verkocht. Er ligt een wereld open van verhalen die je nog mag ontdekken en gelukkig ben ik vanaf het eerste moment een liefhebber van die ontdekkingstocht geweest. Meters papier heb ik inmiddels verslonden, mijn bibliotheekpasje is door de jaren heen zo versleten dat mijn naam onleesbaar werd en mijn wil ik lezen-stapel heeft het meeste weg van een Jenga spel. De geur van papier, actief bladzijdes omslaan; vanaf het moment dat ik zelf kon lezen associeerde ik deze details met die wereld.  

Twee jaar geleden kwam ik in aanraking met mijn eerste luisterboek. Audio bracht ik vooral in verband met muziek, waarmee emoties op een heel andere manier benaderd worden. Muziek vertelt een verhaal in klank en ook met de songtekst bijvoorbeeld. Maar dat een leesboek ook met een stem overgedragen kon worden, wilde er eerst niet in bij mij. Ik had de CD's met luistertitels ooit wel zien staan in een donker hoekje van mijn biblotheek, maar juist die presentatie trok mij nooit over de streep om eens zoveel uur te gaan luisteren. Hoe moest ik dat doen? Zittend of liggend op de bank zou ik zo vertrokken zijn naar dromenland, was mijn overtuiging. Het voelde als louter passief om naar een uitgesproken tekst te luisteren in plaats van een boek in handen te hebben.

Daar had ik het dus echt bij het verkeerde eind. Zo luisterde ik in het beginstadium van mijn luisterboekencarrière naar de thriller De pier van Claire Douglas, voorgelezen door de zussen Anne van Veen en Babette van Veen. Het mooie aan een luisterboek met twee voorlezers is dat de personages zich nog beter onderscheiden omdat ze hun eigen stemgeluid krijgen en daarmee hun karakter ook duidelijker wordt geschetst. Interessant is het hoe een perspectief ook beter tot haar recht komt als het mannelijke hoofdpersonage bijval krijgt door een mannelijke stem. Waar je bij een papieren boek best even met je gedachten kan afdwalen waarna je even terugbladert om te zien hoe het ook alweer zat, word je bij een luisterboek op de feiten gewezen als je even wat moet terugspoelen. En net zoals ik als jonge lezer die ontdekkingstocht in allerlei genres deed, zo was ik als newbie in de luisterboekenhoek ook bezig om die jungle van stemmen te verkennen. 

Het is waar wat ze zeggen; een stem kan een verhaal maken of breken. Ook ik ontwikkelde een voorkeur voor bepaalde voorlezers. Het resulteert er nu zelfs in dat ik een boek eerder ontdek. Een boek dat ik misschien niet had opgepakt in de boekhandel of bibliotheek, heb ik nu misschien wel 'op mijn oren' omdat mijn favoriete voorlezer het heeft ingesproken. Een win-win situatie dus! Vandaar dat de slogan van de Week van het Luisterboek 2019 'Luisteren is ook lezen' mij inmiddels op het lijf is geschreven. Even de benen strekken tijdens een wandeling met een luisterboek op mijn oren of die OV-reis doorkomen terwijl ik verdwijn in een andere wereld. Nu zou ik niets anders meer willen. De Week van het Luisterboek voelt daarom helemaal als een feestje!

Meer luistertips voor boeken met meerdere voorlezers?

  • Vonk van Anita Terpstra (voorgelezen door Louis van Beek en Geerteke van Lierop)
  • De stille patiënt van Alex Michaelides (voorgelezen door Rik van de Westelaken en Jolanda van den Berg)




Soraya Vink (1992) is redacteur bij Hebban.nl en auteur (Persona, 2018). Gekscherend wordt weleens gezegd dat ze een verborgen voorraad aan tijd heeft waardoor ze extra letters, woorden, zinnen en hoofdstukken tot zich kan nemen als ze zelf niet schrijft. In haar column Luistervink neemt ze je mee in de wondere wereld van het luisterboek.

Kijk voor meer artikelen over de Week van het Luisterboek op het speciale kanaal op Hebban.

De Hebban Luisterboek-app

De vuurtoren en andere verhalen van Hilde Vandermeeren en Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos van Paul van Loon zijn tijdens de Week van het Luisterboek 2019 gratis te downloaden en te beluisteren via de Hebban Luisterboek-app. Heb jij deze app nog niet, dan kun je die hier gratis downloaden:

Download de app hier voor iOS (iPhone en iPad) 

Download de app hier voor Android

 



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

8 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Luistervink #1 | Luisteren is ook lezen

 

Gerelateerd