Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Maand van de Aziatische keuken: Thailand

door Jeanette 1 reactie
Als je mensen vraagt wat ze verstaan onder de “Aziatische keuken” dan zullen de meesten Chinees, Indisch, Indonesisch, Thais en wellicht ook Japans nog noemen. Maar de Aziatische keuken is veel breder en omvat alle keukens in het Midden- en verre Oosten. De Libanese keuken, de Turkse, de Georgische en Armeense keuken behoren onder meer ook tot deze categorie. Deze minder bekende maar daarom niet minder interessante Aziatische keukens bewaren we voor een volgende keer. Tijdens de Maand van de Aziatische keuken kijken we naar de vier bekendste Aziatische keukens, deze week naar Thailand.

Van alle Aziatische keukens zou de Thaise wel eens de populairste kunnen zijn. Dat komt mede door het feit dat steeds meer mensen Thailand als vakantieland bezoeken en daar kennismaken met de vaak scherpe maar zeer smakelijke gerechten. Thailand is eigenlijk helemaal niet zo’n groot land, desondanks is de keuken zeer gevarieerd. Dat is begrijpelijk als je weet dat er in dit land met 65 miljoen inwoners zo’n 40 verschillende volkeren wonen. Ook het landschap is heel divers. Van bergen in het noorden tot een rivierdelta in het midden en tropische oerwouden en eilanden in het zuiden.

Zoals in veel Aziatische landen is ook in Thailand rijst altijd een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Met name jasmijnrijst en pandanrijst komt men hier veel tegen. Daarnaast eet de Thai geregeld noedels. Deze zijn door de Chinezen meegenomen naar Thailand en inmiddels ingeburgerd in het hele land. Verder is het gebruik van veel verse kruiden kenmerkend. Men probeert altijd vijf smaken in één maaltijd te verwerken. Zuur, zoet, zout, heet (pittig) en af en toe bitter zijn smaken die we in vrijwel iedere Thaise maaltijd tegenkomen.  

Een Thaise curry zal in het midden en zuiden van het land vaak kokosmelk bevatten terwijl een curry in het noorden en noordoosten van het land zonder kokosmelk gemaakt wordt. Thaise curry’s zijn over het algemeen licht en kruidig en veelal heel pittig. Maar dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen als je een recept kiest uit het prachtige boekje 50 Thaise curry’s uit Thailand van Vatcharin Bhumichitr. Een klein boekje met heel fijne recepten en mooie foto’s van niet alleen heerlijke curry’s maar ook salades en bijgerechten die je zeker wilt maken.

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in het land. Overal zie je de monniken in hun oranje gewaden voedselgiften van gelovigen in ontvangst nemen. Met name rond feestdagen worden er speciale gerechten zoals rode kleefrijst met sesamzaadjes gemaakt en uitgedeeld. In Noord-Thailand is het bergachtig en koeler dan in de rest van het land. In dit deel wordt graag varkensvlees gegeten en men serveert er regelmatig de beroemde en zeer pikante Thaise worstjes.

Echt authentieke Thaise gerechten met ingrediënten die niet altijd even makkelijk verkrijgbaar zijn vinden we in het boek Pok Pok van Andy Ricker. Met name de keuken uit het noorden van Thailand komt in zijn boek aan bod. De overbekende gerechten als Tom Kha Kai, Pad Thai of Kip met cashewnoten zul je in dit boek niet terugvinden. Maar wie een heel speciaal en echt Thais kookboek zoekt met veel informatie over het land zal dit boek zeer waarderen.   In het zuiden van het land is vermaard om de uitermate pikante gerechten waar zelfs een geboren Thai nog tranen van in zijn ogen krijgt. In deel van het land regeren de smaken van limoen en tamarinde, rode peper, palmsuiker en vissaus. Vissaus (Nam pla) is in heel Thailand een belangrijk ingrediënt. Wat we ook zien in het zuiden is dat een kwart van de bevolking moslim is en varkensvlees ziet men hier dan ook veel minder. Kruiden als kardemom en komijn zijn hier populair evenals kokosmelk.  

Het boek Thailand, het kookboek, ook wel de Thaise kookbijbel genoemd, is geschreven door Jean-Pierre Gabriel en dit boek mag rustig een standaardwerk genoemd worden. Meer dan 500 recepten van simpele snacks, curry’s en roerbakgerechten passeren de revue. Bekende gerechten maar zeker ook wat minder bekende en allemaal even authentiek. Deze mooie hardcover met meer dan 500 pagina’s is gedrukt op dik papier en staat vol met schitterende foto’s van zowel de gerechten als het land. In dit boek staan hier en daar ook wat minder gangbare ingrediënten maar dat doet aan de kwaliteit van dit boek niets af. Met recht een complete kookbijbel over de Thaise keuken die liefhebbers zeker niet mogen missen.  

Wie van plan is richting Thailand en dan met name Bangkok te gaan zal veel hebben aan het boekje Bangkok Streetfood van Tom Vandenberghe en Luk Thys dat in september zal verschijnen. In dit boekje delen zij de beste culinaire hotspots van 2015. En zoals waarschijnlijk iedereen wel weet is streetfood zeer populair in Thailand en de talloze eetstalletjes kom je dan ook overal tegen.  

Een klein maar fijn boekje is Easy cooking – Thais koken van Margit Proebst. In dit boekje staan niet alleen smakelijke recepten van b.v. satéspiesjes,  loempia’s en zachte visfilet in een mandje van bananenblad maar ook wordt de techniek van het snijden van mooie chili- of tomatenbloemen  uitgelegd.  

Nu we toch in dit deel van het land zijn steken we gelijk maar even de grens over naar Vietnam. Ook in deze keuken treffen we veel verse kruiden en groenten aan. Absoluut onmisbaar is vissaus die de basis vormt van alle sauzen en dressings. Verse kruiden als munt en Thaise basilicum zijn zeer geliefd en wie kent niet de overbekende Vietnamese loempia’s. Drie Vietnamese broers die opgroeiden in Parijs en daar een authentiek en succesvol Vietnamees restaurant runnen schreven het kookboek Hanoi*Saigon. Simpele Vietnamese gerechten met de finesse van de Franse keuken omlijst door lifestylefoto’s.  

Ook in Vietnam is streetfood populair en wat dat betreft kunnen we rekenen op Mirjam Letsch die het boek Streetfood Vietnam schreef. De foto’s maken dit tot een bijzonder kijk- en kookboek en het feit dat van elk verkocht boek een deel van de winst naar gehandicapte kinderen in dit land gaat maakt het extra speciaal.  

Wie naar Vietnam gaat doet er goed aan een woordenboekje mee te nemen en toch een beetje op te passen wat er op tafel komt want het motto van Vietnamezen luidt namelijk: “Als het beweegt dan kun je het eten.” In de BBC documentaire Gordon’s Great Escape Zuidoost-Azië zie je dat de bekende kok Gordon Ramsay op de markten dieren tegenkomt die wij niet zo heel snel op ons bord willen terugzien. Niet levend maar ook niet gekookt, gebakken of op wat voor manier dan ook klaargemaakt. Die komen gelukkig ook niet voor in het kookboek dat hij van deze reis maakte. Het boek heeft dezelfde titel als de documentaire en is een overzicht van een culinaire ontdekkingsreis naar het Zuidoosten van Azië. De keukens van Thailand, Vietnam, Cambodja en Maleisië komen ruim aan bod in dit boek.  

Al met al een frisse tintelende keuken met een explosie van smaken en hopelijk zal het aantal kookboeken met recepten uit deze regio de komende jaren nog verder uitgebreid worden.



Over de auteur

Jeanette

50 volgers
458 boeken
20 favoriet


Reacties op: Maand van de Aziatische keuken: Thailand

 

Gerelateerd

Overig